2022. május 22., vasárnap

SOROZATKRITIKA: EL CUERPO DEL DESEO (MÁSODIK ÉLET)

A Vidám kísértet után kedvet kaptam ahhoz, hogy újranézzem az El Cuerpo del deseo című telenovella 5 dvd-s változatát, melyet még 2009-ben vásároltam meg a Music Store által. Az 1-4 lemezen van a 12 órás összefoglalója a 143 részes sorozatnak. Lemezenként 3 epizód van rajta. Az 5. lemez tartalmazza az extrákat.

Akkoriban nem gondoltam volna, hogy a 2010-ben induló FEM3 magyar TV csatorna fogja sugározni a sorozatot hétköznaponként 21:00-kor. Ettől függetlenül mindenképp megvettem volna dvd-n. A magyar változat címe: Második élet. Az El Cuerpo del deseo jelentése: A vágy teste. Érdekesség hogy a Telemundón a Tierra de pasiones váltotta a sorozat, ami Magyarországon Második esély címmel ment. Második élet, utána Második esély. J    

Az El Cuerpo del deseo című telenovellával kapcsolatban úgy voltam, hogy nem terveztem megvenni. De amikor a youtube a 2000-es évek végén egyre fejlettebb volt akkor szerencsére bele tudtam nézni a telenovellába. Igaz, csak jelenetek voltak fent, teljes epizódok nem. Létezett még korábban a serials.ru orosz telenovellás website ahol rengeteg sorozat képei voltak fent. Köztük az El Cuerpo del deseoé is. 5 ezer forint körül árulta a Music Store a sorozatot. Borítója fehér színű, a lemezek színe kék és vastag dvd tokban volt elérhető.












A tokban volt egy papír aminek egyik oldalán a szereposztás volt olvasható, a másik oldalon pedig a Pasión de Gavilanes reklámja, hisz azt és az El Cuerpo del deseo-t is a Universal kiadó forgalmazta.





























Az El Cuerpo del deseo egy idős milliomos férfiról, Pedro Jose Donosóról szól, aki feleségül vesz egy nála jóval fiatalabb nőt, Isabel Arroyo-t. A nő ezt előre kitervelte szeretőjével, Andrés Coronával, hogy eltegyék láb alól az öreget. Amikor Pedro Jose meghal, akkor a lelke átvándorol egy fiatalabb férfi testébe, akit Salvador Cerinzának hívnak. Salvador és Pedro Jose egy időben haltak meg. Pedro halála előtt már álmodott a férfival. Amikor Salvador Pedro lelkében támad, fel akkor mindenki bolondnak hiszi, mivel Salvador mindenkivel megpróbálja megértetni hogy őt Pedro Jose Donosonak hívják. A férfi úgy dönt, hogy hazatér és megpróbál a családja közelében lenni. Ám nem sokkal később szembesül a rideg valósággal, miszerint sokan csak érdekből voltak mellette. Köztük Andrés és Isabel. Pedro, mint Salvador úgy dönt, hogy bosszút fog állni az árulókon.





















Amikor megnéztem a dvd változatot még nyoma sem volt a szinkronos verziónak. Maga a sorozat nagyon izgalmas, hangulatos és kissé ijesztő is. Nagyon jól fel volt építve a szereplőgárda is. Érdekesség, hogy az El Cuerpo del deseo egy feldolgozás, aminek eredetije az 1992-es En Cuerpo Ajeno. Nagyon kevés, rossz minőségű videó van fent a youtubeon a sorozatból, de messze nem olyan jó, mint a 2005-ös El Cuerpo del deseo. Lorena Rojast, akit a Mint a filmekben (Como en el cine) című sorozatban láttam először, ahol egy táncosnőt alakított. A Második életben számító, gonosz és elviselhetetlen nőként láttam viszont. Az előző sorozatban is Isabel volt a neve. Az El Cuerpo del deseo-ban később kicsit megváltozott. Úgy a történet vége felé átment jó karakterbe, de a végén, mint főhősnő sajnos meghalt. Ez volt az oka főleg hogy nem akartam megnézni, de végül nem bántam meg a döntésem amikor megvettem a dvd-t.  

















