2021. május 6., csütörtök

SIKOLY

 

Több, mint 20 éve láttam TV-ben a Sikoly 2. részét. 2000. december 21-én a Duna Plázában pedig az elsőt megvásároltam videokazettán. Aki olvasta az élménybeszámolókat az tudhatja milyen is volt akkoriban.

A Sikoly egyike a kedvenc horrorfilmjeimnek. Pontosabban az első és a harmadik rész a sorozatból. Hogy pontosan miért is szeretem ezt a filmet? Nemcsak a maszkos kaszabolásai miatt, hanem a film különleges hangulata is rabul ejtett. Minden egyes epizódban volt valami, ami megfogott.

SIKOLY (1996.)

Mikor megnéztem nagyon ijesztő volt elsőre. Sidney (Neve Campbell) karaktere szimpatikus volt. Mikor kamasz szemmel láttam a horrort, még nem ismertem a 80-as évekbeli klasszikus horrorfilmeket, így a Sikolyban felsorolt filmek nem voltak ismerősek. A Sikoly volt az első olyan horrorfilm, ami nagyon tetszett, érdekelt. Ez a film volt az ún. bevezető a horrorműfajok érdeklődésének irányába.

















































































Van egy kisváros, aki egy maszkos alak szedi az áldozatait, de fő célpontja Sidney Prescott, akinek az édesanyját egy évvel korábban brutálisan megölték. A lány az anyja halálának árnyékában él, az apja nem nagyon törődik vele és barátai jelentik neki a támaszt. Kissé magányos karakter. Az első részbeli szinkronjával nem voltam megelégedve. De ez nem jelentett semmit. J Maga a film, főleg amikor Sidney egyedül van otthon és lemegy a nap, majd este lesz az első kedvenc jelenetem. Ekkor támadják meg először. A másik egyértelműen a vége, amikor kemény véres kaszabolás veszi kezdetét egy buli után és persze akkor derül fény a gyilkos(ok) kilétére. Nagyon bírtam benne az újságírót, Gale-t és Dewey-t is. Az első részben ismerkednek össze.

Egyértelmű volt, hogy lesz a Sikolynak folytatása, hisz nagy sikert aratott. Rendezője Wes Craven, aki a Rémálom az Elm utcában-t is rendezte. Sajnos a rendező agydaganatban elhunyt, így a Sikoly közelgő ötödik részét a 2018-as Halloween rendezője, David Gordon Green fogja elvállalni.

SIKOLY 2. (1998.)

A Sikoly második része kissé unalmas volt, de élvezhető. Itt Sidney és Randy, aki túlélte Gale-lel és Dewey-val az első epizód vérfürdőjét két évvel később néznek szembe egy újabb maszkos gyilkossal. Gale hozta a formáját és persze a többi szereplő is. Ahogy az első, a második is hoz bőven meglepetéseket, bár azt kevesebbszer néztem meg, mint az elsőt és a harmadik részt. Anno egy RAKS-180 perces videókazettára vettem fel 2000 nyarának végén az HBO-ról, de a kazetta tönkrement sajnos. 2001-ben az Europark (ma Shopmark) Média Markt üzletében videón megvásároltam. A Sikoly első része szinkronosan megjelent dvd-n, de a második és a harmadik magyar felirattal, később már szinkronnal.




















































Emlékszem, hogy sokat adta az HBO a 2. részt. Maga a filmzenei album is nagyon jó. A Sikoly filmeknek kétféle soundtrack (filmzene) CD-je jelent meg. Egyik a filmben elhangzott instrumentális dalok, másikon éneklős, kissé metálos zenék mennek. Főleg a harmadik résznél, de azon túladtam, mert túl durva volt. Nem szeretem a metált. A Sikoly 2. zenéje nem volt ilyen stílusú.

SIKOLY 3. (2000.)

