2019. január 17., csütörtök

FILMAJÁNLÓ: A ZODIÁKUS


Szeretek sorozatgyilkosokról olvasni, illetve nézni róluk dokumentumfilmeket. Kicsit meglepő lehet azoknak az olvasóimnak, akik másfajta általam érdekelt témákhoz szoktak általam. A sorozatgyilkosokról olvasni azért is fontos, hogy tanulhassunk olyan emberek esetéből, akik nem élték túl a találkozást velük.

Sorozatgyilkosok leginkább Amerikában voltak és vannak a legtöbben. Számos rém sztorit olvastam Jeffrey Dahmerről, Robert Berdelláról, John Wayne Gacy-ről, és még sorolhatnám a neveket. Amerika egyik máig legrejtélyesebb sorozatgyilkosa az ún. Zodiákus gyilkos, aki az 1960-70-es években tevékenykedett.  Róla a wikipédiában olvashattok bővebben:


2007-ben egy több mint 150 perces film készült a sorozatgyilkos ámokfutásáról, amelybe egy csomó tölteléket is raktak az alkotók. Először 2008-ban láttam a filmet dvd-n, aztán egészen mostanáig nem vettem elő. Egyik este arra gondoltam ismét megnézem, ugyanis tavaly december 20-án volt 50 éve, amikor a Zodiákus először lecsapott. Ennek alkalmából emléktúrát akartak szervezni megszállott rajongók, de nem jött össze az emléknap, mert halálos fenyegetés érte azokat, akik részt akartak venni a megemlékezésen. A másik új hír pedig az, hogy elképzelhető lehet az is, hogy a Zodiákus gyilkos DNS-ét ismét fel tudják használni egy speciális teszthez, így talán kiderülhet végre hogy valójában ki volt a sorozatgyilkos. Nem tartom valószínűnek hogy sikeres eredménnyel zárul a vizsgálat.






A 2007-es Zodiákus film érdekesen volt megcsinálva. Sajnos a gyilkos legelső gyilkosságát nem dolgozták fel, csupán az 1969-es július 4-i támadással kezdődött a film. Bepillantást nyerhetünk annak a szerkesztőségnek a mindennapjaiba, akik a Zodiákus leveleit, kódüzeneteit kapták. Megismerhetünk a történetben egy karikaturistát és mindenre képes újságírót, majd nem sokkal később azt is megnézhetjük, hogy dolgozott akkoriban a rendőrség. 



Nem pusztán csak egy thrillerről van szó, hanem egyben lélektani sztoriról is, amelyben a szereplők lelkivilágát is közelebbről meg tudjuk ismerni. Például azt, hogy élték meg azt az időszakot, mit éreztek, hogy változott meg körülöttük a világ. A Zodiákus egy intelligens gyilkos, kinek kilétét mindenki meg akarta ismerni. A film egyik főszereplője is, Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), aki lassan már az egész ügy megszállottjává vált. Persze nemcsak ő, hanem munkatársa és barátja Paul Avery (Robert Downey Jr.) aki végül az alkohol és a drog hatása alá került. Továbbá két rendőr elszánt akcióját is megtekinthetjük, kik közül az egyik idővel belefárad, és az évek múlásával a másik is feladja a küzdelmet. Számos gyanúsítottat kérdeznek ki, melyek közben az illetők arckifejezését kell figyelni. Mindenki gyanús, bárki lehet a Zodiákus. Az is elképzelhető hogy sosem kérdezték ki őt, ugyanis pár évvel ezelőtt azt olvastam, hogy aki állítólag a Zodiákus volt az ma már egy nem élő, 92 éves férfi volt, aki a felesége hűtlensége miatt vált gyilkossá. Persze ez is újabb teória a sok közül. Egy volt exzsaru írta le a könyvében, ahol a Zodiákusnak álnevet adott. Az is érdekes, hogy a volt rendőr azt is megemlítette, hogy fedezték a gyilkost. Vajon miért? Mert kellett egy rejtélyes karakter, akivel újabb rémtörténeteket lehet a következő évtizedekben kreálni? Hogy az embereket még ma is borzolgassák? Ez is benne van a pakliban. Az emberek zöme néha szeret félni, szereti az izgalmas dolgokat.



A Zodiákus című film egy több éven át tartó kemény küzdelem, amelyben a karaktereket alaposan próbára teszi a gyilkos és bár a tettes a film első felében gyilkolt csak, a többi szakaszban nem nagyon hallunk a pasasról, viszont érezhetjük, hogy közel van hozzánk és figyel bennünket. Ha nem is szó szerint, de üzeni, hogy bárhol felbukkanhat. A legfélelmetesebb része a filmek az volt, amikor Robertet nyomozása közben névtelenül felhívták és csak egy erős lélegzetvételt lehetett hallani a vonal másik végében. Biztos hogy a Zodiákus volt.

Arthur Leigh Allent tartották és tartják ma is az elsőszámú gyanúsítottnak, bár valahogy nem hiszem, hogy ő lett volna a Zodiákus. Bár a film egészen mást sugallt, nekem is más a gyanúm. A Zodiákus túl intelligens volt ahhoz, hogy nyomokat hagyjon. Véleményem szerint már nem él a gyilkos, és ha lesznek is új fejlemények az ügyben az sem 100%, hogy az igazság lesz, hanem csak egy újabb feltételezés. Épp olyan eset ez, mint a 131 évvel ezelőtti Hasfelmetsző Jack esete, aki London nyomornegyedében gyilkolászta a prostituáltakat. Hiába is vetik bele magukat a mai kutatók, csak bizonytalan talajba esnek. Minél régebbi egy gyilkosság, annál kevesebb és rosszabb a nyom. Bár a Zodiákus 1990-ben küldte utolsó levelét, egy karácsonyi képeslapot talán arra van némi esély, hogy a boríték záró csíkján található nyálnak DNS-éből kinyerjék az illető személyazonosságát. De nem tartom valószínűnek, hogy bármit is sikerül elérni.

A Zodiákus gyilkosságokról készült még egy film, a Kegyetlen jel, de azt nem ajánlom. A 2007-es változatot javasolnám amelyet másodszor néztem meg. Nagyon izgalmas, sokoldalú és rejtélyes.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.