2024. június 14., péntek

EGY ÚJABB RITKA KINCS: ROQUE VALERO: CAE EL AMOR (2004.)

Az ebay mellett ráakadtam egy másik internetes CD áruházra, a Todo Colleciónra, ahol ritka zenei CD-ket lehet kapni egészen kedvező áron. Főleg Spanyolországból lehet itt latin zenei CD-ket vásárolni online felületen. A szállítási költség sem vészes szerencsére.


Az ebay-en sajnos nem találtam meg Roque Valerónak a 2004-es Cae el amor című albumát, viszont a Todo collección oldalán igen! J Nagy szerencsém volt, mert ez az album szinte csak Venezuelában érhető el. Az amerikai online piacokon nyomát se láttam. 12 évvel ezelőtt sokat kerestem ezt a CD-t, de nem volt benne sosem a Music Store és a későbbi zenei katalógusokban sem. Most használtan sikerült rábukkannom a Todo Collección oldalán. A rendelést követően kisebb akadályokba ütköztem, mert itt nem ajánlotta fel az automatikus Pay Pal fizetést. A tulajdonossal kellett egyeztetni a szállítási költségekről. Amint ezt sikerült, már aktiválódott a Pay Pal funkció és sikerült megvenni a Roque Valero CD-t. Nagyon boldog voltam! Egy spanyol férfi adta el nekem 12 euróért. Külön jelezte, hogy a fizetés megtörtént és legkésőbb azon hét péntek reggelén elpostázza nekem. Ma, június 12-én meg is jött. Nagyon hamar ideért! Izgatottan nyitottam ki a csomagot. Végre meglett egy újabb régóta hajkurászott CD, ami igen ritka. Még az amazonon sem találtam. Ott csak MP3-ban lehet letölteni pénzért. Ingyen a youtubeon is elérhető, de hát nem ugyanaz. Vannak CD-k, melyeket szeretek megvenni, mert számomra ezek kincsek.





Ilyen a Roque Valero: Cae el amor CD kiadása. Anno ismertem az elől, hát és CD-s borítóját. Ám azonban a CD füzet képeit sehol sem töltötték fel. Anno a coveralia.com-on sokféle latin zenei CD borítót le lehetett tölteni. Akkoriban én is adományoztam itthon szkennelt borítókat az oldalnak. De aztán a coveralia megszűnt, ám azonban később újraindult. A régi borítók sajnos már nem érhetőek el.

Roque Valero egy venezuelai énekes, aki régóta nem zenél már. Ő énekli a Sabor a ti (Az élet gyönyörű oldala), Natalia del mar (A sors hullámain), La Vida Entera, Ciudad Bendita című telenovellák főcímdalát. Roque Valero nemcsak énekesként, de színészként is megmutatta a tehetségét. Főszereplője volt a 2006-os Ciudad Bendita című telenovellának, de játszott még a Se Solicita Principe azul című sorozatban is. Ezt a telenovellát dvd-n sikerült megvennem anno és megnézni. Nagyon tetszett! Roque Valero először a 2003-ban készült Cosita Rica című telenovellában debütált. Szoros kapcsolatban volt Fabiola Colmenares venezuelai színésznővel, kivel jó barátság alakult ki. Olvastam a neten, hogy Fabiolát lenyűgözte Roque Valero zenei játéka és nagyon tetszett neki, hogy a 2003-as telenovellájában, a Cosita Ricában Roque Valero előadta a Nuestra Historiát. A telenovellát a Venevision csatornán a 2004-es Sabor a ti követte, melynek főcímdalát Roque Valero adta elő. Ez a Vengo a contar contigo. Ezt a számot hallottam először az énekestől, majd később a többi dalát is megismertem Roque-nak. A Cae el amor 2004-ben jelent meg, amely Roque Valero első albuma volt. Később 2006-ban, 2008-ban és 2011-ben is megjelent egy lemeze, utána az énekes abbahagyta a zenélést.

A Cae el amor egy rendkívül romantikus és andalító lemez, mely hatalmas sikert ért el Venezuelában. Érdekessége, hogy a Cosita Rica és a Sabor a ti zenéit tartalmazza. A Nuestra Historia és az Ando de Puntillas a Cosita Rica című sorozathoz tartozik, a Vengo a contar contigo pedig a Sabor a ti-hoz. Megvallom, nekem az egész album a Sabor a ti-ra hajaz a fantáziámban, mert minden egyes dal hallgatásakor a második kedvenc telenovellám (Sabor a ti) jut eszembe. A Vengo a contar contigo ugyan a főcímdala a telenovellának, de amikor hallgatom a Nuestra Historiát, Ando de Puntillast, Todos Duerment, Tan solo quierót és a Cae el amor című számokat mindig a Sabor a ti jelenetei vannak a szemem előtt. Kár hogy a Cosita Ricát nem láthattam, érdekelt volna.

