2021. június 5., szombat

FILMAJÁNLÓ: EL VERANO QUE VIVIMOS

 

Tavaly ősszel Alejandro Sanz egy új dalt osztott meg a youtube csatornáján. Egy akkor bemutatás előtt álló új spanyol filmnek, az El Verano que vivimosnak a zenéjét. A koronavírus járvány miatt a bemutatót decemberre halasztották, de csak a spanyol mozikban volt elérhető a film.





A történet 1998-ban és 1958-ban játszódik. Egy újságírónak tanuló lány, Isabel egy álmos kisvárosba érkezik, hogy alkalmazza mindazt a tudást, amelyet megtanult. A lány gyakorlatra érkezett Galiciába, és ahhoz, hogy diplomáját megszerezze, tanulmányt kell írnia. Rábukkan egy gyászjelentésre, amely egy sok évvel ezelőtti tiltott szerelmi történetre vezet vissza. Isabelt elkezdi érdekelni a sztori és nyomozni kezd. A filmben sok idősík váltás történik. Bemutatja Isabel kutatásait, mellette pedig képet kapunk magáról a szerelmi történetről, amely 1958-ban egy szőlővidéken kezdődött. Hernán Ibánez boldog kapcsolatban él szerelmével, Luciával, de a férfi barátjának Gonzalónak felbukkanása mindent megváltoztat. Lucia és a férfi között egy titkos szerelem szövődik, amelyet eleinte próbálnak titkolni, de hamarosan egyre gyanúsabbá válnak. Sajnos tragédia is történik emiatt a családban, amelynek köszönhetően Hernán megváltozik. Lucia és Gonzalo pedig meg akarnak szökni, ám terveikbe beavatkoznak.































A filmben, mint írtam idősík váltások történnek. Isabel megtalálja Gonzalo fiát Carlost, és ketten folytatják a nyomozást Lucia és Gonzalo szerelmi életük után. Ami a filmben nagyon megfogott az a hangulat, a gazdag színvilág és az ehhez kapcsolódó atmoszféra. Tetszett nekem a helyszín, a szőlővidék, a birtok és lenyűgözött engem Alejandro Sanz filmzenéje. 

A filmnek megjelent egy filmzenei albuma, de CD-n nem, hanem csak MP3-ban. Federico Jusid zeneszerző csodálatos hangulatú soundtrack-et készített.  


Szomorú a film, mert Lucia és Gonzalo nem jöttek össze a végén. Isabel és Carlos rátaláltak 1998-ban az akkor már idősödő Lúciára és a nő magányosan, egy kisebb házban élt. Meghatott engem a történet befejezése, ahogy megkapta azt a kéziratot, ami az ő és Gonzalo szerelmi életét dolgozta fel. Egy tiltott szerelem történetét, amely sosem teljesedhetett be. Ez érzékenyen érintett, mert nekem is volt egy szerelmem, egy srác, akivel sosem jöhettünk össze. Emiatt a szerelem miatt sok mindent elvesztettem. De ezt most hagyjuk.


A film vége. Lucia elképzelte mi lett volna, ha ő és Gonzalo összejönnek. Ez a néző számára talán egy vigaszos befejezés, de nekem nem így jött le. Én az árulást mélyen elítélem! Én megértem azt, hogy a szívnek sokszor nem lehet parancsolni, de oda kell arra is figyelni, hogy mit érez az, akinek elszeretik a szerelmét. Hogy lesz e képes újraszeretni. Mikor beleszerettem abba a fiúba már kapcsolatban volt. Féltékeny voltam ez tény, de soha sem fordult meg a fejemben az, hogy elveszem a másiktól, mert az önzőség lett volna a részemről! A srác, akibe szerelmes voltam már visszaköltözött vidékre, és más kapcsolata volt. 3 éve nem keresem, lemondtam róla akkor, mert szerettem őt! A szerelem igazából egyszer jön csak el az ember életébe! Teljesen más az, ha rajongunk egy jóképű sorozatsztárért, vonzódunk hozzá, de ez az érzés rövid ideig tart, viszont utólag kialakul az örök rajongás folyamata.   

A spanyol filmek furcsák és kiszámíthatatlanok. Váratlan helyzetekkel vannak megtöltve. Isabel és Carlos, Gonzalo fia együtt utaztak el a kisvárosból. Eleinte mindketten hezitáltak, mert megtetszettek egymásnak, végül a fiú Isabellel tartott. Talán az lehetett az oka, hogy nem akarták ugyanúgy végezni, ahogy Lucia és Gonzalo 40 éve. Lucia elmondta a fiataloknak, hogy Gonzalo volt élete szerelme. Ha jól értelmeztem a végét Hernán úgy rendezte el a sorsukat, hogy mindkettejükkel azt hitette el, hogy a szerelmük meghalt. Pl. Gonzalónak azt mondták, hogy Lucia meghalt abban a tűzben amit Hernán okozott abban az épületben, amelyet még Gonzalo tervezett. Luciának pedig azt mondták, hogy Gonzalo égett bent. Isabel és Carlos az Ibanez család birtokára érkezett, ahol meglátták az 1958-as tűzeset áldozatainak listáját. Hernán nemcsak az árulás miatt tehette ezt, hanem a húga, Adela miatt is, aki tudta, hogy Isabel és Gonzalo együtt vannak, de este a szőlősben halálos baleset áldozata lett, amikor futott a két szerelmes elől, kik csak beszélni akartak vele.

Nem tudom, hogy mennyi esély van erre a filmre, hogy Magyarországon bemutatásra kerül, de az is lehet, hogy pl. a Duna vetíteni fogja, mert az a csatorna szokott európai filmeket adni. Az El Verano que vivimos a torrenten elérhető.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.