2016. április 10., vasárnap

Feketéből fehérbe

Számos olyan CD lemezem van, amelyet mióta megvettem, annyiszor meghallgattam, hogy észre se vettem nagyon sokáig azt, hogy a tokok melyekben a CD-im vannak idővel maszatosak és kopottak lesznek. Főleg a 2004-2005-ben vett lemezek tokjai felett járt el az idő kereke. Sokszor fordult elő az, hogy hallgatás közben fogtam az üres tokot, nézegettem a CD borítóját. Az elmúlt 10 évben pedig nem is egyszer fordult elő, hogy másképpen tároltam a CD-imet. Legutóbb 2013-ban kaptak a megvásárolt lemezeim egy állandó helyet, de a maszatos és "elhasználódott" tokok cseréjét 2014 óta végzem. Ez olyan mint a metrónál egy felújítás vagy síncsere. A lemezeknek új ruhát, vagyis új tokot adok, hogy újnak nézzen ki. Volt már olyan eset, hogy úgy vásároltam CD-t, hogy azon nem volt celofános csomagolás, és persze akadt olyan CD is amit úgy vettem meg hogy annak a tokja törött volt, de nem okozott ez gondot, mert sok üres CD tokot tárolok itthon, és a csere pillanatok alatt megvan. Amit nagyon sajnálok az, hogy akadtak olyan lemezek is, melyeken matrica is volt. Főleg a latin zenei albumok vásárlásakor láttam a tokra ragasztva olyan matricát, melyen kiemelnek dalokat. Pl. telenovellák főcímdalainak címét. És a szükségessé vált tokcsere következtében kénytelen vagyok azt kidobni, mert maga a matrica is elkopik idővel. Kb. olyan érzés mint anno a 2-es metrónak a felújítása. Az értékes kőburkolatok helyére más kerül és olyan semmilyenné válik néhány állomás. 

Natalia Oreiro CD tok csere. Az új tok fényes, a régin látszik a kopás és a maszat.

Nemrég vettem néhány újraírható CD-t, melyet fehér tokban árusítottak. Gondoltam azt, hogy néhány fekete elhasználódott tokú lemeznek fehér külsőt adok. A színhatás tökéletesre sikerült. Négy CD kapott új fehér tokot, és persze a sorozat folytatódik. A Philip Bailey: Chinese wall című albumot 11 éve vásároltam a Music Store-ban. A tokot tegnap reggel cseréltem ki. Mikor megvettem a CD-t akkor kértem egy Music Store matricát hogy azt rátehessem a tokra:
Néhány kopott tokot el fogok tenni emlékbe, és azt tervezem hogy újra fogom hasznosítani. Már megfordult a fejemben az is hogy reklámtáblát készítek belőlük. Picit megtisztítom törlőkendővel, hogy kicsit visszanyerhesse egykori önmagát, de sajnos a karcos részek megmaradnak. Írok erre egy másik metrós példát. A fényesre csiszolt járó kőlapok idővel elkopnak. Az emberek annyit mennek rajtuk hogy a fényességük eltűnik. Ugyanez a helyzet egy CD tokkal is. A tokcsere programot, amelyet így hívok folytatni fogom és kb. év végére megpróbálom elvégezni. Nem szeretnék túl sokat költeni CD tokra így kb. negyedévente rendelek tokot. 2004-2005-2006-ban vettem olyan latin zenei CD-ket, melyhez dvd is tartozott. Akkor azokat külön tároltam. A dvd mellékleteket külön dvd tokba tettem, és nyomtattam hozzá borítókat, a CD-k pedig egy egylemezes tokot kaptak. 2012-ben azonban vettem dupla lemezes CD tokokat és azóta ismét együtt van a CD és dvd kiadvány:

  
M A T R I C A V É D E L M I   P R O G R A M :
2014-ben mikor a nővérem megvette nekem a fehér Laura Pausini válogatást, akkor a celofános csomagoláson látható volt egy átlátszó matrica melyet nem a tokra, hanem a CD füzetre ragasztottam. Ugyanezt csináltam a Ricardo Montaner új CD-jének füzetével. Célom az volt hogy megvédjem a "szuvenír matricát". A CD füzetre ragasztva a matrica nem fog kopni, mivel a tok megvédi a külső hatásoktól. 

Mikor még lehetett kapni magnókazettás tokokat sok kazettámnak adtam újakat, de ma már nem lehet sajnos kapni. 

Olyan CD-ket is forgalmaztak, melyeket nem műanyag tokban, hanem papírtokos formában forgalmaztak. Azok cseréjére sajnos lehetőség nincs. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.