2017. április 9., vasárnap

Kedvenc énekesnőm: Laura Pausini

Tavaly kedvenc énekesemről Phil Collinsról írtam egy összefoglaló cikket, most pedig Laura Pausiniről fogok. Ő a kedvenc énekesnőm. Zenéje nagy hatással van rám és a lelkemre. Laura Pausini zenéje érzelmes és sokszínű. 

Laura Pausini 1974. május 16-án született Olaszországban. Olasz dalszerző, zenei producer és műsorvezetője a La Banda című tehetségkutatónak. Édesapja zongorista volt és vele együtt lépett fel gyerekként. 1993-ban részt vett a Sanremo fesztiválon, amely egy tehetségkutató műsor volt és ott számos ismert olasz énekes, köztük Eros Ramazzotti, Nek innen indította el zenei karrierjét. 1993-ban Laura Pausini a La Solitudine/La Soledad (A magány) című dalával nemzetközi hírnevet szerzett magának. 

Ugyanebben az évben megjelent az első olasz nyelvű albuma, majd 1994-ben a spanyol nyelvű lemeze, amin a Strani amori/Amores extraños című dal is rajta van. Több, mint 3 millió példányban kelt el világszerte. Szintén 94-ben a legjobb női előadói díjat is megszerezte. Laura Pausini spanyol nyelvű albuma nemcsak Spanyolországban, de Dél-Amerikában is nagy sikert ért el. Platinalemez minősítést kapott. Ebből négy kislemez is készült: La Soledad, Gente, Amores extraños és a Se fue. A La Soledad és az Amores extraños kislemezén nemcsak maga a szám található, de a dal instrumentális változata is. E dalok bekerültek a 30 legjobb latin zenei slágerlisták közé. 1995-ben a World Music Award díjátadón megkapta az év legjobb olasz énekesének díját. 1996. szeptember 12-én jelent meg a következő lemeze, Le cose che vivi/Las cosas que vives. Az album slágerei az Inolvidable, Las cosas que vives, Escucha a tu corazón. Majdnem 4 millió példányban adták el az albumot. Ahogy az előző album, ez a lemez is platina lett. 1997-től kezdett először turnézni. Először Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban, valamint az Egyesült Államokban. Laura Pausini 1998-ban adta ki következő lemezét La mia risposta/Mi Respuesta címmel. Az album érdekessége, hogy az albumon hallható egyik dalt Phil Collins írta. Ez a Looking for an angel. Sajnos olasz és spanyol nyelven nem lett elénekelve. Laura 1998-as albuma csak kétmilliós példányszámban kelt el. 1999-ben az énekesnő újabb lemezbemutató turnéra indult. Ezév júniusában Luciano Pavarottival és barátaival együtt énekelte a We are the world című számot. Számos ismert énekes is megfordult ezen az alkalmon: Lionel Richie, Ricky Martin és Joe Cocker. 

Az 1999-ben Laura Pausini angol nyelvű dalt írt az Üzenet a palackban című filmnek zenéjéhez. Ez a One more time volt. 2000-ben jelent meg Laura következő albuma, mégpedig a Tra te e il mare/Entre Tu y mil mares amin a népszerű Pokémon című mese zenéje, a The extra mile című dal is megtalálható. Az albumot jelölték a Premio Italiano della Musica díjra, amelyet meg is kapott. 2001-ben pedig az Emmy díjat.  Ez évben kiadta első válogatásalbumát, amelyen néhány slágerét más stílusban énekelte el, illetve az első koncertes dvd-jét. 2002-ben jelent meg első angol nyelvű lemeze, a From the inside, amely megjelent az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. Sajnos az album nem ért el nagy sikert. Mindössze 50 ezres példányban kelt el, míg Európában 800.000 darab került eladásra. 2003-ban Luciano Pavarotti újból elhívta a Luciano és barátai koncertjére ahol közösen elénekelték a Tu che m'hai preso il cuor című dalt.  2004. októberében jelent meg Laura következő lemeze, a Resta in ascolto/Escucha. Az album slágerszáma a Viveme, amely sokáig szerepelt a latin zenei slágerlistán. Ez a dal a főcímzenéje a népszerű La Madrastra (A mostoha) című mexikói telenovellának. Laura Pausini egy epizód végén fel is tűnik, aki előadja a számot. Az énekesnő lemeze az első helyen debütált az olasz albumlistán, majd a spanyol változatát 2005-ben Grammy díjjal jutalmazták. Ezt követően újabb turnéra indult, és dvd-n forgalmazták a Live in Paris 05 koncertjét. Laura Pausini és Michael Bublé közös duettje, a You'll Never Find Another Love Like Mine is nagy sikert aratott. Laura Pausini 2006-ban újabb díjat vehetett át. A Lo nuestro díjátadón az Escucha lett az év albuma, majd az év videója pedig a Viveme.

