2017. június 20., kedd

FILMAJÁNLÓ: Klute

Egyik este mikor egyedül voltam itthon megnéztem egy 1971-es thrillert Klute címmel. A cím azonos a történet főszereplőjével, aki egy rejtélyes eltűnés ügyében kezd nyomozni. Az üggyel kapcsolatban képbe kerül egy fiatal lány, Bree (Jane Fonda) aki a testét árulva éli az életét. Klute (Donald Sutherland) elkezdi figyelni a rejtélyes Bree-t, közben lehallgatja a lányt, kinek az élete veszélybe kerül, mert olyasmit tudhat, amit nem szabadna. Valaki más is figyeli, telefonálgat neki. Mindeközben félelmetes háttérzene zajlik. Ez még inkább izgalmassá teszi a cselekményt.



Érdekes filmnek tartottam. Olyannak, amit többször is meg lehet nézni. Jane Fondát a Mezítláb a parkban című vígjátékban láttam először, aki egy nagyon vicces és életvidám lányt alakított. Bree karaktere viszont elveszett, szomorú és nem szívesen csinálja azt, amit csinál. Prostituált és pszichiáterhez jár. Az ilyen jelenetekben képet kapunk a lány életéről. Valahogy szeretne kiszabadulni ebből a káros életstílusból, de fél a változástól. Aki prostituáltként keresi a kenyerét, az ki van szolgáltatva keményen. Az ilyen típusú lányok zöme rossz családi körülmények között élt, vagy éppen nem volt családja. Még egy átlagos családban is előfordulhat, hogy a szeretett lány egy nap a testéből fog élni, mert éppen így akarta. A prostitúció nagyon veszélyes dolog és akár az érintett személy halálát is okozhatja, mert éppen olyan kuncsaftba botlik, aki egy pszichopata és gyilkos indulatok uralkodnak benne. Bree-t sajnáltam. Együtt éreztem vele. Amikor az élete veszélybe került Klute megvédte. A férfi szerelmes lett a lányba, elfogadta olyannak amilyen és szerette volna ha Bree megváltozik. Hogy pontosan mi a film csattanója, azt inkább nézze meg mindenki.

Egy klasszikus pszichológiai thrillert volt szerencsém látni, melynek hangulata hasonló volt, mint az 1980-as Gyilkossághoz öltözve című filmnek. Abban is egy prostituált volt a főszereplő, aki egyik nap szemtanúja volt egy asszony haldoklásának, kinek gyilkosa a liftben állt és egy borotvával halálra kaszabolta. Onnantól kezdve a gyilkos üldözte a lányt és megpróbált végezni vele. Szintén ajánlani tudom.


A mai filmekről pont úgy gondolkodok, mint egy új telenovelláról. Valahogy nem hoznak lázba. Van 1-2 alkotás, amit szívesen megnézek, de a többiből nem kérek. 

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.