2019. december 20., péntek

LA HEREDERA DVD KRITIKA


2008-ban vásároltam meg a La Heredera című sorozat dvd változatát a Catalina Y Sebastiannal együtt. Mindkét telenovellát a TV Azteca készítette, de hangulatilag eléggé mások.

A La Heredera (Az örökösnő) Magyarországon sosem került bemutatásra. Dvd-n viszont sikerült megszereznem és megnéznem. Kedvenc színésznőm, Silvia Navarro játszik benne, aki egy politikus lányát alakítja. Silvia Navarro, mint Maria Claudia megtudván hogy apja, Julián Madero Grimaldi infarktust kapott Mexikóba utazik, hogy a családjával legyen, ám útközben balesetet szenved, és ekkor ismeri meg szerelmét Antonio Bautistát, a pilótát. Együtt élik túl a repülőgép szerencsétlenséget. Miután túljutnak ezen a válságos időszakon, egymásba szeretnek, ám a társadalmi különbségek sokszor beleavatkoznak a szerelmesek életébe. Maria Claudia családtagjai teljesen mások. A legfiatalabb Octavio autóversenyző, Lorena divatcéget vezet, de sajnos mellette iszik és drogot fogyaszt. A legidősebb testvér Lauro kapzsi, gonosz és az apja nyomdokaiba akar lépni. Olyan alak, aki a gyilkosságtól sem riad vissza. A Madero Grimaldik feje Julián idővel rájön, hogy a fia milyen is, de ez sajnos az életébe kerül, ugyanis a nyílt utcán lelövik. Maria Claudia és Antonio ugyan szeretik egymást, de rosszakaróik sikeresen szétválasztják őket.













Érdekes sorozat. Teljesen más jellegű, mint egy megszokott romantikus szerelmi történet. A TV Azteca kb. ekkor váltott arculatot 2004-ben. A La Heredera kissé durva, mert a történetben nemcsak a szerelem áll a középpontban, hanem a drog és fegyverkereskedelem is. Sok jelenet tartalmaz erőszakos és véres jelenetet. Talán a Romantica ezért nem vette meg annak idején, mert ilyesmik is történtek benne. Az Amikor az enyém leszel (Cuando seas mía) sikere után lehet ennek a szériának is jó nézettsége lett volna. Bizonyos részeket ki lehetett volna vágni a sorozatból, hogy mások számára nézhető legyen. A szereplők nagyon el voltak találva, bár voltak felesleges halálesetek. Octaviót pl. nem halasztottam volna meg. A La Heredera-t nehéz sorozatnak tartom, mert túl sok minden van benne. 200 részes, bár a 3 lemezes dvd változat 18 epizódot tartalmaz. Részenként 45 perc. Egy lemezen pedig 6 epizód van. A dvd változatot a TV Azteca és az Image kiadó hozta forgalomba. Az utóbbi kiadását vásároltam meg. A La Heredera picit hasonlít az 1996-os Nada Personal-ra, amelyet szintén dvd-n láttam először még 2009 nyarán. A La Heredera dvd borító nagyon el van találva, csak a betűtípus más, amelyet simán meg lehetett volna oldani úgy, hogy az eredeti, hivatalos legyen rákerülve a képre.

 


Eredetileg Scanavo tokban árulták a sorozatot, de túl veszélyesnek ítéltem meg, így a lapozható tok mellett döntöttem. A Scanavo tokokból nagyon nehezen lehet kivenni a lemezeket és kivételkor megtörhet. Egyszer előfordult mikor egy újraírható adat CD-t raktam bele.

A La Heredera tartalmaz meleg szálat is. Az újságírónő, Dulce Sergio Torres egyik fia Dionisio homoszexuális, amelyet az anyja nem fogadott el. Később a pasi egy nőt vett feleségül pusztán azért, hogy megfeleljen az anyjának. Dionisioról később kiderül, hogy ő is Julián Madero egyik fia, ugyanis Dulce és Julián között korábban szerelmi kapcsolat volt, csak a férfi más utat választott. Dulce másik fia Santiago egy furcsa figura. Ő szerelmes Maria Claudiába és később a férje lesz. Persze a férfi a végén elengedi a lányt, hogy Maria Claudia hozzámehessen Antoniohoz és együtt neveljék a közös gyereküket a kis Juliánt, aki Antonio és Maria Claudia fia.

A sorozat tanulsága az, hogy hiába van, meg mindenünk az életben bármikor elveszíthetjük. Akár egy ember hibájából, rosszindulatából. Ameddig van pénzed, gazdag vagy, addig beleillesz egy „modellbe”, de ha már bukott vagy és elvesztetted mindened, akkor a létezésedet is elfelejtik, illetve kirekesztenek, mert már nem abban a szintben vagy, mint akkor. A gazdag a szegénnyel nem barátkozik, sőt! Lenézik és kinevetik! Persze hogy más gazdag elkezd rettegni a szegénységtől, nehogy erre a sorsra jusson. Nem minden gazdag ember rossz szerencsére, de sosem keverednék ilyen emberekkel. Egy nem normális „meg kell felelni az elvárásoknak” életbe keveredve nem lennék boldog, mert abban nincs szeretet, csakis a pénz, amely bármikor elfogyhat, hacsak nem kezeljük megfelelően. Nagyon sok telenovellában benne van ez a szegény és gazdag modell. És sajnos a telenovellákat az élet ihlette. A Madero Grimaldi családot sokszor kísérte a sajtó és megannyi felhajtás. Mikor néztem a sorozatot meglepődtem ezen nagyon, főleg hogy a famíliát testőrök is követik.  









Silvia Navarro nagyon sokszínű volt ebben a sorozatban és a legerősebb karakter is. Bátran állíthatom, hogy most sem csalódtam benne, mint Maria Claudiában. Nagyon szépek voltak a frizurái. Silvia Navarroban nagyon szeretem a színészi munkásságát, és ahogy eljátszik egy szerepet. Szinte mindig erős karakterei vannak. A Cuando seas mía és a La Duda volt az amelyben kissé gyenge volt, de csak megerősödött azokban is. A La Herederában egy pánikbeteg lány volt az elején, de aztán rendbejött és megküzdött a nehézségekkel. Silvia Navarrót jobbnak tartom, mint Gaby Spanicot. Silvia Navarro eredeti hangja is nagyon karakteres. Más, mint a magyar szinkronjai. Ki szeretném emelni Margarita Graliát is, aki Gabrielát, Julián feleségét alakítja. Ő is egy karakteres színésznő, ki a családfő feleségeként egy másik nő árnyékában élt.

A La Heredera dvd már nem kapható sajnos, viszont a teljes sorozat elérhető a youtubeon. A sorozat zenéjét Marc Anthony énekli, amely a 2004-es Amar sin Mentiras című albumon van rajta. A dal címe: Ahora Quien.  



(további fotók a dvd-ből)

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.