2020. január 7., kedd

ZENEAJÁNLÓ: ALEJANDRO SANZ: #LAGIRA DE #ELDISCO


2019. december 6-án jelent meg Alejandro Sanz új albumának lemezbemutató koncertje, amelyet sajnos csak a megjelenés előtt 2 nappal tudtam előrendelni. Köztudott, hogy Magyarországon nem kaphatóak az énekes lemezei, így azokat külön kell rendelni. Sajnos nem érkezett meg karácsony előtt a megrendelésem, mivel lényegében elég későn került megjelenésre, ráadásul szokásos módon, egy pénteki napon. Egy spanyol rajongónak könnyű abból a szempontból, hogy a megjelenés napján bemegy a boltba, megveszi, és még aznap este megnézi.

2020. január 6-án pontosan egy hónappal a megjelenés után érkezett meg a Sanz pakk. Azért pakk, mert 4 lemezes a kiadvány.










Olyan, mint egy könyv. Ha kinyitjuk, akkor négy piros korongot látunk. Szép sima a kartontok borítója, jó a szaga. Frissen nyomott érzés. J A tokban van egy füzetecske, amelynek külön örültem, mert nagyon jó fotókat tartalmaz, és szeretem az ilyesmiket. Úgy döntöttem, hogy a kazetta formájú fémdobozban fogom tárolni. A Sanz füzetecske ilyen:





Festékszagú, kellemes illatú és hangulatos képvilágú oldalakból áll. Újabb kincs a „kincstáramban”.

A koncert
Alejandro Sanz 2019-es koncertjéből láttam részleteket a neten, és megnéztem az év végén közzétett dvd ajánlót.


Az #ELDISCO lemezbemutató koncertje 2019. júniusában volt a madridi Wanda Metropolitan Stadionban. 











Teltház volt, annyi rajongó vett részt az eseményen. Bárcsak én is ott lehettem volna. A színpadon egy nagy A betű volt és középen is voltak rajongók! :D Érdekesen lett megoldva az elrendezés. J Az mondjuk kérdéses, hogy a betű közepén egyáltalán rendesen tudták e élvezni a rajongók az előadást. Mindenesetre azért kreatív. Megfigyeltem, hogy a fordított A betű és a felette lévő fények együtteséből mintha mosoly lenne. J Kicsit emlékeztetett engem az 1979-es rettegés házára, amikor annak mintha szemei lennének. :D

Alejandro Sanz kétórás koncertet adott, melyben vegyesen énekelt régi és új dalokat. Az új lemezből 7 számot. Sztárvendégek is voltak természetesen, melyek nélkül nem lett volna teljes a show. Alejandro Sanz a  No Tengo Nada-t Pablo Alboránnal adta elő, a Mi Persona Favoritá-t Camila Cabelloval. Dani Martin is énekelt Alejandro Sanzzal a Lo Que Fui es Lo Que Soy-ban. Ez a mostani koncertváltozat nagyon bejött nekem! Dani Martin zenéjét nem annyira szeretem. Kb. úgy vagyok vele, mint Ricardo Arjonával.









Táncosnők is tiszteletüket adták a koncerten. Nagyon élveztem ezt is! Látszott mennyi pénz volt ebben a showban. A gazdag színvilág, a színpad elrendezése. A fergeteges táncok csak úgy megfűszerezték a hangulatot. Főleg az tetszett nekem, hogy minden szám indulásakor ki volt írva a dalcím, mellette pedig az A betű forgott. :D

Katarzis
Alejandro Sanz új albumán van három olyan dal, amely rendkívül megbabrálja a lelki világom, és sokszor történik velem valami olyan, amelyről nem írnék most. Az egyik az El Trato, amely a klímaválságról szól.









