2024. június 18., kedd

JÚNIUSI VÁC

Úgy volt, hogy szüleimmel Vácra utazom, de végül csak édesapám tartott velem. Ez a nyár eleji csalóka időjárás kissé megviselt, mert sajnos hol meleg, hol pedig hűvös van. Nagyon változékony volt az idő. Picikét szemerkélt is az eső. Én kissé érzékeny vagyok az ingadozó időjárásra. L Főleg tavasz kezdetén.

Vác félig borús volt. Nem tűzdelt úgy a nap, mint a legutóbbi látogatásaim során. Szerettem volna édesanyámnak estike virágmagot venni, de megtudtam, hogy nincs. Korábban lehetett kapni, de mégsem láttam.



Ellátogattam abba a fehérnemű boltba is, ahol rábukkantam J.Press zoknikra. Egy fekete bambusz színűt vettem. A Westendben már évek óta nem lehet kapni J.Press termékeket. A vírus alatt zártak be. A J.Press székhelye Fóton van. Az Intersparban árulnak J.Press termékeket, de elég drágán sajnos. Most 1500 Ft volt egy pár fekete bambusz zokni. Emlékszem mikor először árulták 700-800 körül volt az ára. Az első J.Press zoknimat, ami fehér volt 490-ért vettem még 2003-ban. J

Nemcsak J.Press zoknikat, de sok más márkájú termékeket is láttam. Ki is néztem néhány dolgot magamnak, de csak ősz elején vásárolok legközelebb. A vidéki boltokban főleg olyan termékeket árulnak, amelyek Pesten nincsenek. Ez az egyik jó dolog, ami vidéken van. A másik a tájak, a harmadik pedig a különleges ízű fagyik. J



Kicsit féltem, hogy újra esni fog, de szerencsére gond nélkül le tudtam menni édesapámmal a Duna partra. A sok eső miatt ismét áradni kezdett a folyó. Sajnos a kedvenc partszakaszomra nem tudtam most lemenni, mert az egész víz alatt volt. Félelmetes fotókat készítettem az árvízről. Édesapám is lőtt rólam pár képet.














Az árvíz látványa részben csodálatos, de másik oldalról nagyon félelmetes. A fák alját teljesen elárasztotta a Duna. A jelenlegi kavics és kagylógyűjtögetés sajnos elmaradt. L Még nem tetőzött a folyó, ráadásul Budapesten is magas volt a vízszint. Főleg a Boráros térnél lehetett látni komoly vízemelkedést.




Mikor a kedvenc partszakaszomhoz érkeztem Vácon, a lejáró lépcsőket már nyaldosta a Duna vize. Mi lett volna, ha lemerülök? J Tuti elsodort volna az árhullám. Nemrég olvastam egy cikket az 1838-as budapesti árvízről, amikor a Ferenciek terére is betört a Duna. Akkoriban nem volt szabályozva a folyó.  

2013-ban is hatalmas árvíz volt Budapesten! Nyár volt és Lujzim akkoriban született. Emlékszem a pesti rakpartokat lezárták, mert életveszélyesnek nyilvánították. Még a 2-es metró sem állt meg a Batyin.  

Vácon szerencsére nem kellett drasztikusan beavatkozni. A Duna vize néhol kiöntött egyes váci partszakaszon. Ha nem lett volna Duna alatt a kedvenc partrészem, akkor biztos lemegyek. Elmerengeni, nézni a határvonalakat. Ilyenkor szinte repül az idő.




Édesapámmal a belváros felé siettünk. Most nem volt akkora nyüzsgés, mint a múltkor. A piac pont akkor zárt, amikor meg akartuk nézni. Kicsit olyan volt a stílusa, mint a zalakarosinak.





A Karacs Teréz Kollégiumot most közelebbről megnéztem. Mikor legutóbb Vácon voltam szemet szúrt nekem ez az épület. Most a kollégium átépítése zajlik. Hogy visszakapja e eredeti hatáskörét nem tudni, mindenesetre korszerűsítik a tömböt. Picit félelmetesnek tartottam, mert olyan elhagyatott volt. Majd meglátom mi sül ki belőle.


Be akartam menni abba a különleges hobbiboltba, ahol múltkor az ezüstszínű kartonokat vettem. Venni akartam Mikron tollakat, de már Pesten találtam kedvező áron. A váci üzletben láttam Progresso ceruzákat. Azokat nem igazán szeretem, mert rajzoláskor néha kettétörik. L Néhány kartonlapot vettem. J Nagyon szépen csomagolja az ott dolgozó eladónő.



Ebéd előtt édesapámmal megittunk valamit egy pinceszerű étterem szabadtéri részén. Nem szívesen akartam ott ebédelni, mert a pizzériába vágyódtam.

Az étterem külső terasza meseszép volt! Picit fáztam, de szerencsére nem volt baj. Ásványvizet ittam. Eléggé fáradt voltam és picit tompa is. Nem tudok rendesen aludni. Mióta fogyózok korábban kelek!

Édesapámmal később abba a pizzériába mentünk ahol a múltkor voltam. Most is isteni pizzát ettem! Mennyire érdekes! Nem maradtam éhes! Mióta kevesebbet eszem, kevesebb ételt igényel a szervezetem. Azt hiszem, most kezdek átállni. Ez a pizza nem volt sok. Vékonytésztás, ám a szélei vastagok. A vidéki pizzériákat imádom! Teljesen más, mint a pesti! A gyorsfagyasztott műpizzákat nem igazán szeretem.

Ezúttal nem csináltam annyi képet, mint a múltkor, mert a legutóbbi váci utam során rengeteg fotót készítettem. Természetesen azért fedeztem fel újdonságokat.



A váci vonatállomásnál lefotóztam néhány emléklapot. Ezeket érdekesnek találtam. Volt egy magányos cica, aki nem nagyon örült a jelenlétemnek. J De legalább megörökítettem.



A Z70-es zónázóval akartam hazajönni, mert alig félóra alatt már Pesten vagyunk. Azzal gyorsabban lehet hazajutni. Nagyon érdekelne Vác akkor is, ha karácsonyi fénypompában szikrázna! J Olyan szép város. Néha eljátszom a gondolattal, mi lenne, ha itt laknék? Nem biztos, hogy jól érezném magam hosszútávon. Teljesen más, ha látogatóba jövök és eltöltök itt 1-1 szép napot. Van egy nagyon hatalmas kínai üzlet, ahol különleges fűszereket lehet kapni. Vettem Donald rágót, Parajdi sós ízű Csiki pattogatott kukoricát és még J.Press zoknit is! J

Idén karácsony előtt azt terveztem, hogy többek között a váci ünnepi forgatagot örökítem meg. Idén a pesti egyhangúság kimarad, mert azokat már sokszor láttam. Nagyon szép a pesti karácsonyi hangulat, de minden évben ugyanaz van. A fényvillamos és a parlamenti fenyőfa.

Vác egy menedékváros nekem. Itt csend van, nyugalom honol végig. Barátságosnak találom. Nagymarosra is tervezek kimenni hamarosan, mert ott az Édeske cukrászdát szeretem nagyon.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.