2024. június 3., hétfő

BENovelas Mermelada de Cereza: Cseresznyelekvárom

5 évvel ezelőtt, 2019 nyarán készítettem el az első lekvárom, ami őszibarackos volt. Mindig is érdekelt, hogy másfajta gyümölcsökből milyen dzsem készül. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek állítólag csakis evéshez jók. Én ragaszkodtam ahhoz, hogy kipróbáljak újdonságokat. 2019-ben őszibarackos lekvárt főztem és egész jól sikerült. Cikket is írtam róla akkoriban:

https://benlacosta.blogspot.com/2019/07/benovelas-mermelada.html

Május végén a cseresznyelekvár elkészítésére szántam el magam, amiből elég sokat lehet kapni, ugyanis most van a szezonja. Nemcsak nassoláshoz, de lekvárkészítéshez is vásároltam édesapámmal a csarnokban. Mostanában nagy szeműeket is árulnak, ami félig meggy ízű is. J

A magozás a legnehezebb feladat, mert nagyon sok cseresznyét kellett magmentesíteni. Több mint egy órát dolgoztam vele. Édesapám azt tanácsolta, hogy vegyítsük egy kis meggyel, hogy ízt kapjon a dzsem. Azért, mert a cseresznyének nincs olyan intenzív íze, mint a meggynek, vagy épp a sárgabaracknak. Lekvárnak önmagában nem lenne értelme, ám mindenképp ki akartam próbálni. Nagy divat a meggy, eper, sárgabarack és a szilvalekvár. De ezek mind ismertebb ízek! Vannak, akik narancs és citrom ízben is készítenek. A narancs és citromdzsemeket már kóstoltam, de sajnos velük az a baj, hogy előszeretettel reszelik bele a héjukat. Azzal pedig az a bajom, hogy keserű, fanyar ízt ad vissza. A savanyú íz világát pedig elnyomja sajnos.





A cseresznyés magozások során összefröcsköltem magam a levével. Miután elkészültem szét kellett nyomni, tépdesni a kezemmel, hogy bedolgozható legyen. Kivittem ezután a konyhába. Édesapám azt mondta, hogy a cukor és dzsemfix arányokat nagyon pontosan kell hozzáadni az elkészült végtermékhez. Ő végezte a méréseket, mert ebben nem vagyok sajnos a profi.



A cukor hozzáadása után gondosan el kellett keverni a cseresznyét, majd utóturmixolást végeztem. Miután a dzsemfix is bekerült a szirupos cseresznyébe egy kis meggyet is hozzá kellett adni. Folyamatos kevergetés mellett egy sűrű szirupot kaptam. Alejandro Sanz: Sirope című albuma jutott eszembe. J  


A dzsemfix zselés állagot adott a lekváromnak. Most nem vettem új üvegeket, hanem az itthon tárolt, elmosott régebbi befőttesüvegekbe öntöttem a cseresznyés dzsemem. Tűzforrón kellett az üvegekbe önteni a piros finomságom, melyet órákig úgy kellett hagyni. Alaposan lezárva, fejjel lefelé.



Este meg is kóstoltam miután teljesen kihűlt. Nagyon finom lett! Édes-savanyú és intenzíven lehet érezni benne a cseresznye ízét. J 2 nagy és 2 kis üveg lekvár született. Több volt, mint amire számítottam! J

Egyedi címkét is készítettem a lekváros üvegekre. Épp úgy, mint anno 2019-ben az őszibarackos dzsememhez.


Az új logóm került fel a címkéimre, melyből kétféle változatot csináltam. J Nyáron szeretnék majd szilvalekvárt csinálni, de a szüleim szerint az több órás munka. Majd meglátom, belevágok e. Anyu szeretne majd narancslekvárt. Én szívesen elkészítem, de nem reszelt héjjal. Arra gondoltam, hogy mandarinból is csinálok. Azt könnyebb pucolni, mert érzékeny héjjal rendelkezik. A lényeg, magmentes legyen, mert sajnos a mandarinokban elég sok a mag. A narancs és mandarin lekvárokat decemberben fogom megcsinálni. J

BEN 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.