2020. április 25., szombat

FILM(SOROZAT) AJÁNLÓ: PÉNTEK 13.


Idén lesz 40 éves a klasszikus Péntek 13 sorozat első része, amelyet külföldön speciális jubileumi blue ray kiadásban meg fognak jelentetni. Nemrég az 1978-as Halloween-nel is ezt csinálták. Digitálisan restaurálták a képet és a hangminőséget. Magyarországon már rég nem forgalmaznak különleges kiadásokat.


forrás: amazon.com

Vannak filmek, melyeket bizonyos időközönként újra megnézek. Ezt korábban is írtam. Így a karantén időszakában most esténként a Péntek 13 sorozatot vettem elő, amelynek megnéztem újból az összes epizódját. Nagyon jó volt. Hiába láttam sokszor őket, még mindig lehet izgulni rajtuk. A sorozat 1-2 része még a komolyabb horror kategóriát súrolja, hiszen majdnem hasonlítanak is egymáshoz. Itt a gyilkost nem lehet látni munka közben. Jason Voorhees, a Kristály-tavi hokimaszkos sorozatgyilkos csak a 3. résztől lesz hokimaszkos, hisz a 2. epizódban még egy zsákkal a fején öldös és egy romos házikóban él. Nekem a 3. rész a kedvencem a sorozatból, mert abban már van humoros oldal, a szereplők is szimpatikusabbak. Leszámítva a suttyó karaktereket. És Jason itt ölti magára a hírhedt maszkját. A negyedik rész is jó volt, bár a gyerek Tommy idegesített benne. A következő két részben, amelyben Tommy Jarvis már felnőtt volt ott már sajnáltam, mert egy idegileg tönkrement, pszichés embert láttam, akit bizony megviselt Jason látogatása. A hetedik rész is nagyon tetszett nekem, mikor a főhősnőnek természetfeletti ereje volt és így próbálta elpusztítani Jasont. Az már viszont nevetséges volt, főleg amikor Jason szinte már egy vadállat arcú szörnyeteg volt. Az amerikaiaknak volt fantáziája, hogy tovább vigye a Péntek 13 sorozatot. Hivatalosan az utolsó rész a Borzalom New Yorkban című rész, amikor Jason egy hajón tartózkodó társaságot vesz célba, és akik túlélik a hajós incidenst oda is követi őket a gyilkos. Ez az epizód hosszabb volt a megszokottnál és hangulatos, ugyanis megmutatta a 80-as évek éjszakai életét és sötét oldalát. Ennek az epizódnak a zenéjét a Metropolis együttes énekli, amelyet nagyon szeretek és 2008-ban le is töltöttem mikor először láttam a Péntek 13 sorozatot. Az első részt már jóval korábban láttam még anno az HBO-n.



Érdemes a teljes Metropolis albumot is meghallgatni

Ugyan készült 1993-ban egy újabb Péntek 13 rész, azt már nem tartom hivatalos epizódnak. Alacsony költségvetésű, rossz alkotásnak tartom, ráadásul nem a Paramount készítette. Szinkronos verzió nem készült belőle, hanem egy narrátoros változat. Egyszer végigszenvedtem, de rettenetes volt. A címe: Jason pokolra jut.


A Freddy és Jason, valamint a Jason X is különböző „Jason filmek” közé sorolhatóak. Az amazon.com netes áruházban kíváncsi voltam milyen a külföldi kiadás. Blue Ray-en pl. A manhattani részig van a kollekció. De a dvd kombó is. Sokféle kiadása volt a szériának. Magyarországon az első részt forgalmazták csak magyar szinkronnal, korábban feliratosan a többi epizóddal együtt. Én készítettem a házi gyűjteményemhez egy saját dvd borítót, amelyhez a figurám használtam fel.


Összességében a Péntek 13 sorozat nagyon jó. Megvan ennek is az egyedi hangulata, mint anno a Halloweennek, amely persze az évek múlásával egyre modernebb lesz.

Hamarosan meglesz majd az a Jason figura is, amely a második részből van. A zsákos. J

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.