Alig vártam a Sikoly 3. videókazettás megjelenését. A TVR-Hétben olvastam anno, hogy az Álmosvölgy legendájával együtt kiadják dvd-n és videón. A megjelenést követően nem mindenhol lehetett kapni, de végül a mai Harminckettesek terén lévő kis „kazettaboltban” rábukkantam a vhs-re. Ma a bolt helyén, a sarkon egy SPAR üzlet áll.

















































































A Sikoly 3. a másik kedvenc részem a sorozatból. Ezt az epizódot zseniálisan készítették el 2000-ben. Tehát már 21 éves a film! Sidney egy erdei házban lakik, és álnéven tanácsokat osztogat lelki problémákkal küzdő embereknek, miközben Hollywoodban ismét felbukkan egy maszkos gyilkos és egyenként kezdi „fogyasztani” a Döfés 3. című film karaktereit. A Sikoly sorozatban Gale könyvet írt az első rész nyomán és azt a filmben feldolgozták Döfés címmel.

A gyilkos rátalál Sidney-re, aki a helyszínre utazik, hogy szembekerüljön a gyilkossal. Megérkezvén megdöbbenve látja, hogy az életét mennyire élethűen vitték a filmvászonra. Még egykori házát is „lemásolták”. Tetszett nekem az emlékezős rész. Emlékdíszletek voltak az első epizódból. Akkoriban, mikor még néztem a Sikoly filmeket még nem tudtam, hogy Hollywood mennyire kapzsi és szenzációhajhász. A Sikoly 3-ban pont ezzel lehet szembesülni. Rendezők, írók, forgatókönyvírók mások halálából, szenvedéséből húznak hasznot. Amerika amúgy ilyen a valóságban. Azért hallunk velük kapcsolatban megannyi tragédiát, mert az amerikaiak szeretnek csámcsogni ezen. Nekem ez már akkor feltűnik, ha oknyomozó műsorokat nézek és látom, hogyan mutatják be, vagyis rekonstruálják az eseményeket.

A Sikoly 3-ra visszatérve sajnáltam Sidney-t, hogy a családi tragédiájából filmet készítettek. Ebben Gale is nagyon hibás, mert megírta a Woodsboro-i gyilkosságok című könyvét. Persze a hírnévnek ára van és ezzel Gale is tisztában volt. Bírtam ezt a nőt, mert remek humora volt. Sokszor meg tudott mosolyogtatni.

A Sikoly 3. vége volt az egyik legjobb Sikoly befejezés, ugyanis egy labirintusszerű óriásházban zajlottak az események. Az addig túlélt Döfés 3. karakterek sorra hullottak, a gyilkos bárhol felbukkanhatott és hatalmas őrjöngés zajlott. Sidney megjelenésével fokozódtak az indulatok. Persze nem akarom elárulni a film végét, bár a cikkben lévő képek sok mindent elárulnak. De az indítékokat sosem. J

A Sikoly 3. második filmzenei albumán Marco Beltrami dallamai csendülnek fel kb. 40 percben. A filmben elhangzott háttér instrumentális zenéket tartalmazza a kiadvány. A harmadik epizód szépen ért véget és az alkotók úgy jellemezték, hogy az utolsó lesz. Ám nem így lett.

SIKOLY 4. (2011.)

Véleményem szerint a Sikoly 4. az a folytatás, aminek nem kellett volna elkészülnie. Nem mondom, hogy rossz, sőt, jól sikerült, de azt gondolom, hogy a harmadik rész befejeztével le kellett volna zárulnia egy korszaknak. A negyedik rész utat nyitott egy új évtizednek, egy új korszaknak.
























































Sidney írónőként tér vissza Woodsboróba, ahol dedikálja a könyveit, ám megtudja, hogy a 10 évvel ezelőtti rémálom újra kezdődik. Először két fiatal lányt ölnek meg, majd sorban jönnek az újabb áldozatok. Gale és Dewey már házasok. A férfi újra seriff lett és már nem sántít, mint a második és harmadik részben. Az első részben hátba szúrták és emiatt nem tudott rendesen menni. Gale még 10 év után is szenzációra vágyik, persze kissé irigykedik Sidney-re a sikerei miatt. Ezen csodálkoztam, mert Galeről azt gondoltam, hogy három akció után végre benő a feje lágya. A filmből azt a következtetést vonom le, hogy nem jó áldozatnak lenni. Sidney ismert lett ugyan a könyvével és a Döfés filmeknek köszönhetően, de a lány valójában a nyugalmat szeretné, melyet akkor vesztett el, mikor megölték az anyját. A sajtó persze folyamatosan rányomul az életére. Főleg amikor a Döfés újabb folytatásai készülnek.  

