2018. október 23., kedd

JUBILEUM: 10 ÉVES AZ ELSŐ TELENOVELLÁS DVD-M



10 évvel ezelőtt, 2008 szeptemberében a magyar kereskedelmi csatornák visszahozták a telenovellákat a délutáni műsorsávjaikba. Én pedig pont akkoriban, szeptember 1-én vágtam neki az esti gimnáziumi éveimnek. Októberben elhatároztam, hogy kíváncsiságból veszek egy telenovellás dvd-t. Már évekkel korábban forgalmaztak egy csomó olyan telenovellát, melyek vágottak voltak. Egy kereskedelmi forgalomba hozott telenovellás dvd 1-2-3-4-5-6 lemezes kiadásban jelent meg, ami rendszerint 2-3-4 korongos volt. Nem a teljes telenovellák kerültek ki, hanem 9-12 órás összefoglalók, amelyben a lényegesebb szereplőkre fókuszáltak. Volt persze olyan, amin erősen érezhető a vágás. Ezek rendszerint a 180-200 részes sorozatok 10 órába gyömöszölt verziói. Van, ami normális vagdosást kapott.

Az első gyári vágott telenovellás dvd az Amor del bueno című venezuelai telenovella volt, melyet még a Venevision kiadó hozott forgalomba. A 2004-es sorozatnak 10 órás összefoglalóját volt szerencsém látni. Először azt hittem, hogy van benne angol felirat, mert az esti gimis időszakban fontosnak tartottam, hogy a kevéske angol tudásom ezzel gyakoroljam. Persze kiderült, hogy feliratmentes, de mindezek ellenére megvettem az Amor del bueno dvd-t.


3 lemezes és 10 órás a kiadvány. Fotógalériát is tartalmaz, valamint 2 Hector Montaner klipet is, ki a telenovella betétdalát énekli. Hector Montaner nem más, mint Ricardo Montaner fia, akinek énekhangja és arca nagyon hasonlít édesapáéra. Mindössze csak két lemezt adott ki. Egyik az Amor del bueno, másik az Apariencias.



Én az Amor del bueno című albumot vettem csak meg 2004-ben. Az album érdekessége, hogy a Venemusic forgalmazta. Nagy kincs ez a lemez is, mert már szintén nem forgalmazzák. Részben pörgős, részben romantikus. Úgy gondolom, hogy Hector simán kiadhatott volna több lemezt is. Ricardo Montaner többi gyermekei szintén kipróbálták magukat énekesként. Pl. Alejandro Montaner csak egy albumot adott ki, míg Evaluna Montaner csak néhány dalt. Népszerű az apjával közösen elénekelt La Gloria de Dios.  

Az Amor del bueno című sorozat, ha vágottan is, de nagyon tetszett nekem. Eredetileg 120 részes a telenovella. Csomó ismert arc szerepel benne más venezuelai szériákból. Főszerepben Coraima Torres, akit a Soledadban láttam annak idején a Romanticán. Férfi partnere pedig Ricardo Alamo, ki a Rebecában a másik főhős. Coraima Torres, mint Monica Lezama egy átlagos feleséget, anyát játszik, akit a férje egy modellel megcsal. Amikor elutazik a beteg édesanyjához, akkor a sors össze hozza Bernardo Valdezzel (Ricardo Alamo), aki újságíróként dolgozik és egy korrupt üzletember piszkos ügyeit akarja leleplezni. Mindkettejüket elrabolják és fogságban töltött idő alatt ismerkednek meg. Miután szerencsésen túlélik ezt az egészet újra és újra találkozgatnak, és rövidesen egymásba szeretnek. Kár hogy erre a szériára anno nem csapott le a Romantica, mert pont a csatornára való ez a sorozat, főleg a Venevision színészek miatt. Amikor a Soledad ment, simán leadhatták volna utána.







Sok jó sorozatból kimaradt Magyarország, mivel a kereskedelmi TV-k leginkább a mexikóiakra összpontosítottak. A Romanticán anno rengeteg venezuelai sorozat ment, aztán a 2003-as újítást követően mexikói és argentin telenovellákat is vetítettek, de leginkább Azteca-s mexikóiakat. 2005-ben a Sabor a ti (Az élet gyönyörű oldala) volt az akkori Venevision újdonság, amely szintén egy 2004-es sorozat.

