2024. február 11., vasárnap

HORRORSZKÓP TALÁLKOZÓ: MEGLEPŐ ÉS MULATSÁGOS (2024.02.10.)

Február 10-én a Horrorszkóp csapat csoporttalálkozót szervezett a Trabant presszóban, ami nem messze található az Őrs vezér terétől. Örültem ennek, mert régóta szerettem volna megismerni a társaságot. Régóta tagja vagyok a facebookos Horrorszkóp csoportnak, ahol beszélgetni lehet a horrorfilmekről. Örülök annak, hogy van Magyarországon egy társaság, aki szereti ezt a műfajt.

Napokkal ezelőtt ismét megfáztam. Nem kerülhettem el a sorsom, pedig odafigyeltem amennyire csak tudtam. Féltem, hogy nem fogok tudni elmenni a Horrorszkóp találkozóra. Szerencsére nem volt baj. 1-2 nappal korábban szenvedtem, mert mostanában másképpen kezelem a megfázást. El akartam hagyni a Rhinospray+-t, de kénytelen voltam szombat reggel a patikában vásárolni, ugyanis a tengervizes sós orrspray nem mulasztotta el a dugulást. Sokkal jobban éreztem magam, miután mindkét orromba fújtam a Rhinóból. Normálisan tudtam lélegezni. 10:21-kor indultam el itthonról. A Horrorszkóp találkozót 11:00 és 14:00 között szervezték.

Úgy döntöttem, hogy metróval megyek oda. Az Őrs vezér terére érve tettem egy kitérőt. Van egy másik állomásrész, ami meglepő módon nem volt lezárva. Készítettem néhány képet az elhaladó és érkező metrókról. J Nagy élmény volt.








Videós anyagokat is csináltam. Picit fújt a kellemes szél. Nagyon tavaszias idő volt, így nem kellett beöltözzek. Sütött a nap és ideális volt egy kis sétához. A HÉV végállomástól nem messze van a Trabant presszó, amely egy mini kocsma a Kerepesi úton. A bár pincéjében tartották a Horrorszkóp találkozót. Picit féltem, mert sokan voltak. Küzdöttem a köhögéssel is.









Jó volt a társaság. Volt egy pasi, aki a retró VHS gyűjteményét mutatta meg a rajongóknak. Igazi kincstár volt, ugyanis 2 féle változatban láttam a Halloween első részét. Az egyik VICO kiadás. A VICO tulajdonosa volt Fenyő János, akit 1998-ban agyonlőttek. Egy Zoom kiadását is láttam a Halloween-nek. A VICO VHS-sek érdekessége, hogy sárga színűek a kazetták. J Ismertem kölcsönzői kazettákat, ugyanis volt idő amikor néha kikölcsönöztünk a tesómmal filmeket. Úgy láttam a Csillagok háborúja klasszikus trilógiát még alsó tagozatos koromban.


A Péntek 13. első részét is megláttam. Nagyon jó borítóval. Angol nyelvű volt. A VHS gyűjtő azt mondta, hogy szinkronos, csak abban az időben így adták ki. Emlékszem, én az HBO-n láttam először a klasszikus Péntek 13. első részét. Attól nem féltem, de mikor a Halloweent láttam vágatlanul az M1-en akkor Michael Myers-től nagyon féltem. Anno felkavart a film, mert még gyerek voltam. De amikor az Ultrafilmes dvd-t megvettem már egyáltalán nem féltem. Először az egylemezeset, majd később a dupla dvd-s változatot vettem meg. Még anno a Lurdyban a néhai Alexandra könyvesboltban. Láttam a Rémálom az Elm utcában sorozatot is. Érdekes, hogy a 3. részt szerette nagyon. Nekem az első tetszett.



A VHS gyűjtő elmondta, hogy sokszor nézi a kazettáit. Annak ellenére is, hogy egy részüket Blue Ray-en már beszerezte. Furcsállottam, ugyanis a videókazetták, főleg ha ősrégiek sérülékenyebbek. A pasinak speciális videója van, ami védi a VHS gyűjteményét. Szóba kerültek a narrátoros és hangalámondásos filmek. Anno nagyon sok film így jelent meg, mivel a régi időkben nem igazán voltak elterjedtek a tengerentúlról származó slasher alkotások. A Halloween is egy közülük. Hangalámondásos, aztán feliratos, végül szinkronos változatban is elérhető lett.

