2018. április 24., kedd

FILMAJÁNLÓ: MASZK (1985)


Mostanában újra elkezdtem Chert hallgatni és egyik este megnéztem a Live In Concert dvdt, amely 1999-ben készült. Az egyik érdekessége az volt, hogy közben bejátszottak jeleneteket az énekesnő filmjeiből, köztük a Maszkból. Kíváncsi voltam miről szól a film. Egy ritka betegségről, amely gyógyíthatatlan. Ez a Craniodiaphyseal dysplasia.

A Maszk egy elgondolkodtató film egy édesanya küzdelméről, hogy a fiának segítsen. Cher karaktere Florence egy erős jellemű asszony, aki nem akar tudomást venni arról, hogy a fia sosem fog meggyógyulni. Bizonyára a gondolat is olyannyira megviselte, hogy ezért nyúlt drogokhoz. Rocky, a fiú egy maszkban kénytelen élni. Sokat fáj a feje, érzi magán betegsége súlyát. Florence pedig nap mint nap nézi fia szenvedését. Nagyon sokan megjegyzik, ám az édesanyja és annak barátai nem engedik, hogy Rocky háttérbe szoruljon. Rockynak jó társasága van, szereti sportos kártyákat gyűjteni. Kialakult körülötte egy védő közeg, ami megvédi őt a rossz emberektől. Amikor az anya be akarja íratni fiát egy állami suliba, az igazgató rögtön előjön azzal, hogy Rockynak egy speciálisabb iskolába kellene járnia. Persze néztem nagyokat és tettem magamban a megjegyzéseket, hogy mi jogon írják le ezt a srácot? Rocky be tudott illeszkedni az iskolába és remek tanuló volt. Attól féltem, hogy bántani fogják a külseje miatt, de szerencsére ilyesmi nem történt. 1-1 előítéletes tekintet előfordult, meg némi rossz hozzáállás. Rocky-t egy jószívű, udvarias fiúnak tartottam, aki a betegsége ellenére terveket sző, szerelmes lesz. Ám azonban sejthette ő is, hogy a betegsége a nagy akadálya az álmainak. Ettől az édesanyja, Florence is félt. Az, hogy ki volt Rocky apja nem derült ki. Gondolom olyan ember lehetett, aki magára hagyta a fiát és Florence viselte a nadrágot, kalapot és nem akarta, hogy bárki szánakozva nézzen a fiára. Rocky beteg, de ő is emberi lény. Betegen is lehet teljes értékű életet élni.

A Maszk című film egy küzdelmet és kalandot mutat be. Engem kissé megrázott, mert szomorú dolgok voltak benne. Érdemes megnézni a filmet, mert megindítja az embert. Látszik benne az összefogás, a törődés és a szeretet. Rocky története egyébként megtörtént a 70-es évek végén. Róla készült a Maszk.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.