Az Amor del bueno után jöttek szép sorban a további vágott telenovellás dvd-k. A második a szintén venezuelai Las González volt, melynek stílusa kicsit hasonlít a Nők háborújáéhoz (Guerra de mujeres) majd 2008 végén a mexikói Catalina Y Sebastian és a La Heredera következett. Azok is szintén nagyon jól teljesítettek a szememben. Jó érzés volt tudni, hogyha már a hazai TV-k fittyet hánynak a klasszikusokra, legalább ha rövidítve, de meg tudok nézni olyan régiségeket, amelyeket szerencsére kiadtak. A spanyol nyelvű telenovellás dvd-k nagyszerűek nyelvtanulásra, szavak megtanulásához, mondatok összerakásához. Ha én beszélgetek valakivel, sokszor elhagyja a szám 1-1 spanyol szó. J

2009-ben a Telemundos sorozatok következtek. A Xenon kiadó jóvoltából megvettem a Tierra de pasiones (Szenvedélyek földje/Második esély), illetve a Dame chocolate című sorozatokat. Az utóbbi adathibás volt, és csak később tudtam beszerezni rendesen. A Universal kiadó hozta forgalomba a Pasión de gavilanes (A szenvedélyek lángjai), illetve az El Cuerpo del deseo (Második élet) dvd-ket. A mexikói vágott szériák is elkezdtek érdekelni, de a klasszikusok. Az első ilyen volt a Mi destino eres tu, mely mindig is érdekelt. A Xenon után a Vivendi, ma Cinedigm kiadó forgalmazott újabb telenovellás dvd-ket, melyek minden lejátszóba jók voltak, mert a Xenon kiadványok 1-es régiókódos, kétoldalas lemezek, melyeket a magyar dvd olvasók nem ismernek fel, csak a számítógép, melyen be lehet állítani a régiókódot. Nálam máig 1-es. Más TV Azteca sorozatot is vettem, köztük az 1996-os Nada Personalt, La Lobát és sok más szériát. Egyes sorozatokat különböző kiadók forgalmaztak, melyek meghatározták az adott árakat is. Az első telenovellás dvd-ket a Xenon és az Image kiadó dobta piacra. A Xenon a mexikóiakat, az Image pedig a Venevision szériákat, majd a többit persze maga a Venevision. Az Image kiadó által forgalmazott dvd-kben voltak katalógusok is, melyeket máig őrzök, mert mindenfajta dvd-t árulnak. Zeneit, filmeset és telenovellásat. Az első Image dvd-k 1-es régiókódosak, de az Azteca-sok 0-ásak, vagyis mindegyik lejátszó viszi. 


Ma már nem forgalmaznak újabb telenovellákat dvd-n. Anno a Cinedigm kiadó felfüggesztette az újabb Televisa sorozatok kiadását, főleg mert már az angol feliratozást mellőzték. Persze sok vásárló megjegyezte el. A telenovellás dvd kiadások már amúgy sem mentek olyan jól, mint korábban. A Venevision már egyáltalán nem ad ki újakat. A legutóbbi 2011-ben az Eva Luna volt. A Xenon két Azteca szériát hozott forgalomba. Ez a 2002-es La Duda, majd a Nada Personal és az El Candidato egybe kiadása volt, mely egy újrakiadása volt a két sorozatnak. TV Azteca sorozatokat sem forgalmaznak már. Az Image után a Distrimax vállalta, akik a La Lobát, Pasión Morenát és a Mientras haya vidát adták ki. Mindezek mellett az Escobar és az El Cartel de los sapost is ők forgalmazták.

A cikk végére tartogattam a Barcelonában megvásárolt Marinát, amely egy 5 lemezes, díszdobozos kiadvány. 25 euróba került és egy darab volt belőle a Corte Inglésben. A Dona Barbarát nem láttam sajnos, pedig azt is kiadták ugyanígy.


Szerencsém volt, hogy megnézhettem sok olyan sorozatot, melyeket a hazai TV-k nem vásároltak meg, pedig lett volna sikerük. Összesen 64 telenovellás dvd-m van melyből magyarul vetítettek 36-ot. Az utolsó, amit megvettem a Por siempre mi amor volt, melyet 2015-ben vásároltam. Egyetlen dvd-t tervezek majd még megvenni, ez pedig a Mentir para vivír, mert az régóta érdekelt. Sajnos a Quiero amarte, Dame Chocolate, Heridas de amor, a 3 Magyarországra esélyes széria sem került hazai adásba, viszont megnézhettem dvd-n és ez nagydolog. Mégha meg is van vágva. A telenovellás dvd-im új polcra kerültek, ahol az összeset egyszerre tudom tárolni. A korábbi polcon nem fért el mind.




 Telenovellás gyűjteményem. A fényviszonyok direkt ilyenek, ugyanis egy letűnt korszak „fénykorát” akartam ábrázolni. J A Xenon dvd tokokban menülapok voltak, amin az adott telenovellából extra képek, epizódválogató lista volt látható. A Tierra de pasioneses sajnos eltűnt.

Kár hogy ma már nem olyanok a telenovellák, mint annak idején. Végülis annyira már nem vonzanak, mint pl. évekkel ezelőtt, viszont régi kedvenceket szívesen nézek, néznék újra.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.