Kiss Lajos a Horrorszkóp alapítója és adminja a csoporttalálkozót összekötötte új Sikoly fanfilmjének bemutatójával. Kiss Lajos és barátai egy 12 perces Sikoly filmet készített A kés nem kérdez címmel. Dedikálás is volt. Lehetett kapni CD-t is, de abból azért nem vettem, mert rap zene. A Sikoly fan filmből vettem egyet és a BENovelas magazinnak dedikáltattam. J





Kétféle borítóval lehetett kapni a filmet. Mindkét verziót lefotóztam külön. A Sikoly fan filmnek óriás posztere is volt, de azt nem árultak. Mivel nagy Sikoly rajongó vagyok mindenképpen érdekelt a fan film.








Megjelent a színen először egy, majd két Sikoly jelmezes srác. Kissé ijesztő volt, de egyben nagyon vicces is. Lefotóztak velük. Olyan szuper volt! J Külföldi jelmez, műanyag késsel. Azt a kezembe is vettem. J











A társaság nagyon változatos volt. Először tartottam attól, hogy kellemetlenségek érnek, de szerencsére nem így lett. Megismerkedtem néhány taggal. Egyikükről kiderült, hogy hasonló cipőben jár, mint én. Ő is aspergeres és őt is érték iskolai atrocitások a múltjában. A másik pasi idősebb volt. Nagyon kedves és nyitott volt. BEN mesternek nevezett és jófejnek tartott. Ennek annyira örültem, mert nem mindig vagyok jófej. Hoztam a szokásos humoros formám. Régóta észrevettem magamon, hogy ilyen oldalam is van. J Nemcsak a szomorú BEN létezik, hanem egy vidámabb, oldottabb változatom is. Szokásomhoz híven sokat beszéltem, de szerencsére ez nem zavarta a többieket. Úgy örültem annak, hogy ismerik a kedvenc horrorfilmjeimet, és hogy szeretik a Halloween ünnepet. Megmutattam a BENovelas magazinom horroros, halloweeni újságaimat. Direkt azokból vittem, mert az alkalomnak megfelelő példányokból akartam mutatni. Nagyon tetszett a többieknek az újságjaim. Láttam rajtuk, hogy érdekelte őket, mivel is foglalkozok. Florian és Attila nagyon jófejek voltak. Attilának van egy munkatársa, aki szintén nagy horror rajongó. Együtt dolgoznak, munkatársak. Megbeszéltük, hogy összefutunk valamikor együtt. Volt egy negyedik tag, akivel csak rövid ideig beszélgettünk. Megmentettek. Önmagamtól nem tudtam volna beszélgetést kezdeményezni. L Olyan zavarban voltam az elején. L Kezdetben ide-oda mendegéltem, de Florian sztem láthatta, hogy mi a helyzet. Sorstárs. Az autizmus most is hozta a formáját. Érdekesség, hogy volt pillanat, amikor nem tudtam elengedni magam. Pl. amikor a Sikoly jelmezesekkel fotózkodtam. Zavarban voltam. De szerencsére így is szuper képek születtek. Igyekeztem nem mutatni a zavartságom. Attila volt a másik tag, aki erőt adott. Florian, Attila, a harmadik tag nevét nem tudom mind nagyon kedvesek voltak velem. Jófejek voltak. Jól éreztem magamat a társaságukban. Az külön boldoggá tett, hogy érdeklődtek a dolgaim iránt. Felvállaltam a telenovellás, spanyol zenés oldalam is. Oda kellett figyelnem, miket osztok meg magamról. Még közelebbről meg kell ismernem őket. Heterók, mind más régiókódosak. J Tudják a melegségem, és elfogadták azt is. Nagyon sok szép pasi volt a találkozón. Megnézni meg lehet őket, de kikezdeni nem szabad! Mondjuk, nem is vagyok olyan, aki erőszakosan nyomul. Ami baj volt, az a köhögésem. De ettől függetlenül jól éreztem magam. Csoportkép is készült a társaságról, amiben én is benne voltam. J

G.V. Cooper társaságát hiányoltam. Jó lett volna személyesen is megismerni az egyik kedvenc videósom. Ő is a Horrorszkóp banda tagja. Eddig csak maszkban láttam őt. Olyan mint Charlie a Charlie angyalaiban. Mondjuk ő nem vett fel maszkot, csak a kezét lehetett látni, ill. a fejét. J A Charlie angyalai utolsó részében láttam a szemeit az orvosi maszkja felett. 

Azt a pulcsit vettem fel, amit különleges alkalmakra vásároltam. Egy héttel korábban a Kaktuszvirág előadásra felavattam. Most vettem fel másodjára. A próbát nem számítottam bele. J

Megismertem a két Sikoly jelmezes srácot is. Nagyon kedvesek voltak ők is. Nemcsak az újságjaimból, de néhány szuvenírből is vittem hogy megmutassam a többieknek mim van. A Sikoly 6. filmzenei CD-nek nagy slágere volt. Megkérdezték izgatottan, hol vettem. Tamásnál a Face the Musicnál. 2023. december 1-én jelent meg és már aznap meglett.

