2024. június 29., szombat

TALÁLKOZÁSOM CARLOS MESBERREL

Gábor barátom szerda este jelezte nekem, hogy pénteken, június 28-án Carlos Mesber közönségtalálkozó lesz Budapesten a Nádor utcában. Gábor felajánlotta, hogy elmehetnék vele erre az alkalomra és elfogadtam. Rám is fért, ugyanis nehéz időszakom-élem. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy István barátommal véget ért egy majdnem 20 éves barátság. Sok olyan dolog történt a kapcsolatunkban, amiről nem írhatok, mert csak ránk tartozik. Eléggé súlyos a helyzet és nagyon megviseli a hétköznapjaimat.

Péntekre nagyjából jobban voltam és úgy döntöttem, hogy elterelem a gondolataimat. Gábor pont jókor jött a segítségemre. Picit késve érkezett Budapestre, ugyanis gázolás történt és félórával később futott be a vonata Budapestre. Mivel volt még szerencsére időnk így lesétáltunk a Kossuth tér irányába ahol a Nádor utca 36-os szám alatt a Rose vendéglő előtt álltak a rendezvényszervezők. Andi és Dóri, két telenovella rajongó testvérpár szervezte meg a Carlos Mesber találkozót. Ők szokták meghívni Gaby Spanicot is. A 2022-es közönségtalálkozóval kapcsolatban azt hittem, hogy az Epizód (Telenovella) magazin szervezte meg a rajongói találkozót a szállodában. Most szereztem tudomást arról, hogy Andi és Dóri voltak a szervezők.

Gábor és én várakoztunk a bár előtt. Carlos Mesber szembe jött velünk. Eléggé ideges voltam, mert ahányszor egy színésszel futok össze, rám jön a szokásos autisztikus zavar.




Carlos Mesber nagyon közvetett, nyitott és szimpatikus színész. Én a Vadmacskában (Gata Salvaje), Második esélyben (A szenvedélyek földje) (Tierra de Pasiones)  telenovellákban láttam, ahol mindig gonosz karakterei voltak. Az utóbbiban rendkívül kegyetlen figurát alakított Gerardo személyében. Ez a karakterszál, karaktervonal kissé megviselt, mert Carlos Mesber egy nagyon erőszakos szerepet játszott. 


A többiek mondták nekem a találkozó során, hogy ez csak egy szerep. Azt sosem tudtam igazán megérteni, hogy egy színész miért játszik el olyan szerepeket, amikben rendkívül erőszakos és durva. Ilyen eset volt anno sok éve amikor Mauricio Islast láttam gonoszként a Szerelempiacban (Amores de Mercado). Az ősforrás (El Manantial) című sorozatban láttam először a színész játékát, ahol normális karaktere volt és ráadásul főszereplő. Fernando Leyra karaktere a Szerelempiacból mai napig bennem van. Sok olyan színész van, aki annyira hitelesen játszotta a gonosz és kegyetlen szerepeit, hogy sokszor bennem vannak egyes felkavaró jelenetek. Sergio Mayer a másik ilyen színész, aki az őrült Danielt alakította a Mint a filmekben (Como en el cine) című sorozatban. Mikor a színészt viszont láttam A mostohában (La Madrastra) az nem volt éppen kellemes látvány. L

Nagyon zavarban voltam Carlos Mesber előtt. A többieken láttam, hogy jól elvoltak. Gábor segített nekem néha a kommunikációban. Akkora volt rajtam az autisztikus zavarodottság, hogy néha az angolt és a spanyolt kevertem. Sosem ment nekem a nyelvtanulás, mivel mindig nehézségeim voltak ezzel kapcsolatban. Kissé szégyelltem magam amiatt is, hogy nem tudtam rendesen beszélgetni Carlossal. De Carlos szerencsére nagyon kedves maradt mindig, viszont sokszor elszégyelltem magam. Pedig tehetséges srác vagyok, rengeteg értékes tulajdonsággal. Mégis úgy éreztem magam, mintha egy buta ember lennék! L Elmondtam Carlosnak a kedvenc telenovelláim címét, hozzátéve a színészeket, akik játszanak benne. Carlos egyébként venezuelai színész. Játszott a Csábítás/A telihold szerelmesei (Amantes de luna Llena) című sorozatban is, bár nem emlékszem rá. A Kainában is szerepelt, ami 2000-ben A vadon lánya címmel ment nálunk. Annak csak a végét láttam sajnos, ám ott sem emlékeztem Carlos Mesberre.

