2018. szeptember 4., kedd

NAPI BAKELIT - KISLEMEZEK DÉLUTÁNJA


Hétfőn egyedül voltam itthon. Amikor senki nincs a lakásban, mindig előveszem a bakelit lemezeimet és a nappaliba „költözök”, mert ott van a nagy lemezjátszó. Aznap a kislemezeket hallgattam, melyeket az utóbbi 1 évben vásároltam. Sajnos kissé ropogós hangot adtak, mivel nincsenek mosva. Használtan vettem tavaly a Dürer kertben, illetve zenei antikváriumban. A kislemezeknél külön állítgatni kell a fordulatszámokat, hogy le lehessen játszani őket. Nagy kincsek ezek a lemezek, mert ma már ereklyének számítanak és max. csak a neten lehet megvenni őket. Phil Collins, Genesis, Billy Ocean, Alejandro Sanz és Laura Pausini számokat hallgattam, melyeket megosztottam:  



http://benovelas.hu/index.php/bakelit-zene

A bakelit lemez ismét hódít és érdekes, hogy vannak, akik még veszik ezeket a lemezeket. Én is, bár én CD párti vagyok. Egy újnyomású bakelit korong sajnos elérheti a 7-8-9 ezer forintot is, melyeket újrahasznosított vinyl lemezekből állítanak össze. Számos régi, tönkrement bakelit lemezt olvasztanak be, hogy annak anyagát felhasználhassák az új lemezekhez. Ma már gyártanak színes, átlátszó vinyl lemezeket is. Jó példák ezekre a 20 éves Alejandro Sanz kiadás, illetve Laura Pausini új lemeze.
 Szeretem nézni ahányszor forog a lemez és megy rajta a tű. Már gyerekkoromban is csodálkozva néztem. Tervezek még a közeljövőben újabb bakelit lemezeket venni, de főleg kislemezeket.

N e m   m i n d e g y   m e n n y i é r t
Ha elmegyek egy zenei antikváriumba, vagy a lemezbörzére akkor az ott található használt bakelit lemezek 1-2 ezer forintért megvásárolhatóak. Egy nagyon jó állapotban lévő darabért pedig akár 3-4 ezret is elkérhetnek. Más a helyzet egy újnyomású kiadvánnyal, melyeket Média Marktban, vagy kisebb lemezboltokban árulnak. Az ilyen típusú vinyl lemezek akár 10 ezer forintba is kerülhetnek! Egy bakelitlemez boksz 20-30 ezerbe! Anno sikerült szereznem egy Music on vinyl katalógust, melyben rengeteg lemezt árulnak. Nagyon szuper kiadások meg minden, viszont aranyárban lehet kapni ezeket a korongokat. Akad közöttük színes is.


Egyértelmű hogy ezeket a hiperszuper kiadványokat a gazdagabb gyűjtőknek találták ki. Láttam nem is egy ilyen lemezt. Különleges műanyag fóliában árulják és ezüsttel van rávésve a Music on vinyl címke. Ha már annyira szeretnék megszerezni pár régit, akkor megveszem használtan, jóval kevesebbért. Persze leellenőrzöm, hogy nem karcos e. Ugyanez a helyzet egy CD-vel, ha valamit túl drágának tartok. Más, amikor spanyol nyelvű albumokat keresek, mert azokat bizony rendelni kell, de az áruk elfogadható.

B a k e l i t   v s .   C D
Érdemes tudni, hogy míg egy normál CD-re 80 percnyi zenei anyag kerülhet fel, annak tartalma 2 bakelitlemeznek felel meg. 40-45 perces albumok egyetlen vinyl lemezre simán ráférnek.

Bárki gyűjthet lemezeket, bár oda kell figyelni arra, hogy mennyit adunk ki egyetlen darabért. Lehet bakelit, CD vagy más zenei adathordozó. Nem mindegy ugyanis hány forintba kerül egy kiadvány. Ugyan sok zenei albumot újítanak fel digitálisan, CD-n érdemes beszerezni azokat, mivel digitális adathordozó. Egy analóg, mint a vinyl is a maximumot hozza a lejátszás során, mégis 3-4x annyiba kerül. Persze mindenki maga dönti el, hogy a nagyot, vagy a kicsit válassza.


B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.