2020. január 18., szombat

FILMKRITIKA: LA MUJER DE MI HERMANO (A TESTVÉREM FELESÉGE)



Milyen élete lehet annak, akinek ugyan megadatik a kényelem, a kacsalábon forgó ékes palota, de a valódi boldogság nem? Zoé (Barbara Mori) lassan 10 éve él házasságban férjével, Ignacióval (Christian Meier), akivel nem élnek zökkenőmentes házaséletet. Kapcsolatuk kihűlőben van, és abszolút szenvedélymentes. A boldogtalan Zoé csak boldog szeretne lenni, de a szex hiányzik az életéből. A véletlennek köszönhetően a fiatal lány közel kerül Ignacio festő öccséhez, Gonzalóhoz (Manolo Cardona), akivel hamarosan viszonyt kezd folytatni. Kialakul egy szerelmi háromszög, amely felforgatja Zoé és Ignacio házasságát. A fiatal pár édesanyja Christina (Angelica Aragón) nagyon vágyik egy unokára és célzást is tesz arra, hogy 10 év alatt hogy-hogy nem jött össze egy gyerek.




A film egy kissé lélektani történet. Zoé cselekedetét meg tudom érteni, hisz a férje nem adja meg neki mindazt, amire vágyik. Ignacio régimódi, túlságosan aggódik a külseje miatt. Kissé visszafogott, és nincs meg benne a szenvedély. Furcsa hogy ő és Zoé 10 éves házasok voltak. Talán egész idő alatt így telt az életük az ún. okosházukban? Mert hát annak tartottam. Az egész villa berendezése nagyon modern, meztelen betonos belül, szűk lépcsős feljáróval. Mint a 4-es metró kőfalai. Zoé igazából akkor kezdett boldog lenni, amikor Ignacio öccsének szeretője lett. Azt pontosan nem tudom, hogy beleszeretett e a férfiba, de azt igen, hogy terhes lett tőle. Gonzalo azonban ezt nem akarta. Pont a férfi adott Zoénak erőt ahhoz, hogy a lány véget vessen egy évtizedes szenvedésnek. Amikor a lány elhagyta a férjét, akkor egy szállodába ment, ahol ott mondta meg Gonzalónak, hogy tőle várandós. Mondhatjuk akár azt is, hogy Gonzalo miatt ment el Zoé Ignaciótól. Ignacio a szállodai szobaajtó mögött szerzett tudomást Zoé terhességéről, illetve arról is, hogy az öccse, Gonzalo az apja, aki határozottan elutasította a gyereket és nem akart tudomást venni róla. Ez egyébként eléggé durva, mert megcsinálni megcsinálta, de hogy vállalta volna a felelősséget, azt már nem! Vagy a védekezés? Az nem szerepelt Gonzalo gondolatai között, amikor közösült a bátyja nejével? Mellesleg a férfinak volt egy barátnője Laura (Gaby Espino), aki mit sem sejtett Gonzalo és Zoé együttlétéről. Zoénak van egy jó barátja Boris (Bruno Bichir), aki mindent tudott az egészről.


















A filmnek érdekes befejezése volt. Ignacio ellátogatott a szállodába, ahol a felesége lakott és közölte vele, hogy a férfiakhoz vonzódik. Zoé és Ignacio rendszeres templomlátogatók voltak és a házasságukat nevezhetjük egy ún. látszatházasságnak, ahol minden tökéletesnek látszik, de a zárt ajtók mögött minden más. Ignacio felajánlotta Zoénak, hogy nevére veszi Gonzalo gyerekét és minden a családban marad. Így az anyjuk Christina is elégedett lehet, hogy végre megszületett a várva várt unoka. Ignacio emailben közölte az öccsével, hogy Zoénak is neki gyereke van. Valahogy a filmet másképpen kellett volna befejezni. Végülis hogy minden maradt a régiben az nem jó. Ignacio abból a szempontból járt jól, hogy titkon pasizhat, de Zoé boldogságával mi lesz? Néha elképzeltem azt, hogy mi lesz akkor, ha a lány a későbbiekben megtalálja a valódi szerelmet egy olyan férfiban, aki nőként tekint rá és hajlandó érte bármit megtenni? Akár a gyrekét is elfogadná. Ez már nem derült ki a filmből. Csakis a nézők fantáziájára van bízva minden. Az viszont biztos, hogy Zoé minden szempontból fel lett használva. Ignacio azzal, hogy elvette azt mutatta meg a környezetének, hogy szép, csinos felesége van, de valójában Zoé csak egy mutogatási tárgy. Az öccse Gonzalo pedig a vágy tárgyát látta Zoéban. Mindkét testvér valamilyen szinten megéri a pénzét. A történet hétköznapi embereket mutat be, akik képesek látszatban, hazugságban élni. Sok meleg férfi él úgy, hogy inkább megházasodik és titokban éli meg saját nemével a szerelmet. Pusztán azért, mert nem akarja, hogy a család vagy a közeli ismerősök, rokonok megszólják. Visszatérve Gonzalóra ő egy tehetséges festő ugyan, de férfiként gazember. Nem méltó arra, hogy családapa legyen. Ő egy bohém kategória, akinek inkább az egyéjszakás kalandok valók.    

Évekkel ezelőtt feltöltötték a filmet magyar felirattal a neten, de nekem megvolt eredetiben dvd-n és melléje a megvásárolt filmzenei album. A soundtrack (filmzene) digipakkos papírtokban van meg nekem, amelyből csak 2 dal hallható a filmben. A La mujer de mi hermano zenéje relaxációs hangulatú dal, nyugtató hatású. Anno sokat használtam a pánikrohamos időszakokban.





A filmes dvd-t a Lionsgate forgalmazta. 90 perces. 2005-ben forgatták és perui film. Először azt hittem, hogy mexikói, de a wikipédián olvastam, hogy perui. Nagyon érdekes történet, ajánlom mindenki figyelmébe.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.