A koncerten elhangzott változat hallgatása és nézése során valósággal libabőrös lettem. A rajongók lufis lámpákat gyújtottak, énekeltek és ez bevilágította az egész helyszínt. A No Tengo Nada-nak, a videóklipje az a zene mellett, amely nagy hatással van rám. Hisz az a sötétes és komor hangulat részese a lelkivilágomnak. Igen, nem tagadom. Szeretem ezt a miliőt. Miért? Mert sejtelmes és jobban érzem magam ebben a világban. Gio barátnőm meg is jegyezte, hogy ez nem jó dolog. A metró világa is enyhén sötétes. Mikor gyerek voltam az időjárásban nagyon szerettem az esős időt, a beborult eget is. És mikor az egykori kisszobámban éltem akkor oda alig sütött be a nap. Reluxás ablakom volt. Most a jelenlegi szobám világosabb sajnos, de este, hála a decemberben vett hangulatos ledfényeknek sötétes miliőt ad vissza, ha felkapcsolom. A metrók alagútját is szeretem. Olyan szépek. Az sok lámpa, aprócska fények. Szívesen sétálnék metróalagútban.

Szeretem azért a világosságot is. A következő Sanz dal, a Los Lugares, amelynek koncertváltozata zongorás játékkal indult. A rajongók nem sejthették, hogy mi következik, csak lassan adagolva értették meg velük, hogy melyik szám következik. A Los Lugaressel kapcsolatos gondolataimat már leírtam korábbi cikkemben. Magányosság, elhagyatottság érzése, és az elszigetelődés olyan helyeken, ahol nem láthatnak. Elsírtam magam miközben néztem a koncertes verzióját, amely hosszabb volt az eredetinél. Azért mert szintén katarzisba estem, libabőrös is lettem mellette. Meg azok a háttérfények a szám közben pont beleillettek a hangulatba. Csak azok érthetik meg, akiknek vannak érzéseik. Akik bele tudják ebbe a hangulatba képzelni magukat. Íme, a Los Lugares koncertes változata:






A Los Lugaresben sokszor esik szó a holdról. 1994-ben mikor elsős voltam és piszkáltak a napköziben akkor azzal vigasztaltam magam, hogy egy ragasztóstiftel aznap este a Holdra utazok. Gyermeteg gondolatok egy akkori 8 évestől. Amikor megnéztem a Merida, a bátor című filmet a dvd extráiban volt egy extra mesefilmecske. La Luna címmel. Nagyon elérzékenyülök rajta, mert sok mindent juttat eszembe:


Az érzékenység, sírás nem a gyengeség jele. Fontos, hogy legyenek érzéseink, hisz az érzelmek értéknek számítanak. Az érzéketlenség, kegyetlenség káros, életek tönkretevői, amelyek csak emberi roncsokat hagynak maguk után. Ez pedig befolyással van a következő generációra.

A koncert megnézése után nagy elégedettség töltött el. Nagyon tetszett nekem az egész, bár örültem volna, ha kicsivel hosszabb lesz. Azt hittem Shakira is benne lesz, de aztán rájöttem, hogy egy másik koncerten énekelt Alejandro Sanz-zal. Az énekes idén folytatja, a La Gira Turnéját.

Megjelenés előtt rajzoltam a magyarosított reklámot. :) 

Hiányosságok
Meglepő módon a girás pakkban lévő #ELDISCO nem tartalmazott extra számot. Sajnos csak azt, amelyet a márciusi kiadás. Kicsit csalódott voltam emiatt, mert abban reménykedtem, hogy lesz egy új dal. Ellenben a youtubeon, Joaquin Sabina csatornáján felfedeztem egy számot, a Contigót. Sztem simán rákerülhetett volna a pakkos kiadványra.


Nekem nagyon tetszett ez a szám. Akár a Malúval együtt közösen énekelt dal, a Llueve Alegría is helyett kaphatott volna az albumon. Mindegy, most már késő.


A koncert nemcsak dvd-n, de CD-n is benne van a kiadványban. 1-es és 2-es jelzésű piros lemezeken, audió formában. Nem összefoglaló, hanem a teljes koncertes hanganyag. Anno a Sirope-nak is volt hasonló kiadása.

Az új Sanz koncertes kiadványon lévő matricát nem tudtam leszedni a tokot védő műanyag zacsijáról, ezért kivágtam és feltettem a Sanz polchoz. Ott a méltó helye. Csináltam egy közös képet az #ELDISCO csapatról.


A koncert hanganyaga elérhető a spotify-on, illetve a kiadványról készített képeim az oldalam galériájában is.
A koncert bakelit lemezen is megjelent, amelyben az #ELDISCO és a dvd is benne van.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.