2017. május 1., hétfő

FILMAJÁNLÓ: Csigalépcső


2009-ben a Duna TV-n láttam egy régi magyar filmet, a Csigalépcsőt, melyet 1957-ben készítettek. A film érdekessége hogy az 56-os forradalom után egy esztendővel forgatták. Ez a klasszikus alkotás nagyon megtetszett nekem, és amikor legközelebb megismételték akkor felvettem dvdre. Azóta sokszor megnéztem. Bárány Tamás regénye alapján készítették el a filmváltozatot. A film címe: Csigalépcső. Egyfajta szimbólum. Én úgy vagyok egy csigalépcsővel, hogy könnyen le lehet esni róla.


A történet középpontjában egy vidékről áthelyezett férfi, Benkő Lajos áll, aki házas és két gyermeke van. A jobb élet reményében Pesten vállal munkát és szeretné, ha a családja is vele költözne. Azonban a lakás, amelyet ígértek neki még nincs, ezért albérletben lakik. Pesten magányosan tengeti az életét egészen addig, amíg munkatársai egy Schubert koncertre hívják, ahol megismerkedik a fiatal Varró Edittel, kivel egy munkahelyen dolgozik. Lajos rabjává válik a lánynak és hamarosan beleszeret. Bár Edit tudja, hogy Lajos házas, enged a férfi szenvedélyének. Lajos egyre távolabb kerül Mezőszegen élő családjától és szinte csak Edittel foglalkozik. Hamarosan a férfi munkahelyén szájukra veszik a kapcsolatukat és Lajos összevész a feleségével karácsonykor. Márta erősen gyanítja, hogy férjének van valakije Pesten, ezért elhatározza, hogy felmegy a fővárosba és kideríti az igazságot.


A szocializmusban nagyon sok szabály volt és ezek kihatott szerelmi életekre is. Benkő Lajost féltették a munkatársai. Nem biztos, hogy azért, mert annyira kedvelik, hanem pusztán azért, mert egy értékes, remek munkaerőt láttak a férfiban, akinek bizony nem szabad egy női befolyás alá kerülnie. Lajosnak Pestre érkezése során számos akadályokkal kellett szembenéznie, és Edit volt az, aki feljebb vitte a ranglétrán. Kezdetben legépelte Lajosnak, ami a férfinak kellett, és a pályázatát is a megfelelő helyre vitte. Mindezt Edit szerelemből tette. Azt pontosan nem tudtam megérteni hogy Lajos valóban beleszeretett e Editbe, vagy csak kihasználta a fiatal lányt. Egy biztos, hogy nem akart Mezőszegen meghalni és úgy járni, mint az ottani lakosok. Többre tartotta magát annál, minthogy egyszerű emberként élje le az életét. Mélyen lenézte a vidékieket, köztük a felesége baráti körét is, akiket pletykafészeknek tartott. Edit majdnem 10 évvel fiatalabb Lajosnál. A lány még kapcsolat szempontjából éretlen, sebezhető. Talán Lajos ezt használta ki. Ez nem derült ki a filmből, legalábbis én nem vettem észre. Lajos magányos volt Pesten és szüksége volt egy kapcsolatra hogy ne legyen egyedül. Lajos hitegette Editet, hogy majd elválik, és akkor majd együtt lehetnek. Edit sajnos a sebezhetősége miatt könnyedén besétált Lajos hálójába. A film elején a munkatársával is voltak zűrök, csak annak komolytalanságát Edit még észre tudta venni. Lajos két végről égette a gyertyát. Volt egy nője Pesten, és egy Mezőszegen. Emlékeztet ez a szitu a Minden kikötőben (Frequent Fyler) című filmre, amelyben Jack Wagner volt főszereplő. Egy pilótát alakított, akinek 3 felesége volt különböző helyeken. Egyikük sem tudott a másikról egészen addig, míg az első feleség magánnyomozásba nem kezdett. Azt a filmet 2000 nyarán láttam és nagyon tetszett nekem.

A Csigalépcsőt nevezhetem drámának is. Benkő Lajost pl. nem jellemezném tragikus hősnek. Nem volt képes kellően harcolni az állítólagos szeretett nővel szemben, sőt gyávasága és támadással védekezése csak azzal jellemzi őt, hogy egy gazember. Benkő Lajos figuráját annak tartom. Volt egy szerető felesége, két gyermeke. Edit nagyon csalódott Lajosban, amikor a férfi még a legnehezebb helyzetben sem ismerte el, hogy ki is a fiatal lány. Edit jól tette, hogy elment a munkahelyéről, mert nem akart Lajos közelében maradni. A férfi azt kapta, amit megérdemelt. Egy olyan légkört ahol csak egy munkaeszköz. Az érzéketlenség világát.

Pest arcát nem nagyon lehetett látni a filmben, ugyanis egy év telt el akkoriban az 1956-os forradalom óta és Pest akkor még elég romos állapotban lehetett.

A Csigalépcső című film 60 éves. Főszerepben Somogyvári Rudolf, Vass Éva, Sütő Irén, Kállai Ferenc. Mindenkinek érdemes megnéznie, mert eléggé elgondolkodtató alkotás.


BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.