A dvd változatban más volt a főcím, míg a teljes, magyar szinkronos változatban az eredetit mutatták be először. Legalább három féle entrada (főcíme) volt a telenovellának. Mivel a dvd-n csak az egyiket, asszem a középsőt mutatták be, így a TV2 féle változatból pótoltam a főcímet külön dvd-re felvéve, és persze onnan lementve a képeket.















































Mikor a napokban újranéztem a sorozatot kissé én is megijedtem. Én hiszek a lélekvándorlásban. Tudom, hogy a lélek sosem hal meg. Ezt a La Otra mitad del sol-ban is éreztem, csak abban külön életek voltak amikor Felipének és Marianának előző életeik voltak. Az El Cuerpo del deseo-ban itt egy idős lélek vette birtokba más testét. Elképzeltem azt, ha velem történne ez, hogy érezném magam. Talán az autizmusom is velem tartana? Kizárt, hisz az az agyamhoz tartozik, a lelkem nem tudja ilyen szempontból befolyásolni. Ha egy totál egészséges testben élnék, újra akkor nem lennék autista. Akkor tudnám milyen NT-snek lenni. (NT=Olyan személyek, akik nem élnek autizmussal). Akkor lehet, a kreativitásom is odaveszne.

Mario Cimarro, aki Salvadort alakította remek volt! Nagyon hitelesen játszotta a kóborló szellemet. Bár Mario Cimarrót a valóságban nem igazán szerették a kollégái a viselkedése miatt. Sokszor került konfliktusokba. Főleg akkor, amikor a Telemundónál rendező akart lenni.


Egy cikk az Epizód magazinból

Az El Cuerpo del deseo-ban lenyűgözött engem a Donoso ház díszlete, ami nem is ház. Nagyon tetszettek a titkos átjárók, amelyeket Salvador használt és az a titkok zug is ahol mindenféle régi holmi volt. Gondoltam is magamban, ha gazdag lennék nekem is lenne ilyen menedékem, hogy senki se keressen vagy találjon rám. Nagyon szeretek elszigetelődni.  

Emlékszem arra, amikor a FEM3-on adták a sorozatot nagyon meglepődtem, hogy egy kezdő csatorna vetítette premierként, mert 2010-ben nagyon kevés helyen lehetett fogni. FEM3 csatornám nem volt, és bosszankodtam, hogy nem tudok az első főcímből képeket készíteni. De aztán a TV2 vetítette, így ez pótolva lett. A Tierra de pasiones dvd-n pl. nem volt főcím. Azt külön az RTL és a Romantica csatornáról vettem fel. Az utóbbi volt a második főcím, amit az RTL klub sosem rakott be.

