2024. február 14., szerda

GENESIS: AZ ÖSSZES PHIL COLLINS

A spotify-nak hála lehetőségem nyílt megismerni a Genesis összes lemezét, melyeket korábban nem szereztem be. Szerencsére most mindegyik albumot rendesen meg tudtam hallgatni az ismeretlenek közül. Nem olyan régen beszereztem a Phil Collinsos maradékokat is, amely összesen 3 CD. Ezzel meglett a Phil Collinsos Genesis teljes stúdióalbumos gyűjteménye, melyek különböző kiadványok.

Genesis lemezeket szinte alig lehet kapni, ugyanis a nagy rajongós gyűjtők szinte mind felvásárolják a budapesti lemezboltokban ezeket a ritkaságokat. Amikor anno meg akartam szerezni a We can’t dance-t és a Duke-ot szerencsém volt hogy épp meglettek.

A Genesis 1981-es Abacab című albumát minap az Mg Records-ban láttam, de csak bakelit lemezen. Más volt színe, mert sokféle variációja van a borítójának. Nagyon színes. J Anno meg akartam venni, de aztán valamiért nem érdekelt, pedig jó album. Érdekes, hogy korábban nem igazán tetszett, mert csak kicsit, 30 másodperces belehallgatások során lehetett megismerni a lemezt. Bánházy boltjában, a Lemezkuckóban emlékeim szerint 2990 Ft-os áron kapható volt az album, műanyag tokos kiadásban. Mikor elmentem oda, hogy megvegyem, sajnos már nem árulták. Láttam viszont a korábbi kiadásokat, de azok nem érdekeltek. Bánházynál 4050 Ft-ért megvettem az Abacabot, miután megrendelte a neten. Tamásnál sajnos 8690 Ft és annyit nem adtam volna egy Genesisért, ugyanis egy egyszerű kiadásban, 2023 decemberében a Rhino újra kiadta. Papírtokos változatban.



A kiadvány a 2007-es remastered változatot tartalmazza. A CD füzet és a lemezkülseje megegyezik a műanyagtokos változattal. Eleinte furcsán tekintettem a kiadásra, de végül elfogadtam. Így egyedi. J

Így van meg Alejandro Sanztól a Si tu me mirás című album, amelyet még 2011-ben vettem meg Barcelonában. A papírtokos kiadás egyetlen baja, hogy könnyen szakadós, így nagyon kell rá vigyázni.

Az Abacab kissé zavaros album. A Genesis érdekes zenei elemekkel operált. Főleg a Who Dunnit? című számnál. Mintha össze akarnák zavarni a hallgatókat a furcsa zenei hangulattal. Nagyon sok számnál is megjelennek a zavaros elemek. De ettől különleges, mert nem kiszámíthatatlan. Egyetlen baj az, hogy dúdolni nehéz lesz majd az albumot. L Nehezen fog menni a betanulása. 





Az Abacabnak különböző színűek a borítói. A CD és bakelit kiadás eltérő színvilággal rendelkezik. Én is rajzoltam különböző variációkat. J




A Móricz Zsigmond körtér közelében van egy kis lemezbolt, ahol a Genesis lemezek műanyag tokos kiadásait lehet kapni. Az Abacabot pont nem árulták, de a korábbiakat igen. Megvettem az 1976-os A Trick of the Tail és az 1978-as ...And Then There Were Three albumokat. Nem sokkal korábban az 1993-as Genesis koncert második részének hanganyagát is ott vásároltam meg.







