2022. július 12., kedd

FILMAJÁNLÓ: FEKETE TELEFON

Gábor barátommal és annak haverjával megnéztük július 2-án a Fekete telefon című filmet a Corvin moziban. Régóta érdekelt a film, mert nagyon szeretem a sorozatgyilkosos történeteket. Az ajánlót látva kedvet kaptam hozzá.

A történet 1978-ban játszódik, ahol egy kisvárosban sorra tűnnek el a gyerekek. Finney, a film főszereplője is erre a sorsra jut. A kisfiú egy hangszigetelt pincében találja magát ahol az elrablója mindenféle ijesztő maszkot visel. Finney rájön, az-az ember rabolta el, aki felelős a környékbeli gyerekek eltűnéséért. A pincében van egy falból kitépett fekete telefon, ami váratlanul megcsörren. Finney a meggyilkolt gyerekekkel kerül kapcsolatba, akik ellátják hasznos tanácsokkal, hogy a fiú kiszabadulhasson. Elég rémisztő volt a hangulat, az atmoszféra, főleg a szellemekkel folytatott beszélgetés, amikor a vonal túlsó végén rezeg a háttérhang. A megölt gyerekek szellemei meg is jelentek a pincében, de Finney nem látta őket. Kicsit olyan volt a film hangulata, mint egy texasi láncfűrészes alkotásnak. Volt benne egy kis Halloween effekt is, de persze a mai Halloween filmekből.



Cikk a Vox mozimagazinból

A Fekete telefon lényege az volt, hogy megmutatta a film egy fiú felnőtté válását. Finney hogyan tanulja megvédeni magát, hogyan néz szembe a félelmeivel. Fontos kiemelni, hogy egy elég nyomasztó és kemény filmről van szó, ami egyszerre elborzaszt és lenyűgöz. Megmutatja a küzdelmet nemcsak Finney, de az őt körülvevő környezet szemszögéből. Főleg Finney testvérének küzdelmét, aki az álmaiban érzi meg, hol lehet a tesója. És akárhogy is vesszük bizonyos mai, vagy múltbéli valós ügyek lehetséges megoldásai is meglapulnak eme filmben. Gondoljunk vissza csak Szathmáry Nikolett eltűnésére és halálára, vagy Till Tamásra, aki szintén eltűnt, de sosem került elő. Mi van, ha ez a két gyerek is hasonló sorsra jutott, mint a Portyázó áldozatai a Fekete telefonban? Mármint hogy hangszigetelt pincébe került? Till Tamásról úgy gondolom, hogy nem él már. 22 év telt el, egyre biztosabb az, hogy valahol el van ásva. Olyan helyen ahol senki sem keresné és ahol senki sem találna rá. Persze a Fekete telefonban másképpen alakultak a dolgok, nem szeretnék sok mindent elárulni a filmből, mert azt gondolom, hogy nézze meg mindenki a filmet és izgulja végig. Az biztos, hogy akadnak részek, amikor a néző megijed és lesznek benne felkavaró jelenetek. Nekem az iskolai bántalmazós jelenetek estek rosszul, mert ilyesmiket nem szívesen nézek meg egy filmben. Az alkotók azért rakták be, hogy Finney-nek legyen mivel szembesülnie, szembenéznie. Mert nemcsak egy gyerek lehet a terrorizálónk, hanem a felnőttek is.

Komoly témát boncolgatott a film, ill. azt, hogy nem lehetünk mindig eléggé biztonságban. Elképzeltem magam az adott korban, a filmben. Vajon túlélném a Portyázóval való találkozást, vagy én is eltűnnék? Visszaemlékszem arra, amikor gyermekkoromban 2x is el akartak rabolni. Félelmetes. Most talán nem is írnám le ezeket a sorokat, ha hullaként végeztem volna.  

Ahhoz képest, hogy számos felkavaró dolog volt a filmben a Fekete telefon nagyon tetszett nekem! Természetesen, ha lesz dvd megjelenés feltétlenül megveszem majd és a számomra felkavaró 3 jelenetet tekerni fogom. Van 2 lemezes bakelites filmzenéje, bár én bőven beérem a CD-vel is, ha rendelhető lesz. A gyilkost alakító Ethan Hawke örömmel vállalta el a filmszerepet, pedig a film producere óva intette tőle. Hawke filmjeit nem nagyon ismerem, de azt olvastam, hogy az első gonosz szerepe volt és a jövőben is szívesen játszana hasonlókat.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.