Az El Cuerpo del deseo többi karakterei is nagyon tetszettek. Főleg Gaetana, aki az egyik kedvencem. A telenovella végén Salvador visszakapja az eredeti életét és nem emlékszik arra az időszakra, amikor Pedro lelkében élt. Kár, mert ezalatt az idő intervallum alatt Salvador új kapcsolatokra tett szert és szomorú lettem, amikor mindezek örökre megszakadtak. Jobb sorsot is érdemelt volna, nem azt hogy visszatérjen abba a faluba ahol gyakorlatilag halálra dolgozta magát és nyomorban élt. Nem azt írom, hogy az igazi felesége Cantalicia és a fia Moncho örökre eltávolodjon az apjuktól, de Salvadort fejleszthette volna a Donoso család. A faluban ráadásul mindenki elmebetegnek tartotta. Mi várt volna Salvadorra egy ilyen közegben? Ez nem derült ki. A végén Salvadort hazavitték, aki örült a családjának és így ért véget a sorozat. Ez a jelenet mindig meg szokott hatni engem. Ami engem nagyon felkavart ebben a sorozatban az-az árulás. Andrés Corona szemétsége. Veszett kutyának tartottam. Az idős Pedro felkarolta, fiaként szerette és hálából ez féreg elárulta azt az embert, aki sokat segített neki. Beleharapott a kézbe, ami táplálta. Aki rendes hozzám sosem lennék képes elárulni! Az árulást halálos bűnnek tartom! Nekem a hűség nagyon fontos! Andrés árulása, mocskos viselkedése nyomot hagyott bennem. Martin Karpan alakítja, aki A bosszú álarca férfi főszereplője! L Nem szeretem ezt a színészt, mert sokszor játszott gonoszt és ezt nem tudom elfelejteni. Mauricio Islas, Hector Soberon és Gabriel Porras esetében sem. Tudom, hogy szerepet játszanak, de mégis olyat alakítottak, amiket nem tudok „megbocsátani”. Eleve vannak rosszarcú színészek akik mindig gonoszok voltak. Tőlük totálisan kiráz a hideg.

El Deseo Ajeno

2010 környékén egy idegen nyelvű könyvesboltnak köszönhetően 3 ezer Ft körül megvettem a sorozat folytatásaként szolgáló könyvet, az El Deseo Ajeno-t, amelyet Erick Hernández Morá írt. A történetben Isabel gonosz nagynénjének lelke száll Valeriába, Isabel rokonába, majd így akar mindenkin bosszút állni. Ha jól értelmeztem a sorokat Cantalicia meghal és Salvador visszatér a Donoso család életébe. Kár hogy ezt nem dolgozták fel, pedig ütős lett volna. A Telemundo jelenleg a Pasión de Gavilanes folytatását készíti el. Simán megcsinálhatnák az El Deseo Ajeno-t is. Lorena Rojas karaktere meghalt, de a színésznő sem él már, mert 2015-ben meghalt rákban 44 éves korában. L

 









Összességben nagyon jók ezek a vágott telenovellás dvd-k és annyira jó időnként elővenni egy klasszikus kedvencet, hogy egyrészt nosztalgiázzak egyet, másrészt pedig élvezzem azt a klasszikus hangulatot, ami egy mai telenovellában egyáltalán nincs meg! 10 éve még tudtak minőségi telenovellát készíteni, ma már ez a műfaj halálra ítéltetett. Jelenleg az IZAURA TV-n fut a La Dona, amely egy totál erőszakos és undorító sorozat. Belenéztem és elborzadtam! A 2008-ban készült Dona Barbara feldolgozása, amit Spanyolországban forgalmaztak dvd-n de sajnos az ott tartózkodásom alatt csak a Marinát sikerült megvásárolnom.

En Otra Piel

9 évvel később a Telemundo elkészítette az En Otra Piel című 155 részes sorozatot, amely az El Cuerpo del deseo újabb feldolgozása, viszont kicsit más történésekkel fűszerezve. Itt a történet majdnem ugyanaz. Monica Serrano, a híres zongorista feleségül megy egy fiatal férfihoz, Gerardo Fonsihoz, aki a nő unokahúgával, Elenával együtt megmérgezi az asszonyt. Monica halálával nem ér véget semmi, ugyanis a nő lelke átszáll Adriana Aguilarba. Monica a fiatal lány testében visszatér, hogy bosszút álljon az árulóin és megvédhesse a gyerekeit.

Erre a sorozatra kíváncsi lennék, de már 8 éve készült és kevés esély van arra, hogy műsorra tűzzék. Lélekvándorlós sorozat volt anno a La Venganza is, amely Bosszú címmel ment a Sorozat+-on, majd a Prizma TV-n. Valentina titka címmel a TV2-n és később az IZAURA TV-n. Gaby Spanic első Telemundo sorozata volt. Annak története persze egészen más, mint az imént felsorolt sorozatoké.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.