2023. január 1., vasárnap

ZENEAJÁNLÓ: PABLO ALBORÁN: LA CU4RTA HOJA








2022. december 2-án jelent meg Pablo Alborán új albuma a La cuarta hoja (A negyedik lap) címmel. Nem gondoltam volna, hogy 2 évvel a Vertigo után megérkezik az újabb lemeze. Idén a Castillos de Arena című dal jelent meg és érezni lehetett, hogy közeleghet egy új album. De az, hogy egy új szám megjelenik, még nem jelentheti azt, hogy abból egy lemez is lesz a közeljövőben. Remek példája volt Alejandro Fernándeznek 2016-ban, amikor egy évvel a Rompiendo Fronteras című albuma előtt kijött egy dala az akkori új albumáról. Vagy beszélhetek Laura Pausini: Caja/Scatola című daláról, ami idén az év elején volt hallható, de eddig új album nem jelent meg az énekesnőtől. Alborán esetében egy kellemes meglepetés ért és persze rögtön meg is rendeltem az új lemezét CD-n és bakelit lemezen. A CD egy szuper deluxe kiadás, amelyhez nemcsak az új lemez tartozik, hanem még 2 ráadás CD az idei Vertigo-s lemezbemutató koncertjéről. Sajnos csak hanganyag, rendes dvd nem jelent meg hozzá. Ezt egyébként furcsának tartom. Szívesen megnéztem volna milyen a koncert videós anyaga.











A La cuarta hoja CD box így néz ki. 3 lemez, képeslapok és egy kis gombkártya van benne. Sajnos a fólián található matrica abból a szempontból menthetetlen, hogy nem lehet leszedni tépés nélkül, így az újságba kerül be, mint speciális ereklye. Az album borítóját tartalmazó képeslap kétszer is megvan, mert a bakelit lemez tokjában is benne volt. Annak lemezváltozata sajnos nem színes, hanem fekete. Egylemezes, mert a La cuarta hoja 38:28 (38 perc, 28 másodperc) hosszúságú.


























Az album csodálatos! Pablo Alborán a legfiatalabb énekes, akit hallgatok a latin zene világából. Szerencsére nem okozott csalódást. Egyelőre. Azért egyelőre, mert nála fennállhat a lehetősége hogy majd stílust fog váltani. Enrique Iglesiassal sajnos már megesett. Pablo Alborán új lemezét a Vertigo folytatásának tekintem, mert úgy érzem, hasonló a hangulata. A La cuarta hoja egy kellemes hangvételű frissítő lemez, amit nyári bulis zenékhez ajánlanék. Egyszerre pörgős, modern és romantikus. Olyan Alborános. Megvan a mai modern zenei hangulat, ahova kapcsolódik egy kis 90-es évekbeli és 2000-es évek eleji „retro” latin hangulat. Az album borítója is lenyűgöz, mert meleg színeket tartalmaz, és szívesen lennék azon a mezőn, ahol az énekes. A CD füzetben is rengeteg kép van Pabloról.


A koncertfelvételes lemezek is nagyon tetszenek, bár jobban szeretném dvd-n egyszer beszerezni a Prometónak a koncertes anyagát, mert állítólag nagyon jó! Mellesleg Pablo Alborántól az a kedvenc albumom. A 2 lemezes koncertes hanganyag akusztikus album.

Szeretem, ha egy speciális deluxe kiadványt szerezhetek be, mert egyrészt nagyon limitált, néhol sorszámozott kiadásban jelenik meg, másrészt a deluxe lemezek többet adnak. Több dalt, több meglepetést. A bakelit kiadványok nem mindig kapnak deluxe változatot. Csak a nagyon nagy gyűjtők engedhetik meg maguknak. Az új Alborán 3 lemezes díszdobozos változata megérte anyagilag, mert maga a rendes CD változat legalább egy tízesbe kerül! Igen, sajnos mivel import cucc, sajnos ennyibe kerül. A hazai forgalmazók nem adják ki sajnos. Ha így lenne néhány ezer forintért már rég megvettem volna.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.