2023. május 22., hétfő

ÁTADTÁK A 3-AS METRÓ NAGYVÁRAD TÉR ÉS LEHEL TÉRI FELÚJÍTOTT ÁLLOMÁSAIT

2023. május 22-én 14 órától nyílt meg a 3-as metró felújított Nagyvárad tér és Lehel tér megállói. Az állomások rekonstrukciójával befejeződött végre a teljes kék vonal felújítása, amely még 2017 novemberében kezdődött. Hétvégén belestem az újabb átadásra váró állomásokra.

Tájékoztató


Nagyvárad tér




Lehel tér

A közleményekben azt írták, hogy hétfőn kora délután nyílnak meg a felújított állomások az utasok számára. Jó lett volna, ha konkrét időpontot írnak délután helyett. Ez már nem először fordult elő. Itthon bemondták a TV-ben hogy lezajlott az átadás. Édesanyám a konyhában nézte a TV-t és szólt, hogy nézzem meg én is. Ott emberek mászkáltak a háttérben miközben a riporter az átadásról beszélt. Azt gondoltam, hogy már megállnak a szerelvények a Nagyvárad térnél. Fel is pattantam izgatottan a 23-as villamosra, majd a helyszínre siettem. Kevés időm volt, mert el kellett hoznom anyu egyik ruháját a varrónőtől és volt egy szabad órám. Később is terveztem visszamenni a metróba. A 23-as villamos ablakából még láttam az M30-as pótló buszt, ami még mindig járt. Mikor lesiettem az aluljáróba megdöbbenve tapasztaltam, hogy az állomást még nem nyitották meg!


Nemcsak én várakoztam, de mások is. Lehetőség volt 1-2 embernek bemenni fotókat készíteni. Nekem is. Volt egy fiatal srác, aki engedte ugyan, hogy fotókat készítsek, de azt már nem hogy a mozgólépcsőtől tovább menjek. Elég megalázó volt nekem ez a dolog, mert nagy hülyeségnek tartottam ezt. A pasi későbbi mondata is megdöbbentő volt. Valaki a kisujját adja, az egész karja kell. Na, mondtam magamban ezt kikérem magamnak! Ha valaki valamit nem tud szívből adni, akkor ne adjon semmit. Nem akartam összeveszni senkivel. Mit kellett várni arra a fél órára?! Mintha egy lemez megjelenése lenne, amit a megjelenés napjáig nem lehet megvenni. Kész kabaré volt! Nem kell kora délutánt írni, hanem pontos időpontot és akkor mentem volna oda, ha megnyitják! A BKK-ból hiányzik a nyitottság az utasok felé. Rengeteg felesleges korlátozásokat csinálnak, amelytől az ember rosszul érzi magát. Még én is! Megvallom erre az őrültségre nem voltam felkészülve. Kicsit olyan volt az egész szitu, mint amikor Gaby Spanic Magyarországon volt és az Epizód magazin egy közönségtalálkozót szervezett meg a szállodában. Ott is voltak felesleges korlátozások.  






Első képek a felújított Nagyvárad téri állomásról. Kissé rosszkedvűen mentem az Orczy kertbe, ami a közelben van. Kacsákat fotóztam a tónál. 


14 óra előtt pár perccel már nyitva volt a metróállomás. Nagyon zavaró volt a hömpölygő embertömeg. Szeretem, ha egy metróállomás tiszta, üres és magányos. Sok ember van, akik az összképet elrontják. Fotósként roppant háklis vagyok, ha valami nincs a helyén. Senkit sem akarok megbántani a soraimmal, de ha fotózok szeretek jó munkát kiadni a kezemből. Ha sokan vannak, külön rájuk is kell koncentrálni ami idővel leterhel. Néha egy adott pillanat olyan értékes, hogyha nem kapom le, akkor kész! Ha belemennek mások, oda a pillanat lényege! Sok embert nagyon nem érdekli a másik! Nem minden ember törődik a másikkal! Vannak fotók ugyan, amiken emberek vannak, de csináltam magányos fotókat is. Persze nem maradhattam sokáig, mert a varrónőhöz kellett mennem. Ha nem korlátoznak és akadályoznak a Nagyvárad térrel kész lettem volna 10-15 perc alatt!





































