2019. augusztus 20., kedd

SOROZATAJÁNLÓ: LUZ MARIA



A TV2 húsz évvel ezelőtt tűzte műsorára a perui Luz Mariát, de azután nem vetítette le egyik kisebb TV csatorna sem egészen 2018-ig. Tavaly december végén karácsony előtt az IZAURA TV újra megismételte ezt a telenovella klasszikust, amelynek nagyon örültem, mert nagyon szerettem volna látni. Mikor ment egy időben adták a Paula és Paulinával. A családban meg csak egy TV volt akkoriban.


A Luz Maria c. sorozatot három részre is oszthatjuk, mivel három különböző cselekményszakasz történik benne. A történet az 1800-as évek végén játszódik. Luz Maria, akit Lucecitának hívnak a hegyekben nő fel, és a beteg édesanyjával, Rosával Limába utaznak. Ám azonban Rosa asszony meghal és megkéri Lucecita édesapját Miguel Mendozát, hogy halála után gondoskodjon a közös lányukról. Miguel egy eléggé gyenge jellemű férfi, aki egy domináns feleséggel él együtt mozgássérült lányukkal Angelinával, kinek férje Gustavo, a férfi főhős, Lucecita szerelme lesz. Rosa halála után Lucecita a Mendoza házba kerül, ám folyton megaláztatás éri őt Graciela miatt, aki Miguel felesége. Úgy utáltam azt a nőt! L Legszívesebben beolvastam volna neki. Folyton piszkálta, megalázta szegény Lucecitát. A Mendoza házban nemcsak Graciela, de annak lánya Angelina is egy igazi szörnyeteg, aki képes volt nyomoréknak tettetnie magát, csak hogy Gustavo mellette maradjon. Harmadik gonosznak ott van Mirta is, aki majd a sorozat további részében lesz az új főgonosz. Gustavo, Angelina férje beleszeret Lucecitába, majd együtt töltenek egy éjszakát is. Lucecita terhes is lesz, ami csak jobban elindítja az újabb konfliktus cunamit a történetben. Lucecitának számos segítője van. Modesta asszony, aki Rosa barátnője úgy fogadja be a házába Luz Mariát, mintha a saját lánya lenne. Modesta fia Sergio is segíti Lucecitát. Megtanítja írni és olvasni, de közben beleszeret. Ám Lucecita Gustavót szereti, aki aztán rászánja magát arra, hogy elhagyja a feleségét, ki lassacskán de egyre gonoszabbá válik. Angelina egy nagyon manipulatív személyiség. Elkényeztetett csitri, aki az orránál fogva vezeti félre a családját, nem törődve azzal, hogy szenvednek amiatt, hogy tolószékben látják őt. Angelinának fontosabb a férje mindennél, ami valójában nem igazi szerelem, mert ha az lenne, akkor elengedi Gustavót hogy az boldog lehessen egy másik nő oldalán. Angelina mellesleg mint később kiderül nem is Miguel lánya, hanem egy alkoholista ügyvédé, Alvaroé, aki korábban Graciela vőlegénye volt. Alvaro szimpatikus volt nekem. Sajnáltam, mert rendes ember és rossz volt látni, hogy Angelina miután megtudta, hogy ő az igazi apja csak bántotta őt. Sergio, aki szerelmes volt Lucecitába azt akarta, hogy a szerelme boldog legyen. Egyszer meglátta, hogy Angelina tud járni, és leleplezte egy csapda segítségével a család előtt. Angelina lebukása után elment Lucecitához, hogy megölje, ám ott legurult a lépcsőről és valóban megbénult. Megvallom, picit sajnáltam őt, bár Angelina nagyon gonosz volt és kegyetlen.


A sorozat innentől kezd a változás felé indulni. Angelina balesete után Lucecita és Gustavo összeházasodnak, ám Miguel úr, Luz Maria apja meghal. Jóval korábban már a férfi kezdte megbánni, hogy nem szállt szembe hűtlen feleségével és hogy nem védte meg a lányát. Sajnos két infarktus után Miguel úrnak a napjai meg lettek számlálva. Miután ő is meghal, nem sokra rá forradalom tör ki Limában egy akkori diktatúra miatt. Közben megszületik Lucecita és Gustavo kislánya. Angelina, aki továbbra is nyomorék sikeresen eléri, hogy Gustavo kivigye őt a hajókikötőbe, mert Graciela és Alvaro el akarják hagyni Perut. Angelina azonban balesetet idéz elő, amelyben ő és Gustavo a szakadékba zuhannak. A lány meghal, Gustavo ugyan túléli a balesetet, de amnéziás lesz. Mirta, Angelina egykori ápolónője ezt kihasználja és elrabolja a férfit, sőt annak kislányát is Maria asszonnyal együtt, aki Lucecita nagymamája és Miguel édesanyja. Lucecita kétségbeesve keresi a családját, akit Mirta elvett tőle. Ugyan Maria asszony előkerül, de ő is meghal, mert tüdőgyulladást kap.

