2023. április 16., vasárnap

DVD KRITIKA: HALLOWEEN ENDS (A HALLOWEEN VÉGET ÉR)

David Gordon Green utolsó Halloween részét eléggé lehúzta a kritika a tavaly októberi bemutatón, de nekem tetszett a film annak ellenére, hogy az eleje nem volt közvetlenül összekötve a Gyilkos Halloween (Halloween Kills) befejezésével. A Halloween véget ér (Halloween ends) egy teljesen más történetszállal folytatódott. Abban reménykedtem, hogy a Gyilkos Halloween vége utáni pillanatokkal folytatódik, de sajnos nem így lett. David Gordon Green a fináléra új karaktert, Corey-t hozta a képbe, aki átmeneti időre, de Michael Myers helyettesévé vált a film során. Ez nem volt éppen bölcs döntés a rendező részéről, de mégis egyedinek bizonyult. A Halloween sorozat Michael Myers gyilkolásaitól lesz eredeti. A horrorfilmek legendás fehérmaszkos gyilkoló gépe ebben az utolsó Halloween darabban kissé háttérbe került. Szerettem volna, ha Michael komolyabb, durvább ellenfél marad, ahogy ezt az előző részben, a Gyilkos Halloweenben is bizonyította.
























































A film dvd változatát nem forgalmazták a hazai dvd kiadók. Épp úgy, ahogy a Gyilkos Halloweent sem, ám a lengyelek kiadták, melyben a film magyar szinkronja is rákerült. A Halloween véget ér esetében azonban egyáltalán nem jelent meg magyar nyelvű kiadvány. Roppant bosszantó volt, mert jó lett volna legalább ezt a filmet úgy kiadni, hogy a dvd gyűjtőknek a kollekciójába kerülhessen. Úgy látszik, a dvd forgalmazás is kezdi a végét járni, ráadásul a hazai dvd forgalmazók egyáltalán meg se magyarázzák a rajongóknak, hogy épp miket adnak ki és miket nem. A Fekete telefon sem jelent meg magyarul. Én ragaszkodtam ahhoz, hogy a Halloween sorozat utolsó epizódja meglegyen dvd-n. Mivel sokszor nézek filmeket eredeti nyelven, így meg se kottyant nekem megrendelni. Húsvét után be is szkenneltem a borítóját.


Mivel magyarul láttam a filmet és tudom, miről van szó, így nekem nem volt gond az angol nyelven történő megnézés, de Jamie Lee Curtis magyar hangja, Kovács Nóra tökéletesen passzolt a karakterhez. Ez az angol változatból hiányzott nagyon. Kovács Nóra ugyanis szuperül szinkronizálta eddig Laurie karakterét. Ez az egy dolog, amit hiányolok a dvd-ről. A film többi szinkronja nem annyira nyerte el a tetszésem, mert sok ismeretlen hangot hallottam benne. Mivel új film, új szinkronszínészek is megszólalnak benne. Persze akadnak benne régi motorosok is. J

A tavalyi bemutató után úgy kb. másfél két hónappal később már reklámozták a filmet dvd-n, blue ray-en és 4HD-s kiadásban egy külföldi oldalon. Nagyon tetszett nekem a reklámképe, amely az 1982-es Halloween 3. részének hangulatát idézi. Annak ellenére, hogy a kritika eléggé sok megjegyzést tett a filmre, mégis nézhetőnek bizonyult. Persze bennem is voltak csalódások a film nézése közben és után mikor a premier napján elmentem a moziba. Hiányozni fog az érzés, hogy hamarosan új Halloween film lesz. Úgy vártam mindig az új részeket, de már nem lesz több. Ugyan olvastam, hogy Halloween Lives címmel 2024-ben új epizódot forgatnak, de ezzel kapcsolatos megerősítő információkat nem találtam. Lehet, hogy épp annyira igaz, mint egy Kontroll 2. vagy egy Titanic: Jack él film. J Valaki még a Viasztestek 2-ről is írt, de ezek az információk mind fals információnak bizonyultak.

A Halloween véget ér című filmről írtam októberben egy cikket:

https://benlacosta.blogspot.com/2022/10/filmajanlo-halloween-veget-er-halloween.html

A filmzenei lemezekről pedig itt olvashatjátok a korábbi cikkem:

https://benlacosta.blogspot.com/2023/01/filmzeneajanlo-halloween-ends.html

A Fekete telefont is külön sajnálom, de azt majd letöltöm magyarul. A Halloween véget ér című filmet is természetesen hogy külön meglegyen szinkronosan. Még húsvét előtt készítettem egy olyan videót, amiben a 13 dvd-ből álló Halloween filmes gyűjteményem mutatom meg. Magyarul részletesen beszélek a filmekről, röviden elmesélem mindegyik történetét. Érdekesség hogy a Halloween 4-5-6. része is angol nyelven van meg, mert azokat szintén nem forgalmazták Magyarországon. Anno az AXN szinkronizáltatta le a 4-5. részt, de a minősége nem elfogadható, csak a hang. A 6. magyar szinkronos változata kicsivel rosszabb, ami szintén le van töltve rossz hangzással, és kisebb képhibák is előfordulnak. Élvezhető ugyan, de picit zavarnak a külső hibák.










A Halloween véget ér című film dvd változatán extrák is voltak ahol beszélgettek az alkotókkal és megmutatták hogyan készült a film, és persze kimaradt, bővített jelenetek is voltak. Az ilyesmiket nagyon szeretem. Jamie Lee Curtis szomorúan búcsúztatta el Laurie Strode karakterét. Lezárult egy korszak a Halloween filmek életében. Most a Sikoly 7. részét fogják forgatni és azt olvastam, hogy az lesz az utolsó. A Sikoly története is lezárul, ha az alkotók úgy döntenek. Véleményem szerint egy sikerfilmes sorozatból a végtelenségig nem lehet folytatásokat készíteni, mert idővel az X. rész után, ha nincs annyi ötlet sok rendező, alkotó feláldozza a fő karaktereit és olyan hülye döntéseket hoznak meg, amivel tönkrevágják a franchise-t. Ezt pedig semmiképpen sem szabad hagyni. Legjobb példa erre a Halloween: Feltámadás című film, amely 2002-ben készült és amiben Laurie-t megölték benne. De szerencsére ezt a történetszálat kitörölték és Jamie Lee Curtis visszatérhetett David Gordon Green három részből álló Halloween filmsorozatában. És itt ismételten túlélő maradt. Mi több, A Halloween véget ér jó befejezéssel zárult. Olyan érzetet váltott ki bennem, mint anno a Sikoly 3; amikor úgy lett befejezve a film, hogy Wes Craven akkoriban lezártnak tekintette a trilógiát. De aztán jött a 2011-es Sikoly 4; és új fejezet indult a Sikoly filmek történetében. Erősen gyanítom, hogy a Halloween filmek folytatódnak, de nem Michael Myers-sel, hanem egy teljesen új szereplőgárdával és folytatásos történetszállal. De ez már a jövő zenéje.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.