2018. október 26., péntek

FILMAJÁNLÓ: HALLOWEEN (2018.)


Végre valahára elérkezett a nagy nap. A legfrissebb Halloween film premierje. Október 25-én mutatták be Magyarországon, melyre a sógorommal elmentünk. Este 20:00-ra szólt a jegyünk az Aréna Pláza mozijába. Az új Halloween filmről már nyáron olvastam és megnéztem a film előzetesét is. Örültem annak, hogy Jamie Lee Curtissel folytatódik a sztori, akit a 2002-es Feltámadás című film elején kinyírtak. Most vonatkoztassunk el ettől, illetve a többi Halloween-es folytatásoktól, és térjünk vissza az 1978-as és 1981-es klasszikushoz. Az első és második rész folytatása az új Halloween film. Teljesen mindegy mi volt az azt követő részekben ezek szó szerint „törlődnek”, tehát onnan folytatódik az új történet ahol az 1981-es abbamaradt. Laurie Strode túléli a Halloweent és eltelik 40 év. Michael Myers újra az elmegyógyintézetbe kerül, ahol valaki más veszi át az orvosa helyét. Loomis doki persze már nem él, kellett hát az utánpótlás. Egy másik orvos, aki megszállottan tanulmányozta Michaelt. Ahogy anno a 4. részben, itt is az történik, hogy amikor át akarják szállítani Myerst egy másik helyre, akkor maszkos gyilkosunk megszökik, és hullákat hagy maga mögött. Elindul, hogy eszeveszetten gyilkoljon, de főleg húgát, Laurie-t akarja eltenni az útból, aki az elmúlt 4 évtizedben a szó szoros értelmében belebolondult abba a rettenetes vérfürdőbe, amelyben egykoron részese volt. Laurie megöregedett, megszállottan akarja a bátyja, Micahel halálát és saját kezűleg akarja megölni. Az új Halloweenben kiderül, hogy Laurie kétszer vált el, a lányát elvette tőle a gyámhatóság, ki aztán férjhez ment és született egy lánya, aki a nagyanyja mellett áll. Laurie helyzetét meg tudom érteni, hisz tényleg nagyon sok szörnyűségen kellett keresztülmennie annak idején. 40 éve Michael megölte a barátait, ráadásul őt is számos esetben holtan akarta tudni. A kórházban, ahol négy évtizede Laurie lábadozott, ott is sorra megölte az ápolókat. A Halloween 2. legfélelmetesebb része a liftes jelenet volt. Laurie-nál érthető, hogy benne ragadt a félelemben, hisz Michael Myers él és hiába van, volt elzárva, várt, ahogy 40 éve is.

L a u r i e   é s   M i c h a e l
Laurie Strode-ról a Halloween 2. részében derült ki, hogy ő valójában Michael Myers húga. Amikor az egykor 6 éves Michael megölte 1963-ban a nővérét, akkor félmunkát végzett. 1978-ban megszökött az elmegyógyintézetből és Laurie-ra kezdett vadászni. Az egykori fiatal lány számos szörnyű pillanatot élt meg, melyek lerakódtak a lelkébe és az elméjébe. Kitörölhetetlen pszichés károkat hagyva ezzel. Az 1978-as klasszikus után két évtizeddel később készítették el a Halloween: 20 évvel később című horrort, melyben Laurie visszatért és álnéven egy iskolai tanárnőként dolgozott. Ott is hasonló gondokkal küzdött, mint az új filmben. Ivott, bár szimpatikusabb volt itt, mint a 20 évvel ezelőtti filmben. Laurie most egy aggódó nagymama, akit a saját lánya nem képes megérteni, viszont az érthető hogy ő nagyon nehezen viselte az anyja gondjait és Laurie kálváriája kihatott a gyermekkorára. Az 1978-as gyilkosságok után Michael visszakerült a kórházba, Laurie pedig magába zárkózva élte le az életét úgy, hogy közben tönkrement körülötte minden. A gyermeke, a házasságai. Élete további részét azzal töltötte, hogy hadiszállást csináljon az otthonából, felfegyverkezzen, mint valami veterán. Akárhogy is vesszük, Laurie is egy ún. börtönbe került, mégpedig a félelem, és az alkoholizmus rabságába. Ha az életünk során súlyos trauma, bántalmazás, vagy egyéb dolgok érnek bennünket, akkor vagy megerősödünk, vagy pedig belénk fészkelődik a félelem pókja, amely erős hálójával korlátoz bennünket abban, hogy túltegyük magunkat az adott félelmen, vagy traumán. Belebetegszünk és tönkremennek körülöttünk a kapcsolataink. Ezt a filmben Michael új dokija is megemlítette. Picikét magamra ismertem, amikor az idős Laurie-t láttam, bár ott még nem tartok, hogy csapdákat állítsak magam körül.