A nyelvtudásom a béka segge alatt volt. L Amikor eredeti nyelven nézek sorozatokat és filmeket akkor könnyebben megértek sok mindent, viszont ha magyarról kell fordítani az már nehezebb! Ezt 5. osztályban tapasztaltam. Szerencsére mindig kedves voltam, udvarias. A többiek is rendesek voltak.

Szerencse hogy kevesen voltunk a bárban. Ez könnyített a helyzetemen. Carlos Mesber szereti Magyarországot. Ajánlottam neki a felújított 3-as metrót, de azt mondta, nem szokott metróval utazni. Nagyon kedves volt mindvégig. Kellemes volt az egész légkör. Picit rosszra számítottam, de nagyon jó volt a társaság. Beszélgettem egy lánnyal is aki a másik oldalon ült mellettem. A pincérek hoztak egy látványos füstös bemutatót is. Rózsákat raktak a pezsgőtárolóba ami füstölt. Imádom az ilyeneket! J


Erre azt jutott eszembe amikor az egyik névnapomon a nővéremék elvittek a Harry Potteres étterembe. Akkor nagyon finom csokis gofrit ettem. J Ott is volt füstölgő bemutató.

Carlos Mesbernek el tudtam mondani, hogy fotós vagyok és újságot írok. Hatalmas dolog volt, amikor a színész kezébe vette a BENovelas magazinom legújabb számát! J Ismét egy történelmi pillanatot élt meg az újságom, aminek nemrég készült el a 106. száma.

A 2008-ban vett 1099 Ft-os mintás spirálfüzetem vittem el, hogyha autogramot kérek, akkor Carlos oda írhassa azt. Ott tároltam a magyar Tierra de Pasiones cikkeket, melyeket anno az Epizód magazinból vágtam ki.  Carlos a magyar nyelvű plakátra írt nekem és ez hatalmas kincs! J 

A Tierra de Pasiones dvd változatának borítójára Gaby Spanic írta az autogramot, de azt nem vittem el, mert nem akartam kivinni a lakásból. Carlos Mesber a sorozat dvd változatának egy jelenetében volt csak benne. Az RTL-es teljes változatban viszont mindvégig benne volt, amíg természetesen ki nem írták a karakterét.

Szelfiztünk is. Az egyik közös képünk majd rákerül a BENovelas magazin 107. évadzáró számának borítójára. J Gábor barátommal is lefotóztam. Külön készítettem róluk videót is.

Videók

Ha az én kommunikációmat vették volna fel Carlossal elsüllyednék szégyenemben. L A képek bőven elegendőek! Az autizmus most is hozta sajnos a formáját. A Nagy Kékség, ahogy én nevezem ismét beleköpött a levesembe. Valamelyest tudok spanyolul beszélni. Mikor bemutatkoztam Carlosnak így beszéltem: Hola! Me llamo BEN, stb.

Sok mindent megtanultam spanyolul anno a Granada nyelviskolában 2021-ben, de csak 7 hetet lehettem ott, mivel az első etap sikeres teljesítése után nem tanácsolták a folytatást, mivel nehezebb és gyorsabb volt a tempó. Emiatt letargiába estem és nagyon szomorú voltam sokáig. Nagyon szeretem a spanyol nyelvet, rengeteget tanultam, képeztem magam, mégis akadályokba ütköztem. Vannak komoly tanulási nehézségeim. A Spirit színházban is kijöttek a nehézségek, amikor Kocsis Judittal a verseket tanultuk. Amikor a Kismagda feldobja… verset vettük akkor is kicsúsztam a tempóból. Az Azon az éjjel verssel is sokat bajlódtam. Tudnék még mesélni. L

Carlos Mesbernek beszéltem Kocsis Juditról, hogy ő a „hungarian voice”, vagyis magyar hangja Elluz Peraza-nak, ki Laura Contrerast szinkronizálta a Tierra de Pasionesben. A Zone Romanticás magyar változatban is benne volt. Akkor Zoraidát szinkronizálta. J Carlosnak megmutattam Judit fotóját akinek nagyon tetszett a kép.


