2023. január 14., szombat

KARÁCSONYRA KAPOTT ZENEI KÜLÖNLEGESSÉGEK

 

Csak most jutottam el odáig, hogy cikket írjak azokról a CD-kről, amelyeket karácsonyra kaptam. Nemcsak „kompakt diszket” J, hanem egy különlegesen vörös bakelitlemezt is kaptam. J

Egy évvel Malú új albumának megjelenése után jutottam hozzá a Mil Batallas című lemezhez. Nagyon drága volt az ára, amikor megjelent. Egyik nap, kb. októberben olvastam, hogy normál áron be lehet szerezni, vagyis rendelhető státuszban volt. A Face the Musicnál az van, hogy pirossal írják a rendelhető, és a készleten a kiadónál jelzést. Az utóbbiból van, míg a rendelhető kategóriára várni kell, mert rendelés után előjegyzésbe kerül és kb. egy hónapot kell várni, míg a kívánt lemez megérkezik. Sajnos volt olyan CD, amire azt az üzenetet kaptam, hogy törölt termék, vagyis nem forgalmazzák már. 

A latin zenei énekeseknél mindig a rendelhető jelzés van, mert a hazai forgalmazó nem árulja. Külön kell megrendelni az ilyen „speciális” termékeket. Malú új lemezénél is ez volt. Úgy örültem annak, amikor meg tudtam venni a Mil Batallast. Malú egy különleges énekes. Emlékszem még 2011-ben hallottam először a zenéjét, amikor a Mar de amor (A szerelem tengere) című sorozat ment a STORY4-en, a mai TV4-en. Később az Amores Verdaderos (Rabok és szeretők) című telenovellában is volt egy dala, az Ahora tú, amely nemcsak nekem, de édesanyámnak is tetszett, aki magyarul megnézte a sorozatot, amikor premierként ment a Szuper TV2-n. Malú beletartozik a mai modern latin zenei kategóriába. Ahogy Pablo Alborán is. Malú zenéje nagyon megtetszett. Mikor anno meghallgattam az Alejandro Sanzzal énekelt duettjét akkor döntöttem el, hogy esélyt adok a zenéjének. Meg is vettem tavaly az Oxigeno című albumát és hangulatilag nagyon megfogott. Mivel nagyon hangulatember vagyok, fontosnak tartottam, hogy jobban közelebb kerüljek Malú dallamvilágához. A Mil Batallas volt a következő lemez, amit mindenképp meg akartam venni. Ott még inkább megszerettem Malú zenéjét és nagyon szeretnék egyszer majd az énekesnő korábbi albumait is beszerezni. Erre csak akkor van esély, ha újra Spanyolországba megyek, és egy lemezboltban ráakadok néhány albumára.

A Mil Batallas digipakkos kiadvány. Jobban örültem volna egy műanyagtokos változatnak, de sajnos már egyre több ilyen kiadványt gyártanak. Minap mikor Malú korábbi lemezeit kerestem meglepve olvastam, hogy újra drágán árulják a Mil Batallast. Nagyon kell figyelni mikor olcsó egy lemez. Ezért is csapok le rá, ha jó áron van egy zenei darab, mert összevissza variálgatják az árakat. Ne feledjük, gazdasági válság van. Sajnos elkövettem azt a hibát a 2000-es évek végén, hogy hosszú időre szüneteltettem a CD vásárlást és nagyon sok lemezről maradtam le. L Mai napig bosszankodom emiatt, mert remek albumoktól estem el. Malú új lemeze nagyon jó. 2021-ben jelent meg. Nagyon kíváncsian várom majd a következő albumát.




Bruce Springsteen új lemeze, az Only the strong survive kicsit emlékeztet engem a 2010-ben megjelent Phil Collins: Going Back-re. Emlékszem arra, hogy 13 éve mikor Phil utolsó albumát megvettem nem tetszett, mert 60-70-es évekbeli stílusa volt. De aztán megbarátkoztam vele és sokszor meghallgattam. Később jött az Essential Going Back, a remastered változat egy extra koncertfelvételes CD-vel. Bruce Springsteen új lemeze pont ilyen zenei stílusban jelent meg. Az énekes népszerű számokat dolgozott fel, köztük a Nightstift című dalt, amit elképesztően szuperül készített el. Jobban tetszik, mint az eredeti, a Commodores féle változat. Springsteen lemeze szintén digipak kiadvány, amely nevezhető egy olyan albumnak, melyben csupa meglepetés rejtőzik. Az egyik tároló rekeszben egy poszter van benne, a másikban pedig egy külön CD-t tároló tasak, amely szép mintás. Jó album, de speciális alkalmakkor veszem el. Bakelitben nem vásárolnám meg. Az Only the strong survive első része jelent meg, mert vol. 1. van kiírva a borítóra. Hogy mikor jelenik meg a második „kötet”, majd kiderül valamikor. Springsteen zenéjét felemásan szeretem. Vannak nagyon jó albumai és számai, de olyan lemezei is vannak, amelyeket nem tudok hova tenni. A Western Stars nagyon ütős lemez volt és sokszor meghallgattam. De az azutáni, a Letter to you sajnos nem nyerte el a tetszésem. Bruce Springsteen zenei világát óvatosan kezelem.  


