2024. május 14., kedd

ÁLLÓKÉPESSÉG JAVÍTÁSA: FUTÁS

Több mint egy hónapja mindennap eljárok futni. Már évek óta zsíros a májam. Sajnos nem figyeltem oda kellőképp az egészségemre. Az a sok stressz, rossz élmények melyek éveken át kínoztak sajnos falási és evési problémákkal jártak. Mikor 2008-ban elkezdtem az esti iskolát, a következő években folyamatosan felborult az evési egyensúlyom. Kevesebbet, később már egyáltalán nem mozogtam. Csak a tanulásra tudtam koncentrálni. Egy esti iskolás nap 14:40-től este 20:00-ig tartott, amikor is alig ettem, egy napszakasz maradt ki normál táplálkozások nélkül. Mikor egy fárasztó nap után hazajöttem akkor egy kiadós vacsorát fogyasztottam el. A 2011-es idegösszeomlás és azutáni nehéz évek csak rontottak a helyzetemen.

Sok éve próbáltam lefogyni. Sajnos felszedtem egy csomó kilót és az évek alatt csak rosszabbodott a helyzet. 2019-ben kezdtem bele egy komolyabb fogyókúrába, melyet összekötöttem edzőtermi mozgásokkal. A Suhanj!-ban heti 1x jártam egy hónapig, de hamar feladtam. Időnként mindig próbáltam visszamenni, de sosem szántam el magam rá. Túlságosan elfáradtam. Egyik alkalommal komoly lábfájdalmaim voltak. Néha-néha visszajárogattam és azt gondoltam, hogy sikerül megszoknom a folyamatos mozgást. Ám mindig kudarcot vallottam. 2020-ban jött a covid, közben az evési visszaesések folyamatosak voltak. A covid nagyon sokszor hozott rám halálfélelmes időszakot. A fóbiáim is felerősödtek, melyeket a hülye média csak erősített. Akaratomon kívül kellett elviselnem a halálozási információkat, amik eléggé betettek a pszichémnek. Minden évben járok vérvételre, amelyből kiderült, hogy zsírmájam van. Nem nagyon foglalkoztam ezzel, tudván, hogy nem halálos betegség. Kiderült, hogyha nem figyelek oda a táplálkozásaimra akkor a helyzet súlyosbodhat! Tavaly nagyon kívántam a Carte D’Or fagyikat. Voltak napok, amikor három napig mindennap megettem egy dobozzal. Ha csalódások értek, vagy atrocitások az édességekhez nyúltam. Olyan volt ez, mint az alkohol. Nem tudtam letenni. Mikor 2022-ben a Spirit színházban jártam akkor is ettem rendszeresen jégkrémeket, chipseket és csokikat. Valahogy a nehézségeket csillapítani próbáltam. Idővel remegni kezdtek a kezeim és rám törtek erőszakos éhségrohamok. Amikor nagyon éhes voltam akkor annyira kellett a Waffelini, Carte D’Or fagyi, Magnum jégkrémek, Mars, Snickers jégkrém szeletek hogy remegett értük a kezem. A spanyol sulis kudarcom után egy nagy dobozos Manhattan jégkrémet ettem meg, ill. mellé egy nagy vacsorát fogyasztottam el. 2023 végén, amikor a torok problémám lett akkor sült krumplikat ettem. Néha elfogyasztottam 4db mekis sajtburgert is. Volt, hogy pizzát rendeltem és KFC-t. Tavaly Zalakaroson is jól teleettem magam a finomságokból, melyek svédasztalos reggelikből és vacsorából álltak. Nem lehetett betelni a jobbnál jobb finomságokkal. 2023 végén mikor Máté barátom itt volt akkor a szervezetem már jelezte hogy le kellene álljak. 2024 elején a hányós éjszaka után hosszabb ideig diétáztam, de később újra enni kezdtem.

Másfél hónappal ezelőtt komolyabb falásrohamaim lettek, aminek következében a szervezetem ismét temérdek mennyiségű kaját volt kénytelen elviselni. Emlékszem hasonlót éreztem mikor tavaly év végén a Maga lesz a férjemet néztem meg másodjára a Karinthy Frigyes színházban. Megettem egy perecet és két islert. Gyömrőn is evési gondokkal küzdöttem, amikor Giotto golyócskákat és 2 Kinder Buenót falatoztam el. Mikor ott pizzát ettem többre vágytam, de figyelnem kellett a többiekre. A gyömrői pizza is mennyei!

