2024. június 5., szerda

RITKASÁG KEDVEZŐ ÁRON: JOSE LUIS RODRIGUEZ: LA LLAMADA DEL AMOR (1996.)

 


Újabb megrendelt lemezem érkezett meg az ebay-től. Az 1996-os Jose Luis Rodriguez: La Llamada del amor című albuma. Azt azért vettem meg, mert egyrészt nem található meg a youtubeon, de még a spotify-on sem. Másrészt nagyon olcsón jutottam hozzá. Mindösszesen szállítási költséggel együtt 6 euró volt. Eleinte féltem, hogy egy kislemezt kapok, mert az ebay-en kép nélkül volt a CD hirdetése. Megrendeltem, mert nagyon olcsó volt. Jose Luis Rodrigueznek van egy kislemeze szintén La Llamada del amor címmel, amely egy promócios singolo album. Azt hittem az jön meg, mert annyira kedvező áron volt elérhető, hogy egy rendes album ennyibe nem kerülne. Kockáztattam. És sikerült! J



Újszerű állapotú, tökéletes kiadás! J Az albumot kétszer próbáltam anno megszerezni, de olyan drágán árulták, hogy letettem róla. Ritkaságról van szó, amelyek sokkal többe kerülnek, mint egy átlagos lemez. Pl. a klasszikus Ricardo Montanerek 50-60-70 euróba is kerülhetnek! Ilyen magasak az árak bizonyos régi CD-knél.


Jose Luis Rodriguez: La Llamada del amor című albumán hallható a Csábító napsugár (Sol de tentación) című venezuelai telenovella betétdala. A sorozatot 2001-ben és 2003-ban néztem a Romanticán. Mindkét vetítését figyelemmel kísértem még tinédzser koromban. Ennek a telenovellának köszönhetem, hogy El Puma zenéjét megismertem. 2005-ben a Vadmacska (Gata Salvaje) című sorozatban hallottam ismét a nevét, amikor az egyik szereplő, Panchita bele volt zúgva az énekesbe. Akkor még nem tudtam, hogy a Panchitát alakító Liliana Rodriguez nem más, mint Jose Luis Rodriguez egyik lánya, kinek két testvére, Genesis Rodriguez és Lilibeth Morillo szintén színészek. Liliana, Genesis és Lilibeth testvérek. J Liliana Rodriguez sorozataiból itthon a Vadmacska (Gata Salvaje), és a Második esély/A szenvedélyek földje (Tierra de pasiones) ment nálunk. Genesis Rodrigueztől A szerelem fogjai (Prisionera) volt az RTL klubon. Genesis Rodriguezt a Dame Chocolate című telenovellában láttam, amit 2009-ben vettem meg dvd-n. Az a kedvenc Telemundós sorozatom. Liliberth Morillónak egy sorozatát adták Magyarországon. Ez volt A szerelmesek (Enamorada). Sajnos a Romantica sosem tűzte műsorára a színésznő 2005-ös sorozatát, az El amor las vuelve locast, amelyet nagyon szerettem volna megnézni. L A külföldi Romantica csatornák szinte mind levetítették.





2002 elején a Szervita téri Rózsavölgyi zeneboltban teljesen véletlenül 600 forintért rábukkantam El Puma (Jose Luis Rodriguez) egyik klasszikus bakelitlemezére, a Dueno de Nada-ra, amelyet még anno 1982-ben adtak ki. Természetesen az akkori kevéske zsebpénzemből azonnal megvettem és sokáig a nappaliban lévő bakelit lemezek között tároltam. Érdekesség, hogy a Vadmacskában Panchitának is megvolt ez az album. Ugyanúgy bakelit változatban mint nekem. J J J


A Dueno de Nada nagyon régi stílusú album, viszonylag keveset hallgattam. De ereklyének számít mind a mai napig.

2018-ban a Face The Music-nak köszönhetően megszereztem Jose Luis Rodriguez: Inmenso című CD-jét, amin klasszikus feldolgozások vannak duett formájában. Az albumon El Puma Vicente Fernándezzel, Ricardo Montanerrel, Chayanne-nel, Amaia Monteroval és az Il Voloval is énekel. Rendkívül különleges album, mert sok nagy latin zenei énekes is hallható benne. Főleg Ricardo Montaner, aki egyike a nagy kedvenceimnek és ráadásul jó barátságot ápol Jose Luis Rodriguezzel.

https://benlacosta.blogspot.com/2018/09/cd-ajanlo-jose-luis-rodriguez-inmenso.html

https://benlacosta.blogspot.com/2019/10/zeneajanlo-jose-luis-rodriguez.html

2018-ban cikket írtam az albumról. J 2019-ben jelent meg El Puma következő lemeze, az Agradecido, melyről színén cikkeztem. J Utána szerettem volna megszerezni egy másik lemezt, de az már nem volt elérhető.


