2020. április 9., csütörtök

AMI KÉSIK, NEM MÚLIK


Amióta ez a koronavírusos járvány van, sokkal többet vagyok itthon, így van időm egy csomó mindenre. Köztük megnézni azokat a telenovellás dvd-ket, melyeket korábban megvettem, de akadtak olyanok is, amelyeket egészen mostanáig nem néztem meg.

Az első az 1997-es mexikói Hurracán volt, amelyben Eduardo Palomo és Angelica Rivera játszik. A 2x2 oldalas Xenon kiadó által forgalmazott telenovellás dvd-t 3 nap alatt néztem meg. Hangulatilag hasonlít az 1998-as Angelára, amelyben szintén Angelica Rivera játszik, ám persze más a rendezője, mint a Hurracánnak. Nem volt nagy szám a sorozat. Teljesen átlagos mexikói klasszikus, amely 80 részes, de a dvd változat persze ennél rövidebb. A főcímzenéje hangulatos. Eduardo Palomo 2003-ban halt meg, Angelica Rivera pedig nagyon rég nem játszik telenovellákban. Kedvet kaptam a Mariana de la noche-hoz, de sajnos a dvd nincs meg, pedig majdnem meglett anno amikor megvettem a Mirada de mujert. Anno azzal együtt a sorozat folytatását is megrendeltem, de helyette a Mariana de la noche érkezett meg. Azt viszont nem vettem meg, mert nem érdekelt. A Hurracán dvd kissé hiányosan lett megszerkesztve, ugyanis a végéből pár lényeges dolgot kivágtak.   
képek a sorozatból


A Hurracán után a 2006-os Amor sin condiciones című telenovellát néztem meg, amely a 2001-es Secreto de amor feldolgozása. A TV Azteca készítette a remake-t, amelyben a kertész lányából (La hija del Jardinero) ismert Mariana Ochoa játszik. Partnere pedig Alberto Casanova, aki a Mint a filmekben (Como en el cine) egyik gonoszát alakította. A főgonoszt Martha Christiana alakította, aki az Amikor az enyém leszel (Cuando Seas Mía) Bereniceje volt. Megvallom, hogy tetszett az Amor sin condiciones, de jobban szerettem volna az eredetit megnézni, amelyben Scarlet Ortiz és Jorge Aravena játszik. A Venevision-Fonovideo alkotásokat szeretem és sajnos nem mindegyiket adták le Magyarországon. Az Angel Rebeldét sem. Emlékszem hogy hajkurásztam a dvd változatát, de sosem tudtam beszerezni. Az Amor sin condiciones csak részben másolat, mert a cselekmény részét az Azteca megváltoztatta. A sorozat dvd változata 3 dvd és az Image kiadó forgalmazta. Epizódonként 45 perc. Érdekesség, hogy Maritza Rodriguez is játszik a sorozatban, aki a bosszúban (La Revancha), Sarokba szorítva (Acorralada) és a Zárt ajtók mögött (La casa de al lado) című sorozatokban láthattunk. Martha Christianát második telenovellában látom, amelyben egy rendkívül gonosz karaktert alakított, mellette egy venezuelai színésznő, Desidera D’Caro is nagyot alkotott.
képek a sorozatból

A youtubeon később ráakadtam telenovellás dvd-kre, amelyeket feltöltött valaki, de nem teljesen. Az ősforrás dvd változatát le is töltöttem, mert arra nagyon kíváncsi voltam, hisz alig 300 perces! Megnéztem és tényleg agyon ollózták. A háttérzene sem volt eredeti, ahogy a főcímdal. Az is más volt. Magyarul Az ősforrást láttam, emlékeztem mik voltak benne. A dvd változat azért tetszett, mert a lényegre fektette a hangsúlyt.
képek a sorozatból






Múlt hétvégén 12 órától hajnali 3-ig a mexikói Bellezas Indomables című sorozatot néztem meg, amely egy 2007-ben készült Azteca-s sorozat. Az Alebrije Home kiadó forgalmazta. Mikor anno megvettem az is adathibás dvd volt, de aztán a következő alkalommal már sikerült megvásárolni rendesen, de normál tokosan, mivel az első vásárláskor vastag tokban vettem meg. A Bellezas Indomables egy eléggé durva tartalmú sorozat, amelyben 3 lánytestvér és annak édesapja belekerülnek egy maffiózó és annak szeretőjének hálójába. A nő hozzámegy a lányok apjához, végez vele, majd megszerzi a vagyonát. A legidősebb lány kis híján meghal és ahhoz, hogy leleplezze a gonoszokat plasztikai sebész segítségével új arccal és személyazonossággal tér vissza. A maffiózót egy nagyon rosszarcú színész alakítja, akitől nagyon viszolygok, mert ránézni is szörnyű. Rengeteg ilyen ember van. Ez a pasas tipikus erőszakos külsejű alak, aki a főhősnőt nem egyszer súlyosan bántalmazza. Na, ezt nem bírtam! Főleg azt nem, hogy a saját fiával zsarolja és közben a maffiózó mellett ott hemzsegnek az emberei. Betty Monroe-t számos telenovellában láttam, és egyet leszámítva bután gonosz karakterként láttam szinte mindig. A Mint a filmekben (Como en el cine). sorozatban jó szerepe volt, abban szerettem. A Bellezas Indomablesben egy hidegvérű gyilkos volt. Rá se ismertem ebben a szerepben! Tomás Goros, a rosszarcú színész Az örökségben (La Patrona) is kegyetlenkedett. A Bellezas Indomablesben véleményem szerint jól kitombolhatta magát. Úgy a 3. lemezen már mindkét főgonosz lebukott, de aztán visszatértek akkor folytatódtak a gyilkolászások. Igen, ez egy olyan sorozat, amiben egy csomó értelmetlen gyilkosság volt. Főleg amikor a maffiózó lelőtte a főhősnőt, aki hosszú ideig kómában volt. Úgy a végefelé már egy akciósorozattá vált, hogy a lányok fegyverrel próbálnak a maffiózó ellen harcolni, és a kommandósok is megjelennek a színen, behatolva a házba.