Zavarban voltam sokszor. A társaság szuper volt, de a belső zavaraim kissé akadályoztak. Szerencsére a többiek nyitottsága, kedvessége hatalmas segítség volt. 14 óra után is maradtunk elég sokan. Ennek örültem, mert nem akartam még hazamenni. A többiekkel a Sikoly filmek jövőjéről beszélgettünk. Én kifejtettem a véleményemet Melissa Barrerával kapcsolatban, hogy neki igenis helye van a Sikoly franchise-ban. Nélküle nem lesz ugyanaz a folytatás, ha egyáltalán készül mostanában új rész. A Sikoly 7. része ki tudja mikor lesz. Hihetetlennek tartottam a Blumhouse viselkedését. Neve Campbell visszatérne a folytatásba, ha jól megfizetik. Ha Sidney és Gale meghalnának, akkor a Sikoly széria nagyban sérülne. Már így is eléggé megsérült a filmgyár hozzáállása miatt. Attila munkatársának Jenna Ortega a kedvence. Az Igen napot ajánlottam neki, mert abban láttam először.



17 körül indultunk a bárból. Gondoltam Juditra, aki ismét Gyömrőn volt a Kaktuszvirág harmadik előadásán. Remélem most is szuperül teljesítettek a többiek. 17:49 volt mikor kiléptünk a horrorfanokkal a Trabant bárból. Florian és én metróval a Deákig mentünk. Ő Újpest-központ felé, én pedig Kőbánya-kispest felé vettem az irányt. Meglepődtem, hogy nem tudtak bejelölni ismerősnek. Nálam ez változó. Van, aki tud, de van aki nem tud bejelölni. Lehet, hogy ez telefonfüggő. Ki tudja. :/ Itthon a gépemnél nem volt baj.

A metrón utazva kissé fáradt voltam. Alig vártam, hogy hazaérjek. Nem ettem egésznap semmit. A köhögések folytatódtak és szerencsére sok váladékot felköhögtem. Éjszaka is folytatódott a slejm sorozat. :D Nem voltam jól emiatt, így másnap tudtam csak megnézni a Sikoly: A kés nem kérdez című fanfilmet.




A Sikoly fan film meglepő módon tetszett. Azt hittem, hogy egy alacsony költségvetésű film lesz, de kellemesen csalódtam. A kép és hangminőség tökéletes, VOB formátumú a film. Látszik, hogy mennyi munka volt benne! Egyetlen bajom volt csak az alkotással. Mindösszesen 12 perces volt. Néztem volna még. Kicsit hiányérzetem lett, mert amikor elkezdek egy filmet nézni, akkor idő kell míg megszokom a történetet. Nagyon sok olyan filmet láttam, ami elég vontatottan indult, pl. a Kényszerzubbonyban című horror. Az első gyilkosság után már beindult. A  Sikoly: A kés nem kérdez fanfilm sztem érdemelne egy kibővített, expanded változatot. Többször nézhetőnek ítéltem meg. Istvánnal és Mátéval is meg fogom nézni ha eljönnek.

Jelenetek a filmből. A Halloween és a Sikoly első részének filmzenéi is felcsendültek az alkotásban. A Sikoly álarc a helyén volt, bár a kés nem eredeti. Mindegy, ez a legkevesebb. Az a rap szám is elhangzott benne amit tegnap hallottam a dedikálás után. A rap műfaj nem az esetem, viszont jó szövegek voltak benne.

Nagyon örülnék, ha több ilyen találkozó is lenne. A horror partik is úgy bejönnének. A társaságnak beszéltem arról, hogy horror telenovellák is vannak. Angelica, Júdás asszonya, A fekete özvegy. Nem ismerték őket, pedig mind3 sorozat volt már Magyarországon. Sajnos az Angelica a 60. résznél abbamaradt 2003-ban.

Említettem a The Fun Park, The Tooth Fairy és a The Catcher, The Straightjacket és a The School Killer című horrorfilmeket. Kiss Lajos, az admin nem hallott róla. A többiek sem. Ezeket nem mutatták be. A Mia Farrow féle Vakrémületről is szó került, de azt csak eredeti nyelven láttam. Persze vannak olyan népszerű horrorok is, melyeket még én se láttam. Sokan ajánlottak nekem különböző klasszikusokat. Engem a Christine érdekelne, amiben egy autó a gyilkos. J John Carpenter klasszikus.

