2022. november 13., vasárnap

DVD AJÁNLÓ: SIKOLY 5.

Végre megjelent a Sikoly sorozat ötödik része is dvd-n, de ezúttal Blue Ray változatban is kapható a film. A franchise mostani darabját még idén januárban mutatták be Magyarországon és már forgatják a hatodik részt, amely majd New Yorkban fog játszódni és annak bemutatóját 2023. március 10-re tervezik.




A Sikoly 5. eredetileg október 28-án jelent volna meg, de november 10-ig csúsztatták a megjelenés időpontját. Persze a szintén 28-i Szuperállatok ligája gond nélkül megjelent annak ellenére, hogy még játsszák a mozikban. A Sikoly 5. dvd borítója ugyanaz, amilyen a moziban volt. Nagyon tetszik nekem ez a kép, mert minden fontos karakter benne van.

(forrás: xpress.hu)

Az Xpress oldalán kapott egy reklámszalagot, amelyet mindenképpen be akartam tenni a cikkembe. Sajnos a filmzenéje CD-n horribilis összegbe kerül, a bakelit változatot jövőre tolták ki. Nem valószínű, hogy meg fogom venni. Sőt, ez egyre biztosabb. Már nem Marco Beltrami a zeneszerzője az új Sikoly filmnek.  

Amikor újra megnéztem a Sikoly 5. részét már persze tudtam ki a gyilkos, ki hogyan hal meg. Nem értek meglepetések. Ez a film szerencsére olyan, mintha a néhai Wes Craven rendezte volna. Most persze mások az alkotók és más a film hangulata. 25 évvel később játszódik az első rész után. Fura érzés volt úgy látni ezt a filmet, hogy Sidney, Gale és Dewey már nem kapott akkora szerepet, mint az előző részekben. Dewey-t sajnos megöli a maszkos, így klasszikus trióból ketten maradnak. Sid és Gale. A Sikoly 5. némileg visszahoz néhány elemet a klasszikus első részből, persze az új generációk bevonásával. Az új alkotók és rendezők szerencsére elérték, hogy a franchise ne sérüljön, ne legyen pocsék. Nem akartam, hogy veszélybe kerüljön ez a sorozat azzal, hogy pl. Sidney-t megölik, mert az nekem, mint lelkes rajongónak csapás lett volna. Ahogy láttam az idősödő, középkorúvá vált Sidney-t és Gale-t olyan szomorú voltam. Valódi túlélők, akik kellő tapasztalatokat szereztek. Dewey volt az, aki sokat gyengült a sorozat folyamán és végül elbukott. Érezhető volt anno a mozi székében ülve, hogy Dewey ezt az ötödik részt nem fogja túlélni. Borítékolható volt a halála, mégis megdöbbentem, ahogy a gyilkos végzett vele. A film végén pedig megtörtént a visszatérés abba a házba ahol az első rész véget ért.

A cselekmény az új generációt mutatta be. Melissa Barrera lett az új főhős, aki a mexikói TV Aztecánál kezdte és sok telenovellában játszott. A színésznő Billy Loomis lányát alakítja, aki az első részben az egyik gyilkos volt. Barrera jó színésznő. Az Elfeledett szerelem (Siempre tuya Acapulco) című telenovellában is főszereplő volt, de kicsit gyengécske jellem. A Sikoly 5-ben határozottabb karaktere volt. A hatodik részben is benne lesz. Bár megvallom, nem igazán örülök annak, hogy a Sikolynak temérdek folytatást készítenek, ugyanis 2011-ben a negyedik résszel kisebb baklövést csináltak. Bár tetszett a film, nem kellett volna elkészülnie. A Sikoly a 2000-es évek elejére egy trilógiává nőtte ki magát, számos dvd kiadást kapott Amerikában, majd a 2000-es évek közepétől Blue Ray-es díszdobozos kiadást is kapott. Írom én, aki az amazon.com-on láttam a megjelent darabokat. Emlékszem, hogy Magyarországon vhs-en (videókazettán) mind3 rész megjelent és meg is vettem őket. Az első rész dvd-n a Mirax jóvoltából szinkronosan dvd-n is kijött, de a második és harmadik rész kezdetben feliratosan, majd később szinkronosan is megjelent. 2012 tavaszán pedig a negyediket is megjelentették.

A Sikoly számomra egy máig megunhatatlan horror klasszikus, amelyet a mai napig nagyon szeretek! Sokan kérdezték, hogy miért. Életem kezdete óta hangulatember vagyok és szeretem a hangulatos filmeket. A Sikoly filmeknek olyan hangulatuk van, ami lenyűgöz. A helyszínek, a háttérzenék és a színészek is remekül játszanak benne. De főleg a történet mondanivalója fogott meg. Ott egy lány, akinek az anyját megölik, aztán a gyilkos rá is vadászni kezd. Megtetszett a gyilkos maszkja, a jelmeze, ill. ahogy be tud olvadni a környezetbe. Nemrég az első részt Amerikában kiadták fémdobozos változatban UltraHD minőségben, mert 25 lett a film. Itthon a Tudom mit tettél tavaly nyáron kapott ilyen megjelenést a szintén 25. évfordulójára. Persze sajnos szinkronos dvd kiadvány sosem jelent meg hozzá, ill. a második részéhez sem. Azt furcsállom, miért nem csináltak belőle az alkotók újabb folytatásokat. Nyilván azért, mert a Sikoly történetét újra és újra lehet folytatni, lehúzni egy újabb bőrt a történetről. Csak arra kell odafigyelni, hogy egy adott folytatás, vagy folytatások ne rontsanak bele az eredetibe. Volt rá példa, amikor az 1978-as Halloween film utáni folytatások közül némelyik kifejezetten botrányosnak minősült a hazájában. Nálam persze nem, csak bizonyos jelenetek, cselekmények nem tetszettek, melyek, ha nem lettek volna, akkor az adott filmrész hibátlan lesz.




















































































Fotók a dvd változatból. Extrákat nem tartalmaz a kiadvány, de nem érdekelt. Kimaradt jelenetek jobban szoktak érdekelni a filmekből. Igaz, hogy azokat feliratozva mutatják be a lemezeken. Kíváncsian várom a Sikoly 6. részét ami pár hónapon belül megérkezik a mozikba.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.