Utánanéztem a zsírmájnak. Ha nem kezelik, akkor idővel komolyabb betegségeim lehetnek. Szív, érrendszeri és egyéb komoly betegségek. Mégis elég kellemetlenségek értek télvíz idején. Az alsópólók teljesen eláztak, mert komolyabb izzadások törtek rám. Hiába volt hideg tél és én alaposan felöltözve, sajnos áztam, mint egy szigeteletlen metróalagút. Folyton pótpólókat vittem magammal. Néha a színházakban is átcseréltem a pólóm. Kiderült, hogy az egyik gyógyszerem a Convulex, másik néven Depakine Chrono is okoz túlzott éhséget és egészségügyi bajokat. Valproinsavat tartalmaz, ami hízékonnyá teszi az embert, köztük engem is. Félévente valproát vizsgálataim is voltak, amihez külön vérvétel kellett. 2023 végén az éves vérvétel végén egy harmadikra is szükség volt, mert hepatitis veszély állt fent. Utólag kiderült, hogy nincs ilyen bajom. A májam zsíros. Év végén hasi ultrahangra kellett menni. Karácsony előtt anyu elkísért, mert meg voltam rémülve. Az a vizsgálat egyébként vicces volt, mert ott terhességgel kapcsolatban is végeznek vizsgálatokat. Hideg zselét kentek a hasamra és megvizsgáltak. J Nem először történt ez. A korábbi években a rendelőben egy emelettel lejjebb végezték el ugyanezt a vizsgálatot.

Másfél hónapja teljesen átalakítottam az étrendem és nem sokra rá elkezdtem mindennap futni 40-50 percet. Az elején nagyon nehezen ment, mert sokszor meg kellett állnom, hogy kifújjam magam. Am ahogy teltek a napok és a hetek egyre többet vállaltam be. Az édességet nagyon minimálisra csökkentettem. Vannak napok, amikor egyáltalán nem eszem, mert félő, hogy visszaesek. Mikor a lila csomagolású Toblerone csokikból is ettem sokat az sem tett éppen jót. De ez akkor volt. A Convulexet már teljesen elhagytam. Lassan, fokozatosan hagytam abba a szedését orvosi megbeszélés szerint. A pszichiáteremnek panaszkodtam arról, hogy az a gyógyszer komoly éhséget produkál. Van egy másik gyógyszer is, amit sokáig szedtem alvásbajokra. Ez volt a Kventiax. Arról is kiderült, hogy hízást és éhséget generál. Ahányszor abbahagytam egy gyógyszert, azt mindig meg kellett beszélni az orvosommal, mert a pszichiáteremhez kontrollvizsgálatokra járok és természetesnek veszem, hogy jelzem neki ha baj van. Egy pszichiátriai gyógyszert önmagamtól abba se hagyhatok, mert csak az orvos tudja, hogyan kell szépen leállni róla. Anno még 2010-ben a Zoloftot hagytam abba hírtelen és ájulás lett a vége a 4. napon. Ebből tanultam! A gyógyszer nem játék! Ezért is írják fel receptre, mert akárki nem szedheti azokat! Amikor véget ért a Convulex gyógyszeres szedése, az itthoni maradékokat elvittem a doktornőhöz, mert már nem szedem.

Mindennap futok. Mikor kilépek a lakásból akkor egy bizonyos szakaszt végigfutok. Pontosan addig ameddig egy zebra előtt megállok és addig pihenőt tartok. Ha zöld a lámpa, akkor természetesen végigfutom azt is, majd a túloldalon pihenek meg. Ez kb. fél perc, utána könnyed séta, majd egy sétányon a Nemzeti Színházig folytatom a futást.



Itt is futok pár percig, majd a „kocakkövek” felé veszem az irányt és kihagyva a vonalakat a köveken szökdécselek. Ezzel próbálom a figyelmet megtartani, fejleszteni az agyam. Utána a Lágymányosi hídig ismét sétálok, majd onnan felsietek a kőlépcsőkön.






Teszek egy kisebb sétát a Közvágóhíd felé vezető irányba, majd onnan visszasétálok a hídhoz, végül folyamatosan, megállás nélkül végigfutom a Lágymányosi hidat. Az elején sokszor megálltam fáradások miatt a híd közepén, majd futottam tovább. Azóta szerencsére már végigbírom futni úgy a hidat, hogy nem kell megállnom. A célhoz érve nagyobb séta veszi kezdetét, hogy a lábaim pihenjenek. Lesétálok a híd alá, majd onnan ugyanúgy sétálok vissza a híd irányába. Szemközt van a zoknis láb alakú épület.