A felújított állomás nagyon szép lett! Ismétlésként megjelentek a piros-narancsos színek, a fehér padlóburkolat. Nagyon hiányzik a régi fekete gránit padló, amiért kár, hogy elbontották. Meghagyhatták volna. A mozaikköves burkolat sok helyen dominál. A szürke-fekete és fehér színvilág keveréke nagyon passzol az atmoszférához. És a természetesen a szürke színű padok is. Ami a betonpadokat illeti nyáron jó rájuk ülni, de télen nem ajánlatos, ugyanis nagyon hidegek. Az ezüst és a pirosas színvilág között remekül megy a kémia. Összeillenek. Ugyan két különböző színről van szó mégis ütős hangulatot ad. A liftek is jól működnek. Ami egyetlen hibája az állomásnak a galériaszinten lévő üresség. Ugyan a narancs-piros zománcos falburkolat megvan, nincsenek képek. Korábban kasírozott, régi képeket lehetett látni, melyben Budapest múltjából mutattak meg néhány fekete-fehér óriás képrészletet. Hogy azokkal mi lett rejtély. Jó lett volna, ha a galérián olyan képek kerülnek az oldalfalakra, amelyeken a Nagyvárad tér múltjából válogatnak össze egy fotós válogatást. Benne van a nevében, galéria. Lehetne a Nagyvárad téri állomás egy aprócska retró múzeum korabeli képekkel.   

A varrónő után hazamentem, megebédeltem és elindultam vissza a Nagyvárad térre. Újabb képeket csináltam. Főleg a galériáról. Felvettem egy videós anyagot is. Itt azonban nem számítanak az emberek. Csak a fotókon. Megjelent két srác és interjút csináltak velem a metrófelújítással kapcsolatban. Egy kicsit meg voltam ijedve, de vállaltam az interjút. Később még készítettem újabb képeket és kipróbáltam az új, masszív lépcsőt is. Teljesen újakat építettek be. Leginkább a mozgólépcsők azok, amelyek nagyon bejöttek. Nem sokkal később felszálltam a metróra és a Lehel tér felé indultam, hogy ott folytassam a dokumentálást.








































Nagyon érdekesen lett megcsinálva ez az állomás is. Nagyban uralkodnak a sötét színek. Főleg a fekete és a lila. Korábban a Lehel teret tej csokis állomásnak neveztem, mert olyan volt a barna falburkolata, mint a tej csokinak. J Nos, ezt elbontották az állomáson és a peron mögötti falrész csupasz maradt ugyan, de lilára lett festve. Megjelentek az erdei gyümölcsös yoghurt és fagylalt színei. J Kicsit a Romantica csatorna 20 évvel ezelőtti lila logós időszaka is eszembe jutott ahol a TV csatorna nagyon szeretett játszani a piros, lila, fehér, bordó színekkel.




Sajnos itt a galériás részt részben megszüntették. Csak a felét lehet használni. Ugyan a két bejárat megmaradt, de sajnos az egyiknél csak a lépcsőt lehet használni, a másik bejárat mögötti lépcsőlejáró mögött kétféle lifttel lehet megközelíteni a metróállomást. Kipróbáltam mindkettőt. Hatalmas szabad tér van a liftek és a lépcsőlejáró között! J

Az alagút itt sem olyan egyszerűen megnézhető. A Nagyvárad térnél sajnos hasonló a helyzet. A Lehel térnél is sok időt eltöltöttem, viszont szinte elkészültem az állomás fotózásával. Ami nagy hiba az egykori megálló péksége. Nagyon szerettem a metróállomáson pék sütiket venni anno. Mikor a gyerekpszichiáteremhez jártam és eljöttem az alkalom után sokszor szálltam le és vettem pék sütit. Később már kürtöskalácsos is volt. Még Gömbimnek vettem rokokós csokisat. J Sajnos most a metróállomáson ez már nincsen. L Különleges hangulatfények viszont vannak, különböző színekben. Marhajó lett a Lehel tér új arculata is. Kezdtem fáradni és hazafelé siettem. A Nagyvárad téren észrevettem, hogy a mennyezeti része picit hasonlít a Dózsa György út arculatára. Eszembe jutottak az első látványtervek, amikor még azt tervezték, hogy szürke és narancsos színvilágú lesz az állomás, de végül tűzpiros lett. Lehet, hogy utólag alkalmazták ezt a designt a Nagyvárad téren.

Van egy 1976-os felvétel a neten, amikor még a Nagyvárad tér és Deák tér közötti szakaszt adták át. Az első vonalrész volt, amit anno átadtak a 3-as metróban.

Természetesen lesznek még extra képek és felkerülnek majd a weblapom fotógalériájába a jelenlegiekkel együtt. Azokat még természetesen külön meg kell valamikor csinálni, mert az külön munka lesz. Most hogy végre valahára elkészült a 3-as metró felújítása jó lenne ha az aluljárókat is rendbe hoznák, mert azok is a metrókhoz tartoznak!  

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.