A 3 lánytestvér közül nekem Ángeles a kedvencem. Persze az új arcával. Olyan érzésem volt, mint amikor anno a Nada Personal nézésekor az új Camila de los Reyes. 2 színésznő játszotta a főszerepet. Az egyik Ana Colchero volt, a másik pedig Christianne Gout. Az utóbbi erőteljesebb, határozottabb volt. Ugyanezt láttam a második Ángelesnél. Egy feltűnően szép, különleges nő, akit szerettem nézni. A haja is nagyon szép volt. Melegszemmel én látom a női szépséget is.

A Bellezas Indomables főszereplője Claudia Alvarez, aki a TV2-n futott Amit a szív diktál (Por que el amor manda) és a María (Simplemente María) sorozatból ismerhet a néző. A férfi főhős Yahír, aki nemcsak színész, de énekes is. 2013-ban megvettem az Otra historia de amor című albumát. Nagyfülünek hívom, mert nagyok a fülei. 





képek a sorozatból


Erőszakossági határvonalak
Jó, ha egy sorozat izgalmas és sok esetben a gonoszok szórakoztatóak, hisz az hozza a nézettséget. Vannak azonban határesetek, amelyek nálam kiverik a biztosítékot. Annak idején még az RTL-en vetítették perui Milagros című sorozatot Sonya Smith és Roberto Mateos főszereplésével. Nem bírtam nézni! Azért, mert az első részben lemészároltak egy családot és ez akkor sokkolt! Az első olyan telenovella volt, amelyben a legbrutálisabb emberi gyilkosságokat láttam. Hiába volt a sorozat később jobb, valahogy képtelen voltam nézni, mert bennem volt az eleje. A következő kissé enyhe, de inkább túlzott lelki terrort tartalmazó telenovella 2005-ben a Mint a filmekben (Como en el cine) volt, amelyben Lorena Rojas és Mauricio Ochmann voltak a főszereplők. Abban volt egy pszichopata, Daniel, aki a főhősnőt házasságra kényszerítette, aztán bántotta. Annak a körülményei akkor 19 évesen nagyon megijesztettek. Magától Daniel karakterétől hideglelésem volt. A sorozatban ráadásul sok értelmetlen, tragikus haláleset is volt, ráadásul Lorena Rojas (Isabel, Chabela) sokat szenvedett benne. Daniel sokszor a rémálmaimban is felbukkant, aztán A mostohában (La Madrastra) is viszontláttam. L A harmadik, amely elnyeri a legdurvább és legerőszakosabb sorozat díját, az Az örökség (La Patrona) Inkább nem részletezném azt a sok kegyetlenséget, ami a sorozat 1-45 részében történt, de annyit igen, hogy egy Telemundo sorozatról van szó. Nem voltam képes nézni azok után, hogy mik voltak azokban a részekben. Én ilyen telenovellát nem lennék képes írni és műsorra tűzni! Persze volt utána A gonosz álarca (Santa Diabla), amely önmagában jó történettel rendelkező sorozat, amelyet teljesen tönkrevágtak az alkotók. A Zárt ajtók mögött (La casa de al lado) is durva volt a maga módján, de az krimiként, thrillerként készítették. A Júdás asszonya is kegyetlen volt abból a szempontból, hogy fél szereplőgárdát kinyírták benne, de korántsem volt annyire kegyetlen, mint amiket felsoroltam az előbb. A 2012-es feldolgozása viszont már durva volt, amelyet a TV Azteca készített.

Más egy horrorfilm, thriller, krimi. Ott lehet számítani az erőszakra. Szoktam ezt a műfajt nézni, de ha olyan jelenetek vannak, amelyek felkavarnak, azokat tekerem.

A nemrég megnézett telenovellás dvdkből készítettem galériákat az oldalamra. A Bellezas Indomablesből kihagytam a nagyon durva jelenetes fotókat, mert olyanokat nem akartam csinálni.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.