A hídhoz érve érzek annyi erőt, hogy ugyanazt a távot végigfussam. Egészen a Nemzeti Színházig. Onnan viszont ismét kisebb séta, majd a sétányon át az úttestig ismét futás, majd újabb kisebb séta következik. A másik zebrán áthaladva azután hazáig ismét futni kezdek. Ez kb. 50 perces futamidő. J








Van egy másik útvonal is, amikor a Lágymányosi hídtól egészen a Petőfi hídig futok. Az majdnem dupla annyi távolság, mint Lágymányosi híd hossza. Itt is az volt, hogy az elején megálltam egyszer, de azután 3x is végigfutottam a távot megállás nélkül. Mondanom sem kell teljesen kifáradtam. A lábaim, a testem, mindenem! L A Boráros térnél a Petőfi híd mögött van egy park ahol szabadtéri láberősítő eszközök vannak. Kb. 10 percig használom, hogy erősítsem a lábaim.

A Lágymányosi híd és a Petőfi híd között nagy távolság van. Ez a legfárasztóbb útvonal. Másfél hete futok ezen a sávon. Volt 2 nap, amikor pihentetnem kellett a lábaim, mert a sarkaim fájni kezdtek. L Erre nagyon kell vigyáznom, mert ha nagyon megerőltetem magam, akkor komolyabbak lehetnek a tünetek! 2015-ben is megtapasztaltam. L

Visszafelé a nagysávot már nem tudom lefutni, csak a Duna háztól futok le a Zwack házig. Onnan kisebb séta, majd hazafutás.

96 kg lettem a 107-ből. Majdnem 10 kg lement. Muszáj jobban figyeljek magamra. Magamért teszem, ill. azért is, hogy ősztől visszamehessek a Krav Magába. Szeretnék ugyanis önvédelmet tanulni. Erősebbé akarok válni, hogy jobban érezhessem magam a bőrömben. Mikor elmentem egy alkalomra nem bírtam, mert nem volt meg hozzá az állóképességem. Most ezt próbálom javítani. A Krav Maga nemcsak a harcművészetből áll, hanem van előtte egy bemelegítő torna. Ha sokat mozgok az egészségesebbé tesz, lefogyok és könnyebbé tehetem az életem. Fontos hogy változtassak az életemen! Akármennyire is nehezek a napjaim, és az egész életem, nem hagyhatom el magam és nem lehetek beteg. Félek attól, hogy cukorbeteg leszek. A háziorvosommal megbeszélem, hogy majd elmegyek egy cukorterhelésre. Édesanyám felajánlotta, hogy a cukrom megmérjük itthon. A háziorvosom ajánlotta a cukorterhelést. Megbeszéltük, mik azok amiket ehetek. Pl. nagyon szeretem a finom főzelékeket. Lencse, zöldbab, bab és sóskafőzelék. Pattogatott kukoricából simát, sósat ehetek, ám a Fővám téri csarnokban a Triflánál lehet kapni szarvasgombás pattogatott kukoricát és chipset. Mindegyiket megkóstoltam és isteniek! Legjobban a kukorica, mert pont olyan az ízük, mint egykoron a kedvencemnek, a hagymás tejfölös-nek. Az a legfinomabb pattogatott kukorica volt! Kár hogy már nem kapható! L Ez a szarvasgombás ízű patikuki viszont ugyanolyan ízű. Nem sok az a mennyiség, amit hetente 1x elfogyasztok. Ha édesapámmal a csarnokba megyünk, mindig veszek egy csomaggal. Nekem 5 csillagos a termék!




Teljes kiőrlésű kenyérből naponta 4x4db-ot eszek. Reggel 4, este 4. Vannak napok amikor nem fogyasztok belőle, hanem néha megengedek magamnak egy péksütit. Egyik alkalommal 7db toast kenyeret ettem a teljes kiőrlésűből, mert nagyon éhes voltam. Múlthéten, Vácon a pizza, amit fogyasztottam az vékonytésztás volt, de a szélek vastagok. Nem volt nagy mennyiség. A fagyiból 3, később 2 gombócot ettem, ami még belefért. Néha ennem kell rendesen is, mert ha koplalok az rosszabb! Anno kipróbáltam úgy a fogyózást, hogy egy teljes napig nem ettem. Rosszabb lett utána! Sajnos az új életformám miatt nyűgös is vagyok, mert sokszor vagyok éhes. Ha lemegyek a boltba, akkor nem ehetek csokit és ettől kissé ideges leszek. Mostanában 4-5 szem apró tejcsokis parányt eszek, de nem mindennap. A 7 szelet toast kenyeret ledolgoztam másnap, ráadásul aznap nem fogyasztottam kenyeret. Este gyümölcsöt vacsoráztam. Az egyensúlyt visszaszereztem.