Az Only the strong survive képanyagai. Nagyon szépek. Remélem a folytatásáé is tetszeni fognak, ill. a zenei tartalmak.

Az RTL csatorna nemrég létrehozta az új, stream TV-jét, az RTL+-t, ami korábban már rendes televíziós csatornaként is működött, de annak már RTL3 a neve. Az RTL+ stream TV sokféle tartalmat kínál a nézőinek, köztük a Zámbó Jimmyről készült új életrajzszerű szériáját, A Királyt, amelyből eddig 8 rész került bemutatásra. A sorozat 10 részből áll, jelenleg a neten kísérem figyelemmel. Érdekes sorozatnak tartom és eléggé feszült hangulatúnak. Zámbó Jimmy életét dolgozza fel a széria, és bemutatja, hogyan lett belőle ismert énekes. A sorozathoz megjelent egy 2 lemezes CD-s filmzenei album, amely 2022 végén került a boltok polcaira. Az első lemezen Peter Srámek énekel, a másikon Zámbó Jimmy ismert dalai csendülnek fel másféle stílusban Jimmy előadásában. A dalok ugyanazok, de a zenei hátterek mások. A Boldogság és bánat egy kiadatlan dal is rajta van a lemezen, ill. az ismert duettje Miklósa Erikával.






Még az ünnepek előtt vettem meg ezt a filmzenét. Peter Srámek dalai szépek, de ennyi elég tőle. Nem vagyok magyar zenei hallgató. Zámbó Jimmy, Gergely Róbert, Bon-Bon, Demjén Ferenc és Kristóf Mari különlegesek. Voltak más magyar zenei csillagok, kik mások kedvencei. Más stílushoz tartozok. Ennyi. A Király című sorozatról majd tervezek egy hosszabb cikket írni amint végignéztem a teljes sorozatot.

2022. november 18-án megjelent az 1992-es Több, mint testőr (The Bodyguard) című filmnek a zenéje fekete és vörös bakelit lemezen. Én az utóbbi mellett tettem le a voksom. Régóta meg akartam szerezni bakelit formában ezt az albumot. 2002-ben ismertem meg még közelebbről az énekesnő szép zenei világát, amikor a Love Whitney című albumot megszereztem kazettán. Rengeteget hallgattam. Annyira bejött nekem a zenéje, hogy megvettem 2003 elején közel 8000 Ft-ért a 2 lemezes válogatását, a The Greatest Hits-et. Hozzáteszem, hogy 2002 karácsonyára megkaptam az akkor újdonságnak számított Just Whitney-t. Whitney Houston zenéje káprázatos volt és rengeteg csodálatos számát ismerhettem meg. Főleg a Greatest Hits válogatáson. Évekkel később egy 200 Ft-os lemezét is megvettem a zenei antikváriumban, majd édesanyám unokatestvérénél meghallgattam CD-n a Bodyguard filmzenét. Ezen az albumon nemcsak Whitney Houston számok vannak, hanem más énekesek dalai is felcsendülnek. Pl. Kenny G, Lisa Stansfield, Joe Cocker.




Bakelit változat


Kazetták és a Greatest Hits CD

CD-n nem volt értelme megvenni, mert Whitney dalai megvannak a válogatáson, ráadásul a Kenny G dal is külön a The Breathless című albumán. A Queen of the night egyike a kedvencemnek a lemezről, de az sajnos más stílusban hallható a válogatáson. A Bodyguard filmzene mégis felejthetetlen és nemcsak az I will always love you című dal miatt, hanem a többi különleges szám miatt. Whitney Houstonról tavaly készült egy életrajzi film, melyet tervezek megnézni a közeljövőben.

Pablo Alborán új lemezéről külön írtam cikket, mert kiemelt újdonság közé tartozik és mindenképp fontosnak tartottam azt, hogy kiemeljem. Az év első bejegyzésében elérhető az albumról írott cikkem.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.