Teljesen más a Sikoly negyedik része, mint a többi 3, bár egy kis hangulat megtalálható az első epizódból. Nemcsak a woodsboro-i helyszín miatt, hanem 1-1 visszatérő motívum is fellelhető. Sidney érettebben néz ki, tapasztalt és láttam karakterén a megviseltséget.

A Sikoly 4. befejezése nem tetszett. A dvd kiadásban vannak kimaradt jelenetek, melyeket megnézegettem, de jobbra számítottam. Hál Istennek Sidney nem halt meg, pedig féltem ettől. Kedvelem a karaktert, és nem szeretném ha meghalna.

2022. januárjában várható a Sikoly 5, amelynek már az előzetesét is láttam. Az Igen nap című filmből Jenna Ortega játszik benne, valamint Melissa Barrera, aki a TV Azteca-s Siempre Tuya Acapulco című telenovellából ismert. Magyarországon Elfeledett szerelem címmel futott a Duna TV-n. Megdöbbentő volt olvasni a nevét. Majd kíváncsi leszek, milyen szerepet kap. J A film előzetese elég durva, de majd eldől, hogy milyen lesz. Kicsit tartok attól, hogy az új rendező, David Gordon Green tönkreteszi az egészet. Korábban azt olvastam, hogy a Dewey-t játszó David Arquette rendezte volna. Ő, mint rendező? Szerintem biztos ment volna neki, bár Kevin Williamson a Sikoly filmek írója.

Horrorra akadva

2000-ben horrorparódia készült a Sikoly-ból, melyhez az alkotók hozzáfűzték az 1997-es Tudom mit tettél tavaly nyáron történetét. A film szenzációs volt, szakadtam a röhögéstől. Főleg a közönségessége miatt. 2001-ben megjelent videókazettán és a Lurdyban megvásároltam. Persze később meglett dvd-n a többi résszel együtt. Csak a negyediket nem vettem meg, hanem letöltöttem. Az viszont nem tetszett.






































A napokban megnéztem a többi részét is, melyeknek már más a története. Még anno volt egy mozis újság ahol lehetett nyerni a filmmel kapcsolatban filmzenei CD-t, de nem kerültem sorsolásra. L

A Sikoly maszk

A Sikoly maszkom 2006 karácsonya óta van meg. 2000-ben vettem egy műanyag, könnyen törékenyet, de az sajnos eltört. A 2006-os eredeti, sajnos jelmez nélküli darab. Nagyon szeretem! J






A maszk a Lurdy egykori képregényes üzletéből származik, ahonnan a Happy Tree Friends bögrém is volt. A hely hamar megszűnt sajnos. Kár, mert import cuccok voltak és azokat nagyon szeretem. Ma a Fantasmania üzlet az, ahova horrorfigurákért megyek, bár egyelőre nem tervezek venni semmit sem, hisz jelen pillanatban nincs olyan dolog, ami érdekelne. Természetesen olyan dolgok érdekelnek, amelyeket nem forgalmaznak sajnos. Mindegy, hosszú lenne elmagyarázni. A lényeg az, hogy tudtam Sikoly figurát venni, aminek hihetetlenül örülök, mert rég vágytam rá. A termékről a BENovelas áprilisi számában írtam. J A cikket pedig itt találjátok:

https://benlacosta.blogspot.com/2021/03/sikoly20.html

Kíváncsian várom a Sikoly 5-öt, remélem nem kell csalódnom benne. Ezt és az idei Halloween Kills filmet várom nagyon még a mozikban!

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.