Gyönyörű, mégis kissé bizarr jellegű a Cae el amor. Egy akkori modern latin zenei stílusú album, amely rám mégis nagy hatást gyakorolt. Főleg a Sabor a ti-nak köszönhetően. Roque Valero későbbi dalai is nagyon megtetszettek. Pl. a La Vida entera és a Natalia del mar című sorozatok zenéi. Ezek a számok más albumokon találhatóak meg.

A Cae el amorral mint írtam hatalmas szerencsém volt! Legjobban a Nuestra Historia, Tan solo quiero, Todos Duermen és az Ando de Puntillas című számok tetszenek. A borító nagyon érdekes és kissé ijesztő. Törött üveges motívumok vannak benne. Amikor először láttam a hátborítót, azt hittem törött jéghártyás. A téli hidegre emlékeztető érzés fogott el. Annak idején ugyanis mikor rossz minőségben találtam meg a borítót, nem nagyon lehetett kivenni a borító „jelentését”. Mintha egy befagyott és törött jégtábla köszönt volna vissza rám. Csak jóval később jöttem rá, hogy valójában törött üveglapos stílusa van. Az elől borítót nézve hóesést gondoltam, később esős effekteket, ám arról is kiderült, hogy törött üvegről van szó.  Mint a 4-es metró Újbuda-központ állomásának kijárata ahol zöld színű törött üveges a falburkolat.






A CD füzetet lapozgatva csomó hangulatos fotót láttam. Először nyertem bepillantást közelebbről Roque Valero albumába. A zenei tartalmát letöltve ismertem ugyan, de a CD füzetének belső világát még nem volt szerencsém látni. Ez idáig.  

Törött kékség, segítségért kiáltás, elszigetelődés. Mintha én lennék a képeken. Ki akarok törni az autizmus okozta üvegfal mögül. Hiába repeszteném, törném ki az üveget, nem menekülök a nagy kékség elől. Mert az autizmus belém égődött születésemtől kezdve. Roque Valero is valami elől akar kitörni. Mint én az autizmus fogságából. Sokszor egy zenei dal, képek és egyéb dolgok előhozzák belőlem az ún. hasonlatot. Mintha egy irodalmi művet elemeznék. A nagy költőkét. Roque Valero is az, de zenei költő. A CD füzetben sokszor jelenik meg a sötétség. Az a sötétség, amiben sokszor érzem jól magam. Mert szeretek sötétben ülni és elmerengeni. Körülöttem az autizmus okozta akadályok vannak, ami most per pillanat egy üveg, mely áttörhetetlen, mégis meg lehet repeszteni. A repedések azok, amelyek azt jelentik, van esély, van remény egy jobb életre. Döntögetem a korlátaimat, erősítem a bátorságizmaimat és nem adom fel a küzdelmet! Nem hagyom, hogy újra és újra lemondjanak rólam, az út végén hagyjanak! Egyszer majd ripityára töröm majd azt az üvegfalat, ami akadályoz.



Előttem van lélekben az a törött üvegfal. Sokat fejlődtem, fogyok és mindennap edzek, hogy jó formában lehessek. Csinálom a netes pornóimat, hogy még jobban erősítsem a bátorságizmaimat. Ezt csak az értheti, aki át tudja érezni mindazt ami bennem van. Mégis sokat szeretem a sötétséget és mai napig szeretek elszigetelődni a magam kis űrhajójában. A latin zenével teljes mértékben rokonlelkek vagyunk. Mintha egy kedves személy, személyek lennének, akik segítségemre vannak a bajban. Ha szomorú vagyok, vagy éppen sírni szeretnék, de nem tudok, néha akkor a latin zene sokat segít rajtam. Ha sírok megvigasztal. Persze nem mindegy, melyik zenéről van szó. A Roque Valero CD-n a Nuestra Historia című dal egy borús, esős és kissé sötétes helyszínt tár elém a fantáziám világában. Hasonlót érzek a Tan Solo Quiero számnál. Elképzelem, ahogy szakad az eső és a cseppek sokasága mossa a járdákat. Elmos egy csomó mindent. Megtisztulás történik. Maga az eső csodálatos dolog, hisz sokat nézegettem gyermekkoromban a szakadó esőt. Mikor esik, akkor úgy érzem, Isten sír. Isten könnyei hullnak a földi élet poklába, hogy valahogy eltakarítsa azt a sok mocskot, melyet a gyarló emberek piszkítanak oda. És amikor vihar kerekedik, akkor Istennek sírógörcse van. Talán akkor sokall be az Úr. Ha ez mind így van, egyáltalán nem tudok csodálkozni ezen! Sokszor akadok ki én is az emberi gonoszság határtalanságai miatt!