Carlos Mesber a magyar cikkgyűjteményemet is megnézte. El tudtam azt is mondani, hogy saját telenovelláim is vannak, kitalált TV csatornákkal. Megkérdezte miket szeretek ezekben a sorozatokban, ill. hogy milyen témájúak a telenovelláim. Nagyjából tudtam válaszolni, de segítségre szorultam.

A többiek meglepődtek, amikor Kocsis Juditról beszéltem. Mondtam, hogy 2022-ben tanított a színésznő a Spirit színházban és hogy mennyire aranyos nő. Azt is mondtam a résztvevőknek, hogy Judit remekül játszik a színpadon is. Pl. a Maga lesz a férjem második felvonásában. Az a legjobb és legviccesebb jelenet. Kocsis Judit nemcsak a szinkronban, de a színházi életben is szuper! J Hozzátettem, hogy Judit nyitott személyiség, akivel sok érdekes információt is meg lehet osztani.

Carlossal készültek búcsúképek is, majd miután a színész elment még maradtunk a többiekkel. Gábor elszívott egy cigit a bár előtt és kielemeztük a Carlos Mesber találkozót. Nekünk egy nagyon kellemes és különleges esemény volt. Carlos Mesber tavaly is Budapesten volt, csak akkor nem voltam jelen.

Carlos Mesberről eszembe jutott egy másik emlék. A Sabrosa Pasiónban is benne volt, ami egy főzős műsorként ment a Zone Romanticán. Az egyik adásával ért véget a csatorna, majd FilmCafé lett a neve. Carlos Mesber akkor Patty Alvarezzel énekelt. A Zone Romantica 12 éve, 2012-ben ért véget, hogy aztán FilmCafé legyen a neve. Sajnos a Zone Romantica az utolsó éveiben egy lezüllött TV csatornára lett butítva. Ha akkor rendbe hozzák és korszerűsítik akkor megérte volna a digitális átállást. Erre azonban sosem kerülhetett sor. L

A hely ahol a Carlos Mesber találkozó volt eléggé drága hely. Szerencsére csak egy szódát ittam. Olyan volt a bár felső szintjének hangulata, mint a Segítség, felszarvaztak! című filmben. Az üvegajtó szinte magától nyílt ki. Egy ún. okosajtó. Abban az olasz filmben olyan volt a főhősök nyaralója ami távirányítással és nyomógombokkal működik. Csak a hulla nem volt a helyszínen most! J














Miután mindenki elment akkor én és Gábor indultunk el utolsónak. Arra gondoltam megmutatom neki a budapesti metrót. A 2-es vonalon is fotózkodtunk, majd a 3-as metró felé indultunk. Figyelnem kellett arra, nehogy lekésse a vonatát, mert 70-80 perc az út Budapest és Szolnok között. Figyelembe kellett vennem azt is, hogy Gábor felesége megfázott, ráadásul a cicájuk is várta őt haza.

Gábornak odaadtam néhány olyan CD-m, ami kétszer volt meg. Vannak olyan kiadványok, melyekhez berakják az előadók stúdió albumát, így nem egyszer fordult elő az, hogy egy zenei CD így kétszer meglett. Mivel Gáborral barátok vagyunk és ő értékeli a latin zenét arra gondoltam, hogy nála méltó helyen vannak az ajándék CD-k. Egy a közös ezekben a lemezekben, hogy akkoriban nehéz időszakaimban vásároltam azokat. Legalább a múltam egyik árnyékától sikerült megszabadulnom. Gábor barátom is gyűjt latin zenei CD-ket. Nemrég egy Bisbal lemezt rendelt. Ha megyek hozzá Szolnokra, akkor készítek képeket az ő gyűjteményéről. Gábornak is jó lemezei vannak. Ő leginkább Julio Iglesiast szeret hallgatni.

