2021. november 14., vasárnap

21 ÉVNYI ZENE

Közeleg az év vége és kedvem támadt egy összefoglaló cikkhez. Köztudott, hogy 2000-től kezdtem intenzíven zenét hallgatni. De hogy hol is vásároltam ezeket a különleges darabokat? E cikkemben most kiderül.


21 évvel ezelőtt Budapesten sok helyen voltak lemezboltok, melyeket anno kazettaboltnak neveztem, mert kezdetben csak zenei magnókazettákat vásároltam. Akkoriban egy darab 1500-2000 Ft volt, vagy picivel többe is került, attól függ mennyire volt új az akkori kazetta. A CD-k 4-5 ezerbe kerültek, de olyan darabokat is árultak, ami 6 ezer Ft volt, vagy annál is több. Pl. egy Beatles CD 7 ezerbe is került!!! Nemcsak a Média Markt létezett, hanem a belvárosban is akadtak jócskán zenei boltok. Ezek nagy része már nem létezik, mert egyik helyén Cserpes Tejivó van, a másiknál SPAR. Az internet nem volt annyira népszerű, mint ma. Még nem volt szokás letölteni. Az emberek vették az albumokat, vagy éppen rádiót hallgattak. Én utoljára 2002-ben hallgattam rádiót, mert zavart az unalmas dalok tömkelege és változatosságra vágytam. Régen a Mamut 1 legfelső szintjén is volt egy zenei bolt, ahol sok CD-t és kazettát árultak. 2000 december 22-én vásároltam ott csupán 1 alkalommal. 14 éves koromtól kezdve kezdtem gyűjteni a zenét mindenféle adathordozón, és ez már 21 éve tart. Minden egyes pesti kazettaboltnak meg volt a maga hangulata, maga árfolyama. Az Alexandra könyvesbolt is árult a könyvek mellett zenét. Ott is megforduló vásárló voltam. 21 éve a Média Markt is normális volt még, mert ott filmes vhs kazetták és dvd-k is voltak, nagyobb választékkal. Ma már egyre züllöttebb a Média Markt. A budapesti üzletek igénytelenebbé válnak, és csak akkor megyek be, ha más elektronikai terméket keresek. 2004-2010-ig a Mamut 2-ben volt egy nagyon szép és igényes lemezbolt, ahol 2004-től kezdve import lemezeket gyűjtöttem. A Music Store lett akkor a kedvenc boltom, ahol élvezetes volt a vásárlás. 




Ott vettem meg az első telenovellás dvd-m is 2008-ban. 2010-ben azonban az üzlet bezárt év végén. Később találtam egy másik helyet, de ott bizonytalanná vált a vásárlás, a budapesti lemezboltok pedig sorra bezártak. Mikor 2011-ben Barcelonában nyaraltam ott is voltak lemezboltokban. Pl. ott ismerkedtem meg Pablo Alborán zenéjével és ott vettem meg akkor a bemutatkozó albumát is. Barcelonában sokféle lemezt lehetett kapni.





2017-ben bukkantam rá egy megbízható helyre, a Face the musicra. 2017 óta vásárolok ott annál a férfinál, aki egykoron a Music Store-ban is dolgozott. Ő Kelenföldön egy fogászati kis üzletben adja át az import lemezeket a megrendelőknek, köztük nekem is. Szeretek nála vásárolni, mert a latin zenei albumokat csak nála tudom megrendelni, ill. már olyanokat is veszek, amelyeket könnyen el tudnék érni. Van egy 10%-kos törzsvásárlói kuponom, amelyet minden évben kapok, így olcsóbbak a lemezek. Köztudott mindig úgy veszek lemezeket, hogy aprópénzből szedem össze az árát, de van, amikor édesanyám fizet néhány lemezt. Ezek a darabok nagyon értékesek számomra, mert egyrészt idővel nem forgalmazzák őket és ezáltal ereklyének számítanak majd. 21 év alatt összesen 332 CD-t, 20 zenei dvd-t, 54 bakelit lemezt, 12 bakelit kislemezt és 68 kazettát vásároltam.


Polgárdi Tamás boltja nagyon kicsi, tele szuper bakelit lemezekkel. Ahányszor elmegyek egy megrendelt lemezért olyan boldog vagyok, mert nekem nagyon sokat jelentenek a lemezek. Van az üzletben egy nagyon cuki ki kutyus, akit Jacknek hívnak. 

Nekem a zene jót tesz. Főleg a latin. Ha belegondolok abba, hogy Magyarországon a latin zenének lehetőséget sem adnak, én megteszem, mivel sokat rendelek a kedvenceimből. Tamásnál rendelem meg az aktuális újdonságokat. Persze nem rendelhetőek azonnal a termékek, mivel nem tartoznak a Hungaroton kínálatában. Más irányítja a Face the Music katalógusát. Sok esetben egyedi dolgokat rendelek. Aki olvassa a blogom az jól tudja, hogy miután megveszek egy zenei albumot, lehet CD vagy bakelit, megmutatom, hogy néz ki, külön rajzolok egy magyar nyelvű plakátot is. Minden „zsákmányról” írok egy cikket is, melyet kinyomtatok a privát újságnaplómba. Így megy ez sok éve. Magyarként foglalkozok a latin zenei kiadásokkal, persze azokkal, amelyeket megveszek. Így is tervezem a közeljövőben is csinálni. Sajnos USA-s terméket már nem tudok rendelni többé, mert magas vámot kellene fizetni, így az EU-s katalógus maradt fenn. Persze vannak lemezek, amelyek drágák és vannak, amelyek rendkívül olcsók.

21 év sok idő és sokféle zenei anyagot gyűjtögettem össze. Jó elővenni a lemezeimet, nosztalgiázni, főleg ha este van, mert akkor a legjobb zenét hallgatni. A gyűjtögetés pedig folytatódik egészen addig amíg tehetem.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.