A sorozat második szakaszában már egy egészen más történet is képbe kerül, amely különlegesség egy telenovella esetében. Új család kerül a képbe. Aldamaék. Lucecitát munkakeresés közben baleset éri Alejandro Aldama miatt, aki a házába viszi a lányt és a ház úrnője Christina asszony a védőszárnyai alá veszi őt. Egy nagyon rokonszenves és kedves asszony, aki társalkodónőnek alkalmazza Lucecitát. Később a lány az egész család életét megváltoztatja azzal, hogy segít nekik kilábalni abból a hullámvölgyből, amelybe kerültek. Az Aldama családnak szörnyű tragédiája van. Jose Julián, a festő elvesztette a látását, mert az apja véletlenül lelőtte egy vadászat során. Jose Julián majdnem 2 évig a szobájában raboskodott és magába zárkózva élte le az életét. Nem akarta, hogy bárki is sajnálja őt. Szeretett volna meghalni. Mint művész megértem. Ha elveszti a szeme világát, akkor az alkotás egyik fontos eszközét is elveszíti. Mit ér a tehetség, ha nem láthatjuk mit is alkotunk. Jose Julián egy hozzám hasonló érzékeny művészlélek, aki tehetséges rajzos, festő volt, de az élete gyökeresen megváltozott a baleset után. Elvesztette a barátait, és a menyasszonyát is, aki nem tartott ki mellette. Lucecita megjelenése azonban megváltoztatta a férfi életét. 


Lucecita Modestával együtt az Aldama házban vállaltak munkát. Lucecita úgy döntött, hogy segít a családon és újra összehozza őket. Lucecita kezdetben nehezen, de sikeresen visszaadja Jose Julián életkedvét. Verset olvasott neki, megtanította újra bízni. Elérzékenyültem azon a részen amikor Lucecita meglátta Jose Julián egyik művét, amiben egy anya van a gyermekével. Hisz az ő gyermekét elrabolták és ez Lucecitának nagyon fájt. Együtt sírtam vele. Nem ez volt az első alkalom. Megrázó az a tudat, hogy léteznek olyan gonosz emberek a világban, akik képesek egy gyermeket elszakítani az édesanyjuktól. Jose Julián karaktere hasonlít rám. Érzékeny művészlélek, aki művésziességét képes kifejezni. Művelt fiatalember, aki csodálatosan szépen festett. A férfi beleszeretett Lucecitába, ám a lány nem volt képes ezeket viszonozni. Mert ő várta a férjét Gustavót és a közös lányukat. Lucecita erőt adott Alejandro úrnak abban, hogy megoperálhassa Jose Juliánt. Az alkoholista orvos sok visszaesés után végül Luz Maria segítségével képes volt legyőzni a függőségét és megműteni a fiát, aki visszanyerte a látását, de Lucecita ezután elhagyta az Aldama házat. Jose Julián később megfestette Lucecita portréját. Ugyan soha sem látta, de segítséggel sikerült őt rekonstruálni.  


A sorozat harmadik szakaszában eltelnek az évek és Lucecita rátalál a családjára. Gustavo évekig egy hegyekben lévő birtokon élt Mirtával amnéziásan. A gonosz nő mindent elkövetett azért, hogy a férfi mellette maradjon, ezért sok hazugsággal tömte tele a férfi fejét, hogy ne tudjon emlékezni. Be is záratta, nehogy Limába akarjon menni. Ám minden igyekezet ellenére Gustavo, Mirta és Marita (Lucecita és Gustavo kislánya) Limába mentek, mert ragaszkodott hozzá. Ekkor teljesen véletlenül Lucecita meglátta Gustavot abban a házban ahova munkára jelentkezett. 



A lány ekkor tudta meg, hogy Gustavo emlékezetkiesésben szenved és ezért nem kereste őt. Mirta hazugságaira is fény derült ugyan, de a gonosz nő azt a mesét adta be Lucecitának hogyha Gustavo megtudja az igazat, abba bele is őrülhet. Lucecita a barátai segítségével munkába állt Mirta és Gustavo házában, hogy a lány a családja közelében lehessen. Innentől kezdve Mirta szépen lassan, de lelepleződött. Hiába volt segítségére csaló orvos cinkosa Quiroga doktor az igazságra lassan fény derült. Először Mirta úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy szívbetegnek tettette magát, ám lebukott. Ezután meg akarta mérgezni Lucecitát, de sajnos Marita itta meg, és a kislány kis híján meghalt. Szerencsére minden megoldódott. Mirta és cinkosai elnyerték méltó büntetésüket és Gustavo emlékezete vissza is tért. 


A történet végén minden fontos szereplő visszatért, kivéve Gracielát és Alvarót. 1899 szilveszterén ér véget és a sorozat amikor 1900 lesz.