Gábor megmentette a napom. Előző nap Victor volt a segítségemre, amikor eljött velem a pszichológusomhoz, a Krisztinához. Csütörtökön másfél órát voltunk az autizmus ambulancián. Mikor most hazafelé a 3-as metróval utaztam előttem volt az a beszélgetés. Magyarországon az autisták helyzete a legrosszabb. Kisebb pánikhullám fogott el. Bár az MP3 lejátszóm a végét járja, mégis tudtam zenét hallgatni és megnyugtatni magam. Előttem volt a Carlos Mesber találkozó is. Mindenki nagyon kedves és rendes volt. A színész is szuper volt, ám az autizmus sokszor okozott nehézségeket. Egy dolog viszont megnyugtat! Nem vagyok buta ember. Az, hogy miként reagálok és hogyan működök társaságban természetes az állapotomban. El lehet velem beszélgetni sok mindenről, ill. sokban vagyok önálló. Mégis sokszor ütköztem az életem során tanulási nehézségekbe. Szövegértési bajokkal küzdök, nyelvtanulási nehézségeim voltak mindig. Már az iskolában is nehezen tudtam verseket tanulni. A matematika volt a másik, amin sokszor eltaknyoltam. L Mindig szerettem volna megérteni a nyelveket, mégsem sikerült soha, pedig annyit tanultam! Gábor rákérdezett a szinkronra is. Kipróbáltam, mégis nagyon kellett koncentrálni! Ez nem megy. Kész szerencse hogy Kocsis Judittal erről tudtam beszélni. Ő nem ajánlotta ezt a szakmát. Részben megnyugodtam, részben pedig csalódtam önmagamban, mert annak idején szinkronszínész szerettem volna lenni. Tudom azonban, hogy másik oldalról egy sokoldalú és tehetséges srác vagyok, aki rengeteg mindenhez ért! Picit ezzel is vígasztalom magam. Nem tudom, Carlos Mesbernek milyen véleménye volt rólam. Remélem jó. A fotós tudásom mégis beleadtam a közönségtalálkozó során.

Az emberekkel kapcsolatos kommunikáció a másik. Sokszor, amikor beszélgetek valakivel, valakikkel, akkor csapongok, gyorsan témát váltok és észrevettem azt is, hogy nem minden esetben tudok figyelni a másikra, mert akkora a belső zavartságom, hogy leginkább arra koncentrálok. Ha bármilyen színésszel találkozom ez a belső autisztikus zavar erősebbé válik. A hiba az én készülékemben van, vagyis a tornyomban. Ezen is kell változtatnom! Nem szabad a telenovellákról sokszor beszélnem, mert itt Magyarországon nem nagyon téma. Ezt az a lány mondta, akivel külön beszélgettem. A telenovella műfaját sokszor támadják, ez pedig mindig elkeserített, mert nem tartom cikinek ezt a rajongásom. Az sem ciki, hogy egy volt osztálytársnőm az Anita, ki majdnem annyi idős mint én, ő a mesékért rajong a mai napig. A meséknek is megvan a maga színes, csodálatos világa, ami az emberi lelket és szívet rabul ejti. Anita szintén Aspergeres és hasonlóan érzékeny, mint én. Őt a mesék hozzák lázba, ami szintén nagyszerű dolog. Bár tudomásom szerint nem olyan gyűjtő, mint én.

Sokszor kerestem olyan nyelviskolákat ahol rendesen megtanulhatnám a spanyolt. Úgy hogy ne érezzem soknak a beszerzett információkat. Csak sajnos ebben az országban nem a speciális embereknek adják az esélyeket. Azt pl. nagyon utálom, ha sajnálnak, szánakoznak. Lassan tanulok, ezt az esti gimnáziumban sokszor éreztem. Annyiszor voltam lemaradva. L Belegondolni is rossz, ha visszaemlékezek az éjszakai tanulásokra! :/

Gábor beszélt a munkájáról is, de sok esetben annyi információ halmozódott fel, hogy kissé nehezen követtem. Nagyjából megértettem amiket mondott, de sokszor visszakérdeztem. Néha belebeszéltem a mondanivalójába. Ezen is változtatnom kell, ill. a csapongásaimon. Rengeteg mindenben fejlődtem, de még van mit csiszolni. Ez a 10 hete tartó fogyókúra, a sok edzés is megvisel. Lassan, apránként haladok a változásokkal kapcsolatban, hogy a nehezebb folytatás már könnyebb legyen. Néha az itthoni edzésekben is elakadok, mert vannak olyan feladatok, amiket nem tudok megcsinálni. Hiába mutatják meg, elrontom. L De egyes feladatokat kiegészítem mással. Így is haladok.