Teljes kiőrlésű toast, koktél paradicsom és krémfehér fetasajt

Ha édesapámmal Aldiba megyek, akkor csak megnézem a fagyikat. Kapásból lenne négyféle íz amit ennék, de megálljt parancsolok. Nagyon sok vizet fogyasztok viszont. Majdnem 3 liter vizet naponta. Néha egy kis hideg ásványvíz belefér. Az extra szénsavas fekete vizet nem ihatok egy ideig. L Pedig nagyon szeretném. Tegnap és ma enyhén szénsavas hideg ásványvizet ittam, de többnyire csapvizet fogyasztok. Az csökkenti az étvágyam. A szobabiciklizés is segít, de azt ritkábban használom, mert a fájó lábaimnak nem igazán tesz jót.

Anyu szerint a mindennapos futás káros lehet. Ebben igaza van. Úgy döntöttem, hogy kétnaponta futok és kétnaponta egy nagyobb sétát teszek. Egyik alkalommal lesétáltam a Móricz Zsigmond körtérre, ami 43 percig tartott. Ott nyomtattam az újságomhoz a kész cikkeket, majd onnan a Corvin Plázáig szintén legyalogoltam 38 perc alatt, mert arrafelé volt dolgom. Amikor Vácon voltam akkor több órán át mászkáltam. Ez is mozgás. Ugyanúgy kifáradva jövök haza a több órás sétákról. Lezuhanyozok és felfrissülök. Havonta a hajamat tövig kell levágnom, hogy a Nizoral sampon használjon. A piros és viszkető fejbőröm nagyon szépen meggyógyult. Minden hónap végén leszedem a hajam, hogy kellőképp szellőzzön a fejbőröm. A hajamról tudni érdemes, hogy sajnos hamar megnő. L Sok éven át szenvedtem a korpásodástól és a viszkető fejbőrtől.

Hetente mérem a testsúlyomat. 80 kg-ig szeretnék eljutni. Bár nem igazán látok változást magamon, a háziorvosom meggyőzött arról, hogy fogytam. Főleg a vállam és a lábaim azok, amelyek változtak. A hasam mintha ugyanúgy nézne ki, mint korábban, de biztos, hogy ez csak egy átmeneti időszak. Talán később jobb lesz. Reménykedek benne. Most május van. Június, július, augusztus is komoly időszak lesz. Augusztusban fogok tudni csak visszamenni úszni, de a nyár folyamán gyakorolnom kell addigra. Szeptemberben kipróbálom hosszú távra a Krav Magát. Edzőterembe csak akkor megyek, ha hideg időszak köszönt be. Itthon pedig a szobabicajt kell sokat használnom még.

Bevallom, eléggé megvisel ez az új időszak. A sok mozgástól sokszor fáj a testem, sokszor vagyok éhes és ingerült. Az alvásomon is próbálok változtatni. Mindennap 9-kor kelek fel, hogy időben egyek. 9:30 és 9:45 között van a reggeli. 13:00 és 13:30 között ebéd. Vacsora 17:30-18:30 között. Néha beiktatok 1-1 rostszeletet. Most az Escitalopram gyógyszert szedem. Már napi 1 tablettát. 2-ről 1-re csökkentettem. Úgy döntöttem, hogy azt az egyet meghagyom, mert a háziorvosom szerint boldogsághormonokat szabadít fel bennem. Épp úgy, mint a csokoládé. De azzal nagyon kell vigyáznom! Már az usacandybe sem megyek be, mert kísértésbe esek! L Anyu szerint ehetek, csak mértékkel. Azt tudom tartani szerencsére, de vigyáznom kell, mert annyi visszaesés volt már. L Most nyugodtabb vagyok mégis, mert hozzászoktattam a szervezetem a rendszeres testmozgáshoz, így nagyobb bajom nem lehet, mégis ügyelnem kell arra, hogy ne érjen a „megkívántam ezt, azt” érzés. Mert ez eléggé kellemetlen. L Ami nagyon finom vacsora az a 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós toast kenyér, mellé krémfehér fetával és koktélparadicsommal. Ez a 3 kombináció isteni! Próbáltam a Gullón kekszekkel visszafogottabban bánni áprilisban, de sajnos az is becsapós, pedig azt írták róla, hogy cukormentes.

Összefoglaló zenés videó egy napi futásról

A futásban mindig jó voltam régen. Futóversenyen második helyezésem is volt. Annak idején csak úgy száguldoztam. 2016-ban, 8 éve voltam az Atlasz sportfutós csoportjában, de annak vezetője rettenetes volt velem utólag. Érzéketlen alak volt. Akkor is csak heti 1x jártam, mert akkor volt csak edzés. Szabadúszó vagyok, ahol én döntöm el, mennyit tudok bevállalni és mennyit nem. A több órás mászkálás is jó, mert azt jobban bírom. Ugyanannyi zsírt égetek el vele, de a futás külön megerősít.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.