A Llamada del amort sikerült végül megvennem. Úgy gondolom, ennyi El Puma CD elég. Akkora rajongója nem vagyok az énekesnek, hogy mindegyik lemezért megvegyem. Jose Luis Rodrigueznek változó a zenei stílusa. Leginkább pörgős, bulizós hangulatú. Nagyon jó az énekes zenei világa, sok rajongója van. Ő egy igazi legenda, aki nemcsak énekesként népszerű, de számos telenovella férfi főszereplője is volt. Én a 2007-es Tropico című sorozatban láttam amelyet dvd-n vettem meg. Scarlet Ortiz és Victor González a főszereplők. Az egy dominikai telenovella, amely csak 100 részes.


Az ebay-en elég sok klasszikus lemez kapható. Persze nem mindegy, milyen áron veszem meg. A La Llamada del amorral mondhatni nagy szerencsém volt, mert az album szinte csak az USA-ban érhető el. Én Németországból rendeltem meg ahol olyan kis összegbe került, hogy szinte ingyen volt. És kaptam egy nagyon különleges kiadást. Mintha teljesen új lenne.

El Pumának ez az albuma kissé kevert formájú. Van benne pörgős, de mellette romantikus zene. A La Llamada del amor című számot már 2001 óta ismerem a Csábító napsugár által, de a többit csak nemrég. Mikor a második, mini horrorszkóp találkozó volt aznap az indulás előtt töltöttem le az Esta mujer me mata című dalt ami a másik kedvencem a lemezről. Első egyértelmű a La Llamada del amor. Az album többi dala is nagyon jó. Észleltem egy ismerős számot, melyet még 20 éve ismertem meg. Ez a Sombras című dal, amelyet még a Rebeca című sorozat filmzenei albumán hallottam Rocío Dúrcal előadásában.

Az 1996-os La Llamada del amor egy nagyon szép felépített zenei album, mely kicsit Julio Iglesias és Marco Antonio Solis hangulatú. 

A 90-es évek latin zenei választéka akkoriban élte fénykorát és nagyon sok remek album született. Sajnos nem mindegyik érhető el rendes áron, mert mára annyira ereklyének számítanak egyes darabok, hogy beszerzésük nagyon nehézkes. Amikor 20 évvel ezelőtt, 2004 nyarától elkezdtem latin zenei CD-ket rendelni az USA-ből a Music Store által akkor rengeteg különleges lemezt tudtam beszerezni, melyeket már nem forgalmaznak, csak használtan, vagy ritka esetben 1-1 új, fóliázott előkerül az ebay piacterén. De ezek a teljesen új és bontatlan ereklyék összege 10 ezer forint felett érhető el.



Emlékes rajzlap és képeslap

A La Llamada del amor az utolsó album amit megvettem Jose Luis Rodrigueztől. A többi nem érdekel. Itt is azt látom, hogy a lényeges lemezek megvannak az énekestől. Mikor ezt az 1996-os lemezt meghallgattam annyira rákaptam, hogy többször is megismételtem a hallgatását. Ha veszek egy CD-t akkor kezdetben 2x egymás után meghallgatom, utána pedig külön-külön. Az 1-2 alkalom egy ún. ismerkedés az újdonsággal. Egy spotify vagy youtube képtelen visszaadni a CD hallgatás élményét. Nem akarok előfizetni egyikre sem. Az olyan hangulattalan.


Sok érdekességet tartalmaz a La Llamada del amor CD borítója. Jose Luis Rodriguez 1996-ban vette nőül második feleségét Carolina Perezt, kivel együtt fekszik az album előborítóján s együtt futkos a hátborítón. Jose Luis Rodriguez első felesége Lila Morillo volt kitől megszületett Liliana Rodriguez és Lilibeth Morillo. Utóbbi nagyon hasonlít az édesanyjára. Carolina Perez, El Puma második feleségének lánya pedig Genesis Rodriguez. J

Annak nagyon örülök, hogy Jose Luis Rodriguez és családja egyformán kiveszi szerepét a művészetből. Amit viszont nagyon sajnálok hogy Genesis Rodriguez és Lilibeth Morillo többi sorozata nem került hazai adásba, pedig sikereket értek volna el. Kár hogy Jose Luis Rodriguez egyetlen sorozata sem került bemutatásra. A Tropicóra pedig lehetett volna esély, mert az 2007-es. Legalább dvd változatban meg tudtam nézni.

Mikor a La Llamada del amor CD borítóját néztem nem gyanítottam, hogy Genesis Rodriguez anyukája mosolyog a képen. Bájos nő. Jose Luis Rodriguez komoly latin zenei személyiség, aki nagy hatást gyakorolt a Dél-amerikai spanyol zenei kultúrára. Sajnos Vicente Fernández és másik legendás énekes kortársa, Armando Manzanero már az égieknek dalolnak. Ők is legendás „halhatatlanok” a latin a zenei kultúrából. Dallamaikban viszont tovább élnek.

A La Llamada del amor egyik producere Bebu Silvetti, aki nem más mint Anna Silvetti édesapja. Anna Silvetti sok telenovellában játszott már. Pl. Életem asszonya (La mujer de mi vida), Rebeca, Eva Luna.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.