2017. március 3., péntek

VinyLP



A lemez forgás közben. Nagyon szép ahogy a vonalak mozognak. Mint amikor a száguldó metróban látjuk az alagút vezetékeit. Bármi eszünkbe juthat e látvány közben. 






Ma egyedül voltam itthon és úgy döntöttem, hogy megnézem a lemezjátszót, ami a nappali szobában van. Nagyon sok éve nem használta senki a bakelit lejátszót, ugyanis a két hangfallal kisebb gondok vannak. Velem egyidős. Édesapám azt mondta korábban, hogy amikor én megszülettem akkor vette a két hangfalat és a lemezjátszót. És volt, hogy mikor járni tanultam és mindent megfogtam, akkor a lejátszó fejét is megfogtam miközben forgott a lemez. J Erre én nem emlékszem. Volt, hogy tizenéves koromban használtam a lemezjátszót. Amikor 2002-től már volt CD lejátszó, az a nővérem szobájába került, a nappaliba az édesapám vásárolt egy másikat, melyet a nagy magnóhoz csatlakoztatott. A bakelit lemezek lejátszása abbamaradt. Beindult akkor a CD-s korszak az életemben. Az antikváriumnak köszönhetően tudtam venni néhány lemezt, köztük Phil Collins régi albumait. Meghallgattam volna bakeliten is, de a hangfal már rossz állapotban volt és mindig tervbe volt véve hogy meg lesz csinálva, vagy le lesz cserélve. Nem így lett. Újra beindult a bakelit őrület és Magyarországon is újra forgalmaztak ilyen lemezeket. Tavaly karácsony és szilveszter között Média Markt vásárlási utalványból 30%-kal olcsóbban megvettem Phil Collins: Both Sides bakelit változatát. Ma készítettem egy kis videót arról, hogyan játszotta le a lemezt. Csodás élmény volt! J

A hangfal kissé búgó hangon sugározta a zenét, de ez nem volt vészes. Az tény hogy nincs jól, de élvezhető volt a zene. A lejátszó tűjével nem volt gond. Kicsit megtisztítottam a lemezjátszót miután a lemezeket a helyére tettem. Régen nem volt használva.

A több mint 10 évvel ezelőtt vásárolt Phil Collins: No Jacket required bakelit korongját is betettem, de abból csak a Take me home-ot hallgattam meg, az egyik kedvenc számom:


Bakelit gyűjteményem

A mai bakelit lemezek a boltokban változó áron kaphatóak. Az egylemezes 4-6 ezer, a 2 lemezes kiadások pedig 6-9 ezer forintba kerülnek. Nem éri meg az árát, mert a CD ennél sokkal olcsóbb, és persze azt nem kell folyton cserélni és kevesebb helyet foglal. A zenei antikváriumban sok olyan bakelit lemez van, amelyek szinte fillérekbe kerülnek. Persze nemcsak feketében, hanem más színekben is kaphatóak. A neten sok zenerajongó megmutatja, hogy néz ki néhány lemez csomagolása. Laura Pausini 2013-as válogatása hófehér, a tavaly kiadott karácsonyi lemeze pedig málnaszínű külsővel kapható. Furcsa, hogy a 2015-ös Simili nem volt zöld, mivel maga az album zöldes színű. Whitney Houston egyik bakelit albuma lilás színű. Jópofa, de mégis drága. A december végén megvett Phil Collins: Both Sides-t az akciós ára miatt vásároltam meg, és mert az egyik kedvenc albumom az énekestől. Bakelit formában sehol sem találtam, csak a remastered kiadást.

BEN 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.