2018. július 15., vasárnap

ÚJ TELENOVELLÁK, ÚJ GENERÁCIÓK


Nem olyan régen elstartolt az Esmeralda című sorozat vadiúj változata, a Sin Tu Mirada (Pillantásod nélkül-Esmeralda története). A sorozatot tavaly kezdték forgatni és idén fejezték be. Az 1997-es klasszikus 137, míg az új 112 epizódból áll. Megnéztem az első részt. Valósággal ledöbbentem azon, hogy mennyire más a régihez képest. Persze mivel frissnek számít és egészen más, mint a népszerű klasszikus. Esmeralda története sikeresnek bizonyult és számos országban nézték. A brazilok is feldolgozták 2004-ben. Aki nem tudja, az Esmeralda eredetije venezuelai volt, amelyet 1970-ben forgattak.

A  t ö r ö k   n e m   t e l e n o v e l l a

Hiába is próbálja az egykori Epizód (ma Telenovella) magazin hangoztatni, hogy a török szériák telenovellák, egyáltalán nem azok! Volt alkalmam az olyan sorozatokba is belesni, de totális ellentétje egy igazi telenovelláknak. Számomra a török nem volt és soha nem is lesz telenovella. Max. szappanopera. Ezt a minősítést érdemli. Nincs baj, ha a TV-k veszik ezeket a sorozatokat, mert sokan szeretik, de nem szabadna ugyanolyan túlzásba esni, mint anno a Televisa sorozatok esetében.

Elképzelem azt, hogy egy telenovellás időszak egy klasszikus metrómegállóval indul és a jelenben már egy vadiúj állomáson áll meg. Változik a világ, változik a színészvilág és a karakterek is. Mindegy hogy melyik telenovella gyártóról beszélünk. A valódi telenovellás világ akkor tudna igazán talpra állni, ha a készítői nem nyúlnak a népszerű klasszikusokhoz azért, hogy újabb bőrt húzzanak le róla és elkészítsék az új verzióját. Ezek helyett kitalálhatnának új történeteket, amelyeket a TV előtt ülő ember már valódi újdonságként élne meg. Új sztorit nem nehéz kitalálni. Be is lehet építeni más témákat, cselekményeket hogy az megfeleljen egy mai telenovellának. A Telemundo remekül megoldotta azt, hogy keverte a telenovellás műfajt horrorral, krimivel. Anno az RCTV és a Venevision is megcsinálta ugyanezt, de a Telemundo ütősebbre készítette. Én a Telemundo új sorozatait sem szeretem, mert nagyon sokat foglalkozik a drog és emberkereskedelemmel. Ráadásul mostanában olyan telenovellákat készítenek, amelyeket évekig húznak és évadozzák őket. Ha a hazai TV-k régi klasszikus premiert adnának, akkor azt szívesen megnézném, bár sajnos hiába van IZAURA TV, annak a színvonala szörnyű. Ha már van egy magyar telenovellás csatorna, akkor lehetőséget adhatnának azoknak a szériáknak, amelyeket annak idején nem vettek meg a TV-k. Az Amor Real (Tiszta szívvel) bekerült az IZAURA TV kínálatába, de azóta nem vettek újabb klasszikust. Úgy gondolom, hogy nem is fognak, mert a csatornának a TV2 nemrégiben bemutatott telenovellái ismétlődnek folyamatosan, illetve mellettük olyan régebbi sorozatok, amelyeket agyonismételt a STORY4-5 csatorna, illetve a Sorozat+. Nem úgy látszik, mintha az IZAURA TV-re premiert szánnának.
Az utolsó sorozat, amelyet teljesen megnéztem magyarul az az Amor Bravío (A szív parancsa) amelyet 5 éve, 2013-ban vetített a STORY4-5. DVD formátumban is megvettem és azon is megnéztem. 2014-ben a Quiero Amartét, 2015-ben a Por siempre mi amort vásároltam meg dvd formátumban, amelyek spanyol nyelvűek és vágott változatok. Azóta nem vettem új telenovellás dvd-t. Ugyan kiadtak még párat, de ma már nem forgalmaznak újakat. Főleg azért, mert amikor a Vivendi kiadó Cinedigm lett, akkor már nem angol feliratozták a dvd-ket, így a telenovellás dvd-k forgalmazása leállt. 

Amit nézhetőnek lehet nevezni az a Soy Luna, melyet majd valamikor tervezek megnézni. Az valódi telenovella, de ifjúsági. A története azonban új, és jók benne a zenék, illetve van mondanivalója. A Soy Lunát nyugodtan lehet telenovellának tartani, mivel argentin. 


A mexikóiak ma lényegesebb rövid epizódszámú telenovellákat készítenek. Volt, ami 62, 71, de akadt köztük 142 részes is. Hiába a rövidülés ide új sztorik kellenek már. Főleg ha a török sorozaturalmat meg akarják dönteni. Sajnos a venezuelai Venevision sem készít mostanában új sorozatot. A csupa feldolgozás már-már hasonlít egy valódi paródiára. Mint annak idején a Vad szív (Corazón Salvaje), amelyet a Zone Romantica tűzött műsorra. Egyáltalán nem lehetett komolyan venni a sztorit. Épp úgy, mint a most futó Esmeralda feldolgozást, melyet meglepő módon örömmel fogadtak a telenovella rajongók, pedig nevezhetjük ezt a feldolgozást akár ismétlésnek is.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.