Ha lesz legközelebb is hasonló telenovella színészes találkozó szívesen elmegyek, de addigra viszont felkészülök. Volt arról szó, hogy Jessica Cerezót is meghívják. Arra külön kíváncsi lennék. Bárcsak Silvia Navarro is eljöhetne Magyarországra! Anno 2021-ben Coraima Torres itt volt Budapesten. A Gellért-hegyen készült róla egy kép. Húúúú! Ha ott lettem volna tuti megszólítom! J Ana Karina Manco is itt volt Budapesten annak idején még nagyon sok éve. Őt is nagyon szeretem! J

A BENovelas Television facebookos oldalamon szoktam nézni David Chocarro oldalát és sok kommentemet lájkolja a színész. Ennek külön örülök. A google fordító segítségével szoktam hozzászólni 1-1 bejegyzéséhez. Davidnak leírtam, hogy a La Casa de al Lado (Zárt ajtók mögött) nálunk milyen magyar címmel ment, kik voltak a színész magyar hangjai. Cool és Sorozat+-os logós képeket is megosztottam vele. Nagydolog! J

Ugyan a mai telenovellákat már nem nézem, a régi kedvenceimre mindig szívesen és vidáman emlékezek vissza, ill. írok új történeteket, melyekben azt képzelem el, hogy régi hangulatokat árasztanak. Annak ellenére, hogy sajnos hanyatlik a telenovella ipar még mindig hű vagyok a műfajhoz, hiszen a telenovellák által ismertem meg a latin zenei kultúrát. J Kocsis Judit és számos magyar színész is beletartozik ebbe a halmazba, hisz számos alkalommal kölcsönözték a hangjukat a telenovellás színészeknek.

https://benovelas.hu/index.php/en-es-a-szineszek

A Carlos Mesberről készült képeim megtalálhatóak a weblapomon is! :) 

BEN

2024. június 24., hétfő

ALEJANDRO FERNÁNDEZ: ME ESTOY ENAMORANDO (SZERELMES VAGYOK) (1997.)

A Todo Collección oldalán sok helyen árulják Alejandro Fernández 1997-es klasszikusát, a Me estoy enamorandót, melynek magyar jelentése: Szerelmes vagyok. Alejandro Fernándeznek ez az első olyan albuma, amely nemcsak mexikói népzenét, de latin pop balladát is tartalmaz. Ez egy ún. fúzióalbum, melyben különböző latin zenei stílusok találkoznak egymással. Alejandro Fernándezről tudni érdemes, hogy kétféle zenei stílust képvisel. A mexikói népzenét, más néven rancherát, illetve a latin pop, latin ballada világát. Én az utóbbiakat szeretem nagyon Alejandrótól, mert a ranchera stílusért annyira nem rajongok.

















Alejandro Fernández édesapja a legendás Vicente Fernández, ki sajnos 2021-ben elhunyt. L Nagy valószínűséggel Alejandro emiatt térhetett vissza a zenei gyökereihez, így a 2020-ban kiadott szintén ranchera stílusú Hecho en Mexico (Mexikóban készült) lemeze után egy újabb mexikói népzenei albumot dobott a piacra Te llevo en la sangre (A véremben hordozlak) címmel. Sajnos nem nyerte el az album a tetszésem, így kimarad a vételemből. L

Alejandro Fernández 1991-ben kezdte zenei pályafutását és 1997-ig intenzíven az édesapja zenei vonalát követte, ám a Me estoy enamorandóval egy új zenei korszakot nyitott. Alejandrónak ez volt a hatodik stúdióalbuma, amely 1997. szeptember 23-án jelent meg. A lemez különlegessége, hogy két fontos producere is van. Egyik Gloria Estefan férje, Emilio Estefan, ill. Kike Santander.

