2021. január 3., vasárnap

20 ÉVE HALT MEG JIMMY

2001. január 2-án, egy havas keddi napon hunyt el minden idők egyik legjobb magyar énekese, Zámbó Jimmy. Emlékszem arra a reggelre. Félálomban voltam még a kisszobám ágyában. Édesanyám elmondta, hogy Jimmy fejlövés miatt került be a kórházba. Aznap szakadt a hó, vastag, méteres hótakaró borította Budapest utcáit. Az Igazi nő (Toda mujer) című venezuelai sorozat 8. részét néztem a Romanticán amikor hozták a hírt, Zámbó Jimmy meghalt. Gyermekként ez nagyon megrázott, mert Jimmy volt az első énekes, akinek a zenéjét hallgattam még ovis koromban. Nagyon szerettem a zenéjét, mert remek hangulatokat árasztott az énekes zenéje. Mellette Gergely Róbert fehér kazettáját is hallgattam. Zámbó Jimmy első albuma, a Csak egy vallomás kihúzható tokban van meg. Épp úgy, mint a 2. albuma. Gergely Róbert kazettája is így jelent meg.  


Mikor kicsi voltam, a  szüleim a baráti társasággal rengetegszer hallgatott Zámbó Jimmyt. Édesanyám nem örült annak, hogy folyton hallgatom a kazettákat, mert nagyon szerette őket és nem akarta, hogy tönkremenjenek. Akkoriban még nem volt CD-s lehetőség, csak kazettás másolgatás. Emlékszem mikor megjelent a Jimmy IV. azt egy kellemesen illatos TDK kazettára másoltam át magamnak, amely minőségileg ugyan nem volt első osztályú, de legalább nekem is meglehetett. Jimmy albumai közül a IV. a kedvencem és azt vettem meg először CD-n.

Saját kazetták és CD-k

Zámbó Jimmy temetésére egy szombati napon került sor. Aznap vettem meg a fából készült Ki nevet a végén? társasjátékot a Corvinban, mely a Blahán található. Kedvet kaptam ahhoz, hogy újra hallgassak Zámbó Jimmy kazettákat, de ezúttal vásároltam magamnak. A Best of 1-2.-t. Emlékszem mikor Erdélyből jöttem haza 1998-ban akkor az asztalomon állott a sárga válogatásalbum kazettán. Kölcsönbe kapta édesanyám a német barátnőjétől. Én 2001-ben megvettem mindkét válogatását az egykori Violin zenestúdióban. Kora tavasszal pedig megjelent egy posztumusz válogatás is, amelyet szintén megvásároltam. 2003-ban újabb 2 CD-t és egy kazettát tudhattam magaménak és akkor lett a következő kedvenc albumom a Mit akarsz a boldogságtól? Akkoriban rendesen ki voltak adva az albumok. Ma már utángyártott változatokat forgalmaznak, aminek borító külseje úgy néz ki, mintha nem eredeti lenne.












Ahogy teltek az évek szüleim idősebbek lettek és a baráti társaság egy része elhunyt. Édesanyám sokszor mondja, hogy már nem szívesen hallgat Zámbó Jimmyt, mert eszébe jut a múlt. Én néha előveszem, mikor nosztalgiázni szeretnék egyet. Nemrég megnéztem Jimmy utolsó koncertjét dvd-n, ami a 21 évvel ezelőtt leégett Budapest Sportcsarnokban (BS) történt. Szomorú az, hogy Jimmy és a BS sincs már többé. A tűz elpusztította a sportcsarnokot, de az emlékek megmaradtak. Ahogy Jimmy koncertje dvd és CD változatban.


Ugyan a következő években megjelentek kiadatlan albumok, azok már feldolgozások voltak mindenféle variációban. 2015-ben pedig egy demós, elfelejtett felvételsorozat került elő, amelyet a neten hallgattam meg, de az nem nyerte el a tetszésem. Ha már fellendült a bakelit piac jó lenne remasterelni Jimmy albumait és hasonló deluxe kiadásokat forgalmazni, ahogy egykor a Rhino records tette Phil Collins albumaival. CD-n és bakeliten is kiadhatnák Jimmy lemezeit digitálisan felújított hangzással. Lenne rá vevő. Szerintem.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.