A Trick of the Tail olyan, mintha egy régi mesekönyv lenne. Az album borítója tojáslikőr és vaníliakrém színű. Mindenféle rajzos emberi ábrák vannak rajta. A CD füzetben is van belőlük több fotó. A betűtípus olyan középkori hangulatot ébresztett bennem. A CD füzet volt a mesekönyv. J A Dance on the volcano az ismert dala a lemeznek. Ez a szám az 1993-as koncertes lemezen is rajta van. J Sok számot ismerek erről az albumról korábbról. Ez a Los Endos, Squonk és a Robbery, Assault And Battery. A többi szám új volt nekem, de nagyon eltért kicsit az előzőektől. Érdekesség, hogy ez az első olyan Genesis lemez, amiben már Phil Collins énekel Peter Gabriel helyett. Peter Gabriel hamar kilépett a Genesisből. Phil Collins volt, aki átvette az együttes énekesi szerepét, de mellette megmaradt a dobolás mellett is, ami később sajnos tönkretette a kezeit. L  1976-ban a Wind&Wuthering is elkészült.






1978-ban jelent meg a Genesis következő albuma, az ...And Then There Were Three. Itt az együttes különleges logót használt. A lemez kissé nehéz, még ismerkednem kell vele közelebbről, ugyanis a harmadik hallgatáskor sem tudtam eléggé megfigyelni. J A Follow you, follow me az ismert száma az albumról. A lemez borítója a közelgő vihart ábrázolja. Lehet, hogy a borítókép elkészülte után tényleg volt vihar? J A vihar villámlással is jár. Ezt a motívumot is belerakták az album képéhez. J  

Az újrakiadások, amelyek 2007-ben jelentek meg

Most hogy meglett az összes Phil Collinsos Genesis album azzal a kék és piros díszdobozos albumok is meglettek! Amikor anno kiadták 2007-ben a Genesis összes lemezét remastered változatban akkor különböző színes dobozokba tették az újrakiadásokat évszámokra bontva. A kék az 1976-1982 közötti lemezeket tartalmazza:

A Trick of the Tail (1976.)

Wind&Wuthering (1976.)

...And Then There Were Three (1978.)

Duke (1980.)

Abacab (1982.)

A Wind&Wuthering és a Duke évekkel korábban már meglett. Mindegyik 2007-es kiadás. Róluk külön írtam cikkeket:

https://benlacosta.blogspot.com/2017/07/zeneajanlo-genesis.html

https://benlacosta.blogspot.com/2019/05/az-utolso-genesis.html

Amikor a Wind&Wuthering-et megvettem akkor azt az albumot szántam utolsónak. J

Számomra a Genesis legjobb évjárata az 1983 és 1997-es időszak. Piros díszdobozban jelentek meg az akkori albumok, véleményem szerint roppant egyszerű újrakiadásban:

Genesis (1983.)

Invisible Touch (1986.)

We can’ dance (1991.)

Calling all stations (1997.)

A Genesis díszdobozokhoz extra lemezek is tartoztak, melyeket a korábban nem forgalmazott dalok tartalmazták. Nemcsak Phil Collinsnál, de a Genesisnél is vannak olyan számok, melyek csak kislemezeken jelentek meg. Kár, mert azokból is rengeteg jó szám van és véleményem szerint simán felférhettek volna az adott albumokra.



Miután megvettem a maradék Phil Collins-os Genesis lemezeket készítettem egy 2 lemezes speciális válogatást, amin az összes kimaradt dal megtalálható 1976 és 1999 között. 1999-ben a Turn it on again: The Hits válogatáson van egy akkori feldolgozás, a The Carpet Crawlers, amely eredetileg 1974-ben készült. Az 1999-es változat szenzációs! Phil Collins mellett Peter Gabriel hangja is felcsendül a dalban. 