Nagy horror rajongó vagyok, de akadnak sajnos olyan alkotások, amelyek engem is felzaklatnak. A texasi láncfűrészes: A kezdet. Sokkoló, brutális és kegyetlen. Csak egyszer voltam képes megnézni. A 2003-as A texasi láncfűrészes előzményfilmje. Az is brutális! Még anno a Tescóban vettem pár százért. Vannak olyan horrorfilmek, amelyben a brutalitás annyira durva, hogy engem is felzaklatnak. A Halloween filmekben is volt 1-1 olyan jelenet, amit tekertem, mert nyomot hagyott bennem. Pl. a 6. részben Jamie halála. A texasi láncfűrészesből az 1974-es változat nagyon jó! És annak a harmadik része is tetszett, ám a többi darab nem jött be. Főleg a legutóbbi ami Netflixes. A Sikoly hangulatvilága már gyermekként magával ragadott. Nem tudom, hogyan tudnám rendesen kifejezni magam ezzel kapcsolatban. Az nem volt félelmetes. A 6. rész volt nagyon durva, de így is imádom! Néhány haláleset engem is fel szokott zaklatni. Nemcsak horrorfilmekben kavarnak fel dolgok, hanem telenovellákban is. Pl. nem tudom elfelejteni a Milagros című perui sorozat első részét, amiben lemészárolnak egy családot. Emlékszem nagyon rosszul voltam tőle. L Főleg Jaguártól féltem, az egyik gonosz karaktertől. A 2013-as La Patrona is brutális volt. Az RTL2-n és az RTL klubon is ment Az örökség címmel. A Telemundo feljebb emelte a kegyetlenkedés mércéjét. Nem bírtam végignézni. A Santa Diabla is erre a sorsra jutott. Amikor pedig először végignéztem rendesen a klasszikus Rabszolgasorsot attól is kiborultam. A kisasszony, amelyet 1995-ben néztem szerencsére nem volt ennyire erőszakos, de abban is voltak rabszolgák, akiket a báró bántalmaztatott. L A Rabszolgasors 2004-es változatának az eleje volt az ami felzaklatott amikor Isaura anyját halálra verik. 19,5 éves voltam mikor néztem. Az angol Thriller című sorozatban is voltak olyan epizódok, amik nyomot hagytak bennem.

Nem minden horrorfilm felkavaró, ugyanis van, amin nem lehet megijedni, max. izgulni. Még annak ellenére is, hogy csomószor láttam. Pl. a Sikoly filmek. Ott max. néhány karakter az, akit sajnáltam. Pl. a Sikoly 4.-ben Trevort. Nagyon szép pasi volt. L A Halloween ma már nem felkavaró. Ha a David Gordon Green féle trilógiát nézzük, akkor gyermekkoromban nagyon kiborultam volna tőle ha akkori fejjel nézem. Ma már más a helyzet. Kérdezték tőlem a többiek a horror találkozón, hogy mi a véleményem a Halloween ends-ről. Felemás. Ott kellett volna folytatni ahol a Halloween kills abbamaradt. Közvetlenül. Nagy idősík esett ki a két rész között, amit David Gordon Green elrontott a harmadik résszel. Corey karakterét nem tettem volna bele. A Halloween ends teljes egészében Laurie és Michael harcáról kellett volna szólnia. Sokan szeretik, de sokan utálják a Halloween ends-t. Nekem tetszett, de sok esetben hiányérzetem volt. Lehetett volna jobb is. A David Gordon Green féle Halloween filmek zenéje is tetszett. Nemcsak CD-n, de bakelit lemezen is megvettem őket.

A horrorfanok észrevették a sokoldalúságom is. Majd legközelebb lesz folytatás is. Hogy pontosan mikor még nem tudni. Remélem hamarosan. A Horrorszkóp találkozón megkérdezték tőlünk, mi volt az első horrorfilm, amit láttunk. A Dementia 13. volt, ami gyerekként először láttam. Szüleim felvették videóra és kíváncsiságból megnéztem. Az egy Coppola horror. Fekete-fehér klasszikus. Fel akarták dolgozni, de tudomásom szerint nem lett belőle semmi.

Ahogy a telenovelláknál, a horrorfilmeknél is odafigyelek, miket nézek meg, miket vállalok be. A Vérapót elfelejtettem a többieknek megemlíteni. Sebaj, máskor pótolni fogom. De mondtam, hogy Happy Tree Friends rajongó is vagyok. J

A cikkem végén megosztanám egy régi munkám. Az Üldözési mániát. Victornak nagyon tetszett:

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.