A Cae el amor című dal, a lemez utolsó száma a sírás utáni megnyugvást, az est jelenlétét érezteti velem. Akkor is ha napközben hallgatom a dalt. A fejemben minden másképpen jön le, jobb, ha ezt mindenki tudja. Victor sokszor kérdezi, mi van a buksimban. Sok minden.   

Az Ando de Puntillas című szám egy tavaszias, nyári hangulatot áraszt. A frissen kinyíló virágok, vidámság tömkelege tárul elém. Ana Karina Manco a piros kimonós ruhájában jelenik meg ebben a képben, ahogy virágokat szed. Örömöt és boldogságot sugároz a jelenlétével. Nagyon szeretem Miranda Valladares karakterét. Ana Karina Mancónak ezt a szerepét szerettem nagyon.

A Todos Duermen bevezetője vegyes érzelmeket vált ki belőlem. A metrók állomásainak hangulatos neonfényeit juttatja eszembe. Főleg akkor amikor sötétes egy megálló. Egy esteledő város fényei is előttem vannak képileg. A Todos Duermen néhol kusza, mégis imádnivaló! Jelenleg ez a dal a mobilom csengőhangja! J

A Sabor a ti főcímdala, a Vengo a contar contigo először olyan szám volt, amit nem tudtam hova tenni, utána mégis megszerettem. Főleg amikor 2005-ben Magyarországon is bemutatták a Sabor a ti-t, Az élet gyönyörű oldala címmel. Előtte is tudtam, hogy létezik ez a sorozat, mert a külföldi Romanticán már futott. A csatorna weblapjának nemcsak magyar és lengyel TV műsora volt, de sok más európai országnak megvolt a maga egyedi műsorrendje. Néha azokra a weblapokra is kattintottam. Akkor szereztem tudomást a Sabor a ti-ről. Érdekelt a főcímdala és végül rátaláltam a neten. Akkor még a LimeWire letöltős zenemegosztós site-ról kezdtem letöltögetni sok jó számot. Persze akadtak sajnos rossz minőségűek is. L

 https://open.spotify.com/album/75pYSWWRi4uM8D55SQjVg3

A Spotify-on Roque Valerótól csak a Cae el amor található meg a neten.

Fabiola Colmenares venezuelai színésznő megjegyezte, hogy Roque Valeróban nagyon csalódott, mert belefolyt a politikai világba. Ha jól értelmeztem a cikk lényegét, az énekes azokkal szimpatizált, akik a rossz oldalon álltak. Fabiola Colmenares kiakadt, mert a jelenlegi Roque Valero megölte azt a Roque-t akit Fabiola egykoron tisztelt és becsült. Utólag ezt olvasva szomorú lettem, mégis szeretem Roque Valero zenéjét, mert engem nem az ember, hanem a zenei oldala tetszik. Épp úgy, mint Laura Pausini esetében. Mindegy milyen egy előadóművész én azt az oldalát szeretem, amit játszik. Legyen színész, vagy énekes. Érdekesség, hogy Fabiola Colmenares teljes mértékben csalódott Roque Valeróban, és nem volt már hajlandó többé egykori barátja zenéjét hallgatni. Ez az ő döntése, tiszteletben kell tartani. Én nem bántam meg, hogy a Cae el amort megvettem. Azért tettem, mert rajongok ezért az albumért. Nagy kedvenceim közé sorolom.

A Cae el amor egyik producere nem más, mint Ricardo Montaner! J Ennek külön örülök! J Láttam a hátborítón! Ha Ricardo Montaner benne van egy zenei projektben annak már garantált a sikere! Nálam legalábbis!












Készítettem emléklapokat és képeslapokat. Az albumhoz pedig hangulati rajzokat, melyeket prémium papíron csináltam. A rajzaimon szeretném kimutatni az érzéseimet. Azokat az érzéseket melyek bennem kavarognak.

A Cae el amor eredetileg azt jelenti, hogy Lehull a szerelem, de ez a cím nem tetszett, így lett Szerelembe esni. :) Nekem így "elegánsabb". 

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.