V é l e m é n y
Bár sokat elárult az új Halloween film ajánlója, mégis kevés információhoz jutottam. Ugyan olvastam a filmről a neten, mégis tűkön ülve vártam, hogy végre leadhassák a magyar mozikban. Az amerikai premier október 19-én volt, nálunk 25-én került rá sor. A film 106 perces, lassan kibontakozó cselekménnyel. Kissé lélektani horrorfilmről van szó, melyben van néhány hasonló jelenet az egykori Halloween filmekből. Maga az új film szerencsére nem egy tini horror kategória, viszont vannak benne tizenévesek, kik a mai kornak megfelelő módon viselkednek. Kicsit komolyabb, vontatottabb a film, de vannak komikus pillanatai is. A filmet nézve picit előjött nálam a 2011-ben látott Sikoly 4. hangulata, amikor is évek telnek el a régi és az új között. Ez erősen érezhető. Nincs olyan hangulata az új Halloween-nek, mint a többinek, bár a főcím, annak betűtípusai megegyeznek. A főcímben összerogyott Halloween tök életre kell, újjászületik. Ez a gonosz visszatérésének szimbóluma.

H a z a i   r e k l á m o k
Szomorúan kellett megtapasztalnom azt, hogy hiába a 25-i hazai premiernap, nem kapott kellő figyelmet az új Halloween film. Nagyon örültem volna annak, ha a mozikban van külön olyan menü, mint amilyen a rajzfilmeknél szokott lenni. A Halloween plakátja elrejtve 1-1 kisebb keretekben volt csak látható, nagyobb méretű reklámozást nem kapott.  Az új Pesti Est újságban van cikk róla és pár kép, de az nem sok.


Szerencsére két mozifilmes újság is írt a közelgő premierről és meglepetésemre az összes Halloween filmről szó esett. A cikkeket a képre kattintva érhetitek el:


A Cinemánia magazin a főoldalon foglalkozott az új Halloween filmmel, és megvettem ezt az újságot is. A legnagyobb öröm maga a film posztere, és még néhány extra:




Szeretek összegyűjteni minden kézzel fogható zenei, filmes és sorozat cikket, képet, promóciós papírokat, mert ezek értékes dolgok. A lényeg, hogy gyorsan le kell rájuk csapni, mert hamar elkapkodhatják. Én külön vezetek egy olyan nyilvántartást ahol különböző más újságokat, katalógusokat és szórólapokat tárolok. A világom archívumának egyik része. Ez nekem értékes, másoknak nem. Az első ilyen szórólapos gyűjtésem 2003-ban volt, amikor a Charlie angyalai 2. részét néztem meg 2x is a moziban. Anno külön lapokon reklámozták a filmzenei CD-jét és én azokból sokat eltettem magamnak. Egy darabot külön helyen őrzök.

Az új Halloween film nálam egy erős 4-es, többször megnézhető alkotás, főleg bizonyos kiszámíthatatlan jelenet miatt is. Nagyon tetszett, ajánlom a horrorfilmes rajongóknak. Most már csak a dvd megjelenést várom, amely biztos hogy csak 2019-ben jelenik meg és talán az is lehet hogy ugyanolyan későn mint anno a Sikoly 4.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.