2021. november 13., szombat

MEGJELENT AZ ABBA ÚJ ALBUMA!

 

40 év után a népszerű svéd együttes, az ABBA új albumot adott ki, melynek címe: Voyage. Én CD-n vásároltam csak meg a lemezt, amely nagyon tetszett nekem.

1998-ban hallgattam sokat az ABBA-t a régebbi bakelit lemezjátszón. A 2000-es évek előtt csak az itthoni lehetőségeim voltak zenehallgatásra. Abban az időben nem volt lehetőségem még zenei kazettákat venni. Voltak azonban üres magnókazettáim, melyekre bakelit lemezről vettem át dalokat. Köztük az ABBA-ból.

A Super Trouper című album volt az, ami nagyon tetszett nekem. Évekkel később az ABBA teljes diszkográfiáját sikerült letöltenem a netről és kiderült, hogy van egy spanyol nyelvű válogatásuk, az Oro, amely a Gold spanyol változata. Megjegyzem, hogy a Gold az egy zenei sorozat is volt. Más különböző előadóknak is megjelent ilyen válogatása, köztük Thaliának és Ricardo Montanernek is.



A Voyage egy ún. időutazás. Ismerve a korábbi nagy ABBA slágereket az új dalok hangulata ugyanolyan, mint akkoriban. Megtalálhatjuk az ABBA rock, romantikus hangulatát, de van benne egy kis modern, jelen hangulat is. Az együttes régóta készült visszatérni egy új album erejéig, és most ez az alkalom elérkezett. Miközben hallgattam a lemezt, felfigyeltem a Bee Gees 80-as évekbeli stílusára is. Örültem, hogy olyan lett a Voyage, mint egy retró album. Ugyanolyan érzést váltott ki belőlem ez, mikor John Mayer: Sob Rockját hallgattam.

A Voyage album digipakkos kiadású. A CD-hez adtak egy posztert is, amelyet ki is tettem a falamra. Ami az ABBA zenéjét illeti, mostanában gyakran hallottam, mert Lujzim nagyon szereti a Mamma Mia című filmet. Nyáron meg is néztük mind2 részét, bár a másodikat nem annyira szerettem, mert nagyon szomorú volt. A film helyszínének atmoszférája nagyon szép volt, megfűszerezve a népszerű ABBA slágerekkel. Cher is kiadott anno egy ABBA-s válogatást, amiben ő énekelte fel a legjobb dalokat egy lemezre Dancing Queen címmel.

Most hogy visszatért az ABBA, lehetséges az lesz, új albumokat is kiadnak a következő években. Jose Luis Rodriguez „El Puma” esetében már megtörtént, hogy sok éves kihagyással újra jelentkezett anno egy olyan válogatás lemezzel, amelyen korábbi slágereit dolgozta fel újra és duetteztek vele. Utána pedig egy vadonatúj albumot adott ki. Nincs kizárva, hogy az ABBA visszatérésének köszönhetően igények lesznek új dalokra. Azon csodálkozom, korábban miért hagyták abba. Ha 40 éve még sikeresek voltak, a csúcsokat döntötték simán folytathatták volna a végtelenségig. Bízom abban, hogy ez a 40 éves nagy szünet nemcsak egy egyszeri visszatérésről szól hanem születnek még új ABBA slágerek a mostani és a jövő generációi számára.

Kedvenc ABBA dalaim: La Reina de Baile (Dancing Queen), One of us és a Felicidad (Happy New Year)

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.