2020. december 9., szerda

LÉLEK A LEVEGŐBEN

 

Idén 2020. november végén megjelent a régóta várt Alejandro Sanz: El alma al aire 20. évfordulós kiadása, de sajnos egyrészt drágán, 22 ezer forintért árulták, másrészt a box tartalma messze nem tartalmazza mindazt, amely az 1997-es Más díszdoboza. De sebaj, az El alma al aire albumról szeretnék cikket írni. A bevezető kép abból különleges, hogy a 2007-es deluxe kiadás van a kezemben, amelyet akkor kaptam a tesómtól. A képen látható kis mondatok, a dalcímek magyarra fordított változatai, amelyből megpróbáltam egy kis versikét alkotni. J

Ősz óta tagja vagyok egy Alejandro Sanz fan klubnak, ahol sok rajongó van és az egyikük megvásárolta az El alma al aire jubileumi kiadványt. Összesen csak 3 lemezt tartalmaz a doboz. Az egyik egy képes bakelit, a második maga a CD album 10 dallal, a harmadik lemez pedig extrákat tartalmaz. Olyan kiadatlan maqueta (demo)-kat, mint a Quisiera ser, Me Iré, ill. az El alma al aire remix változata is rajta van. Nem kívánom megvenni, mert nem vagyok megelégedve ezzel a vajmi kevés tartalommal! Réka, a nővérem 2007-ben megvásárolta nekem Zaragózában az El alma al aire-t, mégpedig egy 2 lemezes deluxe változatot. Az első lemezen a rendes dalok mellett demók is vannak, a másodikon videóklipek és koncertes felvételek. Ritka darab, számomra érzelmi értéket képvisel.




Tavaly Laura Pausini adta ki így az első albumát óriási dobozban, átlátszó bakelites kiadásban, de azt is sokalltam. Én mindig meghúzok egy határt, ha zenei albumot vásárolok. Az El alma al aire díszdobozában volt egy nagy füzet amelyben Alejandro Sanzról voltak fotók. Ezek a neten is könnyedén megtalálhatóak. Majd egyenként előkeresem és lementem. A kimaradt demókat külön letöltöttem magamnak.

Részlet egy rajongó boxos példányából

Az El alma al aire a második kedvenc Alejandro Sanz albumom, amelyet gyakran szeretek sötétben hallgatni. Hatalmas érzelmi hullámzata van, amely hamar bekebelezi a lelkem. A Cuando nadie me ve egy esős hangulatot áraszt. Sokszor azt képzelem el, ahogy kint esik az eső, amely a szomorúság vizét ontja a földre. A cseppek kopognak a fejemen miközben bánatos vagyok. Az eső számomra hasonlót jelent a sírással is, vagy amikor érzelmi hullámvölgybe kerülök. A Cuando nadie me ve demo változata viszont a nyugalmat, békességet árasztja. Egy sötét szobában vagyok, magamba fordulok, biztonságban érzem magam, mert tudom, hogy a rossz nem érhet el. A sötétség pedig beburkol, de gyújtok egy gyertyát, melynek fénye melegít és megnyugtat. Sokszor hallgatom ezt a dalt egy forró tea, vagy forró csoki társasága közben, de főleg télen mikor kinn tombol a hideg tél, a hóesés, vagy eső. Legjobb télen hallgatni ezt a demót, mert akkor teljesedik ki a hatás. Ha a lámpa persze le van oltva.

A Me Iré egy érzelmi katarzist vált ki nálam. Olyan érzelmes, hogy csak az tudja átélni szívből, akiknek lelke van és érzelme. Ezek nélkül nincs átélés. Az aktuális gondjaimra emlékeztet a dal. Van, amikor átugrok a következő számra, mert erre a dalra fel kell készülni. Alejandro Sanz a The Corrs-sal is feldolgozta ezt a számot.

Az El alma al aire mennyei album. Nemcsak a borítója miatt, hanem a temérdek érzelemvilága az, amely értékessé és hangulatossá teszi. Olyan, mint egy finom sütemény, amelyből nem elég egy szelet. Sokat beszéltem, ill. írtam a hűs levegős effektekről. Itt az Az El alma al aire-ban ez benne van. Nemcsak a dallamok között, de a címben is: El alma al aire (Lélek a levegőben).

 
































Néhány hónapja az album dvd-jéből kimentettem képeket is. Nekem bőven elég az, amely megvan nekem. A Quisiera Ser demo, vagyis maqueta változatát külön ajánlom mindenkinek, mert nagyszerűen sikerült. Sokat hallgatom, feldob. Maga az eredeti változat is szuper! Alejandro Sanz mindig ügyel arra, hogy albumain pörgős dalai is legyenek.  

Az El alma al aire bakelit kiadására nagyon vágytam. Sokkal jobb lett volna, ha úgyis forgalmazzák, hogy külön a képlemezt is árusítják, mert akkor lecsaptam volna rá. Sajnos a díszdobozzal lehet csak megrendelni, úgy pedig nem éri meg az árát. Én egy fekete, használt változattal is beértem volna, csak hát Magyarországon nem ismerik az énekes zenéjét, így pedig sokkal nehezebb mindez. Viszont az album a spotifyon végre elérhető, így bárki meg tudja hallgatni:

https://open.spotify.com/album/7ncmnoKZ2UhqaIvoJWQlmu

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.