2019. augusztus 20., kedd

SOROZATAJÁNLÓ: TÜSKEVÁR

Fekete István regényének 1967-es sorozatváltozatát 1996 nyarán láttam. Nekem akkoriban nem nagyon tetszett a történet és aztán sokáig nem is néztem meg újból, de aztán másfél évtizeddel később ismét láttam. Néhány nappal ezelőtt pedig újra megnéztem a 8 részes magyar szériát.

Anno a Téli bereket csak elkezdtem olvasni, de jobban szerettem volna a filmvásznon látni. kb. a 100. oldalig jutottam el. A Tüskevár regényt pedig nem olvastam, mert a sorozatot elég volt megnézni.




Ladó Gyula Lajos, a Tutajos az egyik főszereplő egy színjeles 7 osztályos tanuló, akit elég szigorúan neveltek a szülei. Megnézve a családot nem a boldog mintafamília képe tárult elém. A szülők nem fiatalok. Kissé régimódiak és megkeseredettek lehetnek. A nagymama sem egy szimpatikus karakter. Ha rajta múlik, Tutajos nem megy soha sehova. Rögtön kiderült az már az elején, hogy a fiút sehova sem engedik. Nem biztos, hogy a túlzott féltés az oka. Sokkal inkább a Ladó család keserves életmódjának levét issza a gyerek. A bizonyítványhoz kötötték az akkori nyaralást. Tutajos nem csoda hogy elkalandozott a matekórán, mert mivel évekig nem mehetett sehova, persze hogy már örült annak, hogy elmehet idén a nagybátyjához. Kiszakadva a sivár paneles életmódból. Kengyel, a tanár is jól megszívatta a srácot, mert nem figyelt oda az egyik feladatra. Meg kellett volna értenie, hogy már nyár van, ilyenkor már nem kellene nyaggatni a nebulókat a sok matekpéldával. Persze abban az időben másképpen zajlott minden, hisz szocializmus volt. Persze Tutajosnak szerencséje volt és mehetett a nagybátyjához Sármellékre, ahol látszott a fiú arcán az öröm és a felszabadultság érzés. István bácsi, Tutajos édesanyjának a bátyja és Náncsi néni örömmel fogadják a srácot. Náncsi néniben ott a valódi aggódás. Picit vicces is volt, ahogy beszélt.







A sorozat 2. részétől kezdődik a történet igazából amikor Matula bácsi, Náncsi néni keresztapja kiviszi Tutajost a berekbe. A fiú megkezdi felnőtté válását. Ő azt hiszi, hogy mindent olyan jól tud, de saját bőrén tapasztalja meg a hibáit. Ezekből pedig tanul. A berekben megtanul horgászni, vadászni és új dolgokat tanul meg az öreg Matulától. Nemcsak ezt lehet megtanulni a sorozatból, hanem bizonyos madárfajtákról is szó esik. Mintha egy biológiai tananyag kiegészítő is lenne egyben. Ez nagyon tetszett nekem. Amikor Bütyök, Tutajos barátja is megérkezik a berekbe akkor ő is megtapasztalja a felnőtté válást. A 8 epizód félórás volt. Egy nap megnéztem az egészet. Az utolsó részben persze a fiúknak vissza kellett mennie Budapestre, hogy készüljenek az új tanévre. A búcsú ugyan szomorú volt, de a fiúk tudták, hogy vissza fognak menni. Bütyök még be is csajozott. J

Megvallom, megnézném a sorozat forgatási helyszínét, de én, mint mai gyerek heteket nem bírnék ott tölteni. Egy vicces gondolat jutott eszembe. Ha a Született feleségek Gaby Solisa a berekben lenne, kiborulna. J J J

A Tüskevár sorozat ma már tetszik nekem. Ugyan más szokások voltak annak idején, de mégis egy diák megtanulta tisztelni a másikat. Az akkori gondolkodásmód egyrészt nem tetszett, másrészt igen. Én mindig magáztam a tanáraimat. Általános iskolában és a középiskolában egyaránt.

A Tüskevárnak készült egy új változata is amelyet a Duna TV nemrég leadott. Belenéztem, de borzalmas volt! Totál le volt rövidítve az eleje és inkább volt egy paródia, mint egy komolyan vehető film. Itt is a vágott telenovellás dvd érzés kerített hatalmába. A 2012-es Tüskevár film kb. ez. Mikor Katinál voltam látogatóban ő felvette és közben néztem bele. Én az 1967-es változatot ajánlom, mert az őszintébb, mint a feldolgozás.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.