Nehéz volt ezt a válogatást elkészíteni. Hű akartam maradni az eredetiséghez. A Duke album betűtípusát megszereztem és abból állítottam össze a válogatási listát. Több órás munka volt, míg elkészültek a CD elől és hátborítói. Nyomtatható lemezekre írtam ki az extra dalokat, majd a Minicopyban nyomtattattam rá a megfelelő lemezkorongos borítókat. Lassabb művelet, ugyanis egy speciális nyomtatóba rakják a nyomtatható lemezt, majd miután elkészült a megfelelő elrendezés, lassan a nyomtató „befalja” a lemezt és óvatosan rányomtatja a kívánt képeket. Később olyan lesz, mintha egy eredeti, gyári CD lenne. Ez azonban egyedi, saját válogatás, ami csak az enyém. Sikeresen összeállítottam a kimaradt Genesis számokat hogy külön élvezhessem. J Az 1999-es The Carpet Crawlerst is rátettem, mert a Hits csak kazettán van meg, CD-n nem vettem meg.

Phil Collinssal volt az igazi a Genesis! Ezt jól bizonyítja, hogy az együttes Phil Collinsos dalai sikeresebbé váltak. Phil életrajzi könyvében Tony Banks elárulta, hogy irigyelte Phil Collins sikereit és azt szerette volna, ha csak a Genesisben kamatoztatja a tehetségét. Phil Collins jól döntött, amikor 1981-ben szólókarrierbe kezdett, ám 1996-ig hű maradt a Genesishez. 1997-ben már Ray Wilson vette át a stafétabotot az együttes énekeseként, ám a Calling all stations volt az együttes utolsó önálló albuma, amely simán lehetett volna dupla album, mert majdnem 40 perces extra zenei anyag készült a Calling all stations-höz. Az extra dalokat csak 10 éve, 2014-ben ismertem meg.

A Genesis 1983 és 1997-es időszak albumai bakeliten is megvannak. J Az 1983-as Genesis orosz nyomású, régi kiadás, a többi mind remastered kiadvány. A gyűjteményhez már csak a díszdoboz hiányzik.


A teljes Phil Collins-os Genesis gyűjteményem. J CD, kazetta, zenei dvd és bakelit kiadások. A 2004-ben megjelent Platinum Collection-t nem vettem meg, helyette a The Video Show lett meg, melyet a tesóm vett meg nekem annak idején, mikor a Pecsában vásároltunk a bolhapiacon. J

A cikk elején található nagykép egy különleges rajz története. Az 1983-1997-es időszakot raktam bele egy rajzos és képes történetbe. Pirosbordós merített papíron dolgoztam, mivel ennek a hangulata nagyban hasonlít a díszdoboz hangulatához. Elkészítettem az 1976-1982-es verziót is. J

Az álomvilágomban az a jó hogy megpróbálok elérhető álmot alkotni. Plakátkészítést csinálok, egyedi CD és dvd kiadásaim vannak, melyekből csak egy van, mégpedig nálam. Jó ezeket csinálni és megélni a kreativitásom. Addig se gondolok a rossz dolgokra. Eleve egy képzeletbeli CD vagy dvd kiadást nagy élmény megtervezni majd végrehajtani. Számos ilyen CD-m is van. Külön majd megmutatom ezeket a weblapomon is amint elkészül a menüpont. 

Phil Collins kimaradt dalaiból és kiírtam egy 4 lemeznyi zenés anyagot, melyeket egy külön négylemezes CD tokba helyeztem. Bakelit CD-ken vannak az ismeretlen dalai, melyek a remastered kiadásokra sem kerültek fel.

Az Other Sides és a Remixed Sides sose jelent meg CD-n és bakeliten, csak MP3 formátumban. Én külön elkészítettem a magam „kis” válogatását.

A Hátborító saját. Kicsit a Both Sides-ra akartam emlékezni ezzel a hangulattal.

A Peter Gabriel féle Genesis már nem olyan jó. A spotifyon meghallgattam a Foxtrot-ot meg egy másikat. Teljesen más stílusú. A neten megtaláltam a Genesis legelső lemezét, ami 1969-es. Annyira idegen számomra. Tudtommal azt nem is lehet kapni. Mindegy, mert úgysem venném meg. A Genesis Phil Collinssal különleges. Ray Wilson egyszeri albumos belépőjének is örültem. Róla külön cikket tervezek írni. J

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.