2006-ban jelent meg az Io Canto/Yo Canto című lemez, amelyen más énekesek dalai is megtalálhatóak. Laura Pausini kifejezte a zene iránti szeretetét.  Duettet énekelt Juanessel, Tiziano Ferroval, és Johnny Holiday-jel. 2007-ben újabb Emmy díjjal jutalmazták. Ez évben Andrea Bocellivel együtt elénekelte a Vive Ya című dalt. 2007. június 2-án Laura Pausini koncertet adott az olasz San Siro stadionban, ami Milánóban van. A koncertet kiadták CD és DVD formátumban. Az énekesnő 2008-ban jelentkezett a következő lemezével. A Primavera in anticipo/Primavera Anticipada 2008. novemberében jelent meg. Slágerszáma az En cambio no, melyet már 2008.októberében megismerhettek. Főcímdala az En nombre del amor (A szerelem nevében) című mexikói telenovellának. Laura Pausini a Primavera Anticipada című számot egyedül, majd duett változatban is elénekelte a brit James Blunttal. 2009-ben ismét Emmy díjat kap az albumáért, majd 2010-ben újra győzelmet aratott a Lo Nuestro díjátadón. 2009-ben megjelent egy koncertválogatás, amihez egy CD és egy DVD is tartozott. A deluxe kiadványon 3 extra dal is tartozik, amely nem található a Primavera Anticipada lemezen. Ezek a Con la musica alla radio, Non sono lei és Casomai


2010-ben jelent meg az Inédito című album. A 2011-es turné állomásai: Latin-Amerika, Franciaország, Svájc, Spanyolország, Németország, Belgium, Hollandia majd a londoni Royal Albert Hall. Az Inédito közel 1 millió példányban kelt el világszerte. 2012. november 27-én jelent meg a kétlemezes deluxe változata, amely a spanyol és az olasz változatot foglalja magába. Nekem ez a változat van meg. Tavaly nyáron szereztem meg. 


Laura Pausini és Josh Groban közös duettet énekelt el E Ti Prometterò címmel, mely 2013. februárjában jelent meg. 

2013-ban lett 20 éve, hogy elindult Laura Pausini karrierje. Ennek örömére az énekesnő kiadott egy speciális válogatáslemezt, amin a legnagyobb slágerei vannak. Egy egylemezes, dupla, majd egy háromlemezes kiadványt, amihez egy My Story című filmes dvd is tartozik. Nemcsak CD-n, de bakelit formátumban is kapható! A válogatás 2013. novemberében jelent meg, és az első sláger dalát a La Solitudine/La Soledad-ot a híres zeneszerző, Ennio Morricone dolgozta fel, mely nemcsak instrumentális változatban hallható, hanem olyan verzióban is, amikor Laura Pausini ráénekli a dalszöveget. Sok ismert dala új változatban, illetve duett verzióban és remastered formában is elérhető. A Greatest Hits/Grandes Exitos 2014-ben is megjelent, csak az előző kiadásból kimaradt duettes változatokkal. A 20 éves szülinap alkalmából kiadott válogatásalbumon 3 új dal található: Ezek a Limpido, Dove resto solo io, Se non te. Egyedül, de duett formában is elénekelte. A Limpidot Kylie Minogue-gal, a Dove resto solo iot Alex Ubagoval, és a Se non te-t Thaliával. A Kylie Minogue-os duett rajta van a 2013-as kiadványon, míg a többi a 2014-esen.  A 2013-as válogatáson Laura Pausini duettet énekel Marc Anthonyval, Alejandro Sanz-szal, Ivete Sangaloval, Michael Bubléval, Ray Charles-sal, Lara Fabiannal, Miguel Boséval, Charles Aznavourral, James Blunttal és Kylie Minogue-gal. Nekem ez a változat van, meg amelyet a nővérem vett nekem itt Magyarországon:

Laura Pausini különdíjat kapott zenei pályafutása miatt. 2015-ben Ricky Martinnal és Alejandro Sanz-zal együtt vezeti a La Banda című tehetségkutató műsort. Laura Pausini korábban részt vett a spanyol La Voz (Voice) műsorában is. 2015. novemberében jelent meg a Simili/Similares című lemeze, melyet nagy izgatottság előzött meg, hisz ez év októberében jelent meg a Lato destro del cuore című kislemez, melyet a rajongók már nagyon vártak, köztük én is:


A Simili/Similares megjelent bakelit formában is, de abból keveset gyártottak. Az album továbbá megjelent normál, illetve 2 lemezes deluxe kiadásban, ami egy CD+DVD-t tartalmaz. Én ezt vettem meg:
 A DVD-n megnézhető az album története és a Per la musica című videó klip. Laura Pausini 2016. decemberében egy karácsonyi lemezt jelentetett meg. A Laura Xmas/Laura Navidad is nagy sikereket ért el. Olyan népszerű énekesek dalait tartalmazza mint pl. John Lennon, Meredith Wilson és Jose Feliciano.

Laura Pausini zenéjét felhasználták az olasz Baci Preguina csokoládé reklámjaihoz is, melyről nemrég cikket is írtam:

Én mindenkinek ajánlanám Laura Pausini dalait, mert garantáltan tetszeni fog azoknak, akik romantikus lelkűek.

BEN

A kedvenc énekesemről, Phil Collinsról írt cikkem itt olvasható:
http://benlacosta.blogspot.hu/2016/07/take-look-at-me-now.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.