A Luz Maria sorozat abba a sorozatkategóriába tartozik, mint a Perla. Van egy alap történet, amely megy a maga útján, de aztán a sorozat egy bizonyos részében olyan helyzetek történnek, amelyek szépen lassan megváltoztatják a cselekményt. Miguel, Angelina, Maria asszony halála. Graciela és Alvaro távozása. Sok karakter vagy elmegy, vagy meghal. A Luz Mariában különböző helyszínek lesznek. Kb. a sorozat felében van benne csak a Mendoza ház, amelyet lezárnak, később pedig az Aldama ház lesz az átmeneti állandó helyszín. A harmadik szakaszban pedig Mirta és Gustavo otthona. Erősen érződik a történetben az évek elmúlása. De pont ezt szeretem az ilyen jellegű telenovellákban, mert így könnyedén lehet folytatni, nyújtani a történetet. A Perla esetében a Santiago házat csak más színűre festették, ám ott is történtek karakterváltozások. A helyszínek azonban ha meg is változtak, megmaradtak.

Ami a Luz Maria c. sorozatban nagyon tetszett az a főhősnő jósága, mérhetetlen kedvessége. Én megvallom sokat tanultam Lucecitától. Annyi gyűlölet van bennem még bizonyos emberekkel szemben, de ha Lucecitára gondolok, akkor rájövök, hogy rossz úton haladok. Egy nap szeretnék úgy élni, hogy meg tudok bocsátani azoknak, akik bántottak engem. Lucecita egy tisztalelkű lány, akit nem lehet nem szeretni. Csak a gonoszok tudják gyűlölni őt, hisz nincs lelkük és irigylik őt. Aki gyűlölettel él az belül meg van mérgezve. Tudom, hogy egy nap ez a méreg kiürül belőlem. Szerencsére már nem olyan nagy a dózis, mint anno. Lucecita és köztem az a közös, hogy szeretünk másokon segíteni. Akár jó barátok is lehetnénk ha Lucecita létezne. A Luz Maria többi karaktere is szimpatikus volt. Látszott az-az összetartás, ahogy segítették őt, amikor bajban volt. Nagyon vicces volt Fefa és Amador, akik folyton civakodtak. A Mendoza ház alkalmazottai voltak. Ők műveletlenek, de pont ettől viccesek. Mosolyt csaltak az arcomra, amikor veszekedtek apróságok miatt. Ott van Modesta asszony, aki egy valóságos angyal és a Mendoza ház szakácsnőjeként dolgozott ott. Igazi anyatípus, aki mindig jó tanácsokkal tudja ellátni Lucecitát és a fiát Sergiót. Caruca és a férje is rendesek voltak. Amikor Lucecita Gustavo elől menekült akkor egy panzióba ment. Ott ismerte meg Carucát. Bár Őt kissé nagyszájúnak tartottam, mégis látszott rajta, hogy mennyire szereti Lucecitát. Gutierrez doktor is nagyon szimpatikus volt, aki a szegények orvosaként nem egyszer segített a bajbajutottakon. Ő végül összejött Modestával. 


Nagyon örültem ennek, mert Modestára ráfért már a boldogság. Enrique, aki a sorozat végére csatlakozott a csapathoz ő is nagyon rokonszenves volt, bár picit kelekótya, de szerethető karakter. J Mirta gonoszsága a sorozat végére túlment minden határon. Beteges vágya Gustavo iránt már lassacskán az őrületbe kergette. Döbbenetes, hogy mikre volt képes ez a nő, hogy maga mellett tartsa a férfit. L Örültem, hogy lesittelték! Amit külön Maritával művelt az egyáltalán nem megbocsátható! Az a kislány egyébként nagyon elragadó, igazi porcelánbaba. J

Sok mindent lehet tanulni ebből a sorozatból. Ha úgy vesszük tanító jellegű. Nagyon sok mindent megváltoztatott bennem ez a telenovella. Pl. azt, hogy nem sajnálni kell a másikat, ha bajban van valaki, hanem türelemmel segíteni. Az IZAURA TV biztos megismétli a közeljövőben ezt a sorozatot, mert manapság már mindent orrba-szájba ismételnek. Örültem, hogy ezt a klasszikust megismételték, ám a perui Fiorellát is szeretném majd megnézni, mert annak csak az elejét láttam 2001-ben mikor magántanuló voltam és a torkom begyulladt. Remélhetőleg a Fiorellára is sor kerül majd. A venezuelai Samanthát is szeretném megnézni ha vetíteni fogják. Augusztus 20-tól az Édes dundi Valentina lesz újból, amelyet 2005-ben ismételtek meg. Lesz mit néznem a Luz Maria után. Kár azonban hogy a TV2 akkoriban nem vásárolta meg az Isabella mujer enamorada-t, amelyben szintén Christian Meier a férfi főszereplő. Ő alakítja Gustavót. Hangulatban picit hasonlít a Luz Mariára, de azért persze más. Az ottani partnere Ana Colchero, aki a Nada Personal első Camilája. Érdekesség hogy a Luz Mariát gyártó América Television csatornán a Luz Maria után az Isabella mujer enamorada következett. Szívesen megnézném, mert nagyon izgalmas.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.