Gloria Estefannak és Alejandro Fernándeznek közös duettje is van, az En el Jardin (A kertben), mely egy Gloria Estefan válogatáson is megtalálható. Ez az Amor Y Suerte (Szerelem és szerencse). Az albumot valamikor tervezem beszerezni.





Az 1997-es Maria Isabel című telenovella zenéje, a Si Tu Supieras (Ha tudnád) című szám is rajta van a Me estoy enamorandón. Érdekesség, hogy amikor 2000 őszén a TV2 leadta a sorozatot akkor még nem tűnt fel nekem, hogy Alejandro Fernández énekli a főcímdalát. Az énekesről akkoriban nem voltak információm, így ezért nem figyeltem meg a részleteket. A sorozat főcímében beszélt bemondó csupán annyit mondott: Zene: Kike Santander. De Alejandro Fernández nevét nem említette meg sajnos. Alejandrót a 2001-ben bemutatott Hechizo de amor (A szerelem varázsa) című telenovellában láttam, melynek vége főcímében a Quiéreme (Szeress engem!) című videóklip volt látható. Ez a szám a sorozat főcímdala, amely a 2000-ben megjelent Entre tus brazos (Karjaidban) című albumon található, a szintén Angelica Pecado zenéjével, az Estás Aquival (Te itt vagy). J Az Entre Tus Brazos című albumot 20 évvel ezelőtt, 2004 nyarán vásároltam meg. Az első kedvenc Alejandro Fernández lemezem, ill. az első CD, amit megvettem az énekestől.




Az Entre Tus Brazos producere szintén Kike Santander volt. 3 évvel a Me estoy enamorando után jelent meg.

A Me estoy enamorando „zöldes” fekete-fehér album. Spanyolországban az Epic forgalmazta, míg az USA-ban a Sony Discos. Mikor 2011-ben Barcelonában nyaraltam akkor az El Corte Inglésben láttam az Entre Tus Brazos című albumot, de Epic kiadásban. Nekem a Sony Discos féle USA verzió van meg. A Me estoy enamorandoból viszont az Epic kiadvány, mert Spanyolországból hozták nekem.

Ez az album nagyon szép, romantikus. De esti órákban szeretem hallgatni, ugyanis akkor van meg a kellő hangulata. Épp úgy, mint az Entre Tus Brazosnál. Mindkettő tipikus nyári lemez. A kellemes szellős és hangulatos nyár esték illatát, színeit hozzák el a fantáziámban. J Jó dolog ezeket a gondolatképeket megélni az emlékezetemben. Talán azért érzem és „látom” ezeket, mert hangulatember vagyok.

A Me estoy enamorandót és az Entre Tus Brazos albumot nevezhetném testvérlemezeknek, mert hangulatilag nagyon megegyeznek, ám az Entre Tus Brazos jobban bejött Alejandro Fernándeztől.

1999-ben Alejandro Fernándeznek új Ranchera lemeze jelent meg, utána látott napvilágot az Entre Tus Brazos 2000-ben. 20 éve, 2004. karácsonya előtt szereztem meg Alejandro Fernández akkor még új albumnak számító A Corazón Abierto (Nyitott szívvel) című CD-jét, amihez egy bónusz dvd is tartozott.

https://open.spotify.com/album/63mrlnJgtofj8Ur7Q7Xh9P

Me estoy enamorando

https://open.spotify.com/album/2AL0jknRfCLnaEorY1M4Sa

Entre Tus Brazos

A Me estoy enamorando és az Entre Tus Brazos megtalálhatók a Spotify-on. A Me estoy enamorandót ezüst bakelitlemezen is kiadták, de azt nem fogom megvenni. A bakelit lemezek vásárlásával leálltam.





A Me estoy enamorandóhoz is csináltam képes és reklámpapírokat, melyek nem lesznek kinyomtatva. A képeslapok külön tárolóban, az emlék és reklámos papírok a magazinban betűzve lesznek elérhetőek. A blogomban és a weblapomon a szkennelt változatok érhetők el.

BEN