2018. július 13., péntek

FILMAJÁNLÓ: Amityville horror- A rettegés háza (1979.)


Nagyon szeretem az izgalmas témájú dokumentumfilmes sorozatokat, melyek rejtélyes gyilkosságokról szólnak. Az egyik ilyen téma egy 1974-es 6-os gyilkosság, amelyet egy Rony Defeo nevű férfi követett el a családja ellen. Állítása szerint hangok utasították arra, hogy kiirtsa a családját. Ronyt életfogytiglanra ítélték. A házba ahol a brutális gyilkosságok történtek egy új család költözött be, akik mindössze 28 napot töltöttek, mert állításuk szerint szellemek lakják. Olyannyira megrémültek, hogy fejvesztve menekültek el onnan és soha többé nem tértek vissza. A Lutz család máshova költözött. Igaz e vagy sem, ez már sosem derül ki. Mármint a kísértethistória. Én nem hiszek az ilyesmiben. A lélekvándorlásban igen, illetve abban is, hogy volt és lesz mindig egy következő életünk. Az 1974-es Long-islandi gyilkosságokról először könyv, aztán egy film jelent meg, melyet 1979-ben forgattak. A közel 2 órás film a Lutz család kálváriáját dolgozza fel. Rejtélyes hangok, legyek sokasága, természetfeletti pillanatok és sok más izgalom tölti ki a filmet kissé eltúlzott formában. Maga a ház is kísérteties, nyomasztó. A filmben nem egyszer mutatták a házat úgy, mintha a szemei lennének.



Az 1979-es Rettegés háza számomra egyszer fogyasztható. Megnéztem a folytatását is, de abban már nagyon durva dolgok történnek. Közismert tény, hogy Amerikában, ha van egy sikeres horrorfilm, akkor egymás után több bőrt is lehúznak róla. Sorban készülnek el a folytatások, melyek egyre erőszakosabbak és mindig történik benne egy olyan esemény, amely hozzájárul a folytatáshoz. Nagyon jó példaként szolgálnak a következő ismertebb horrorfilmek: Halloween, Péntek 13., A texasi láncfűrészes, Sikoly.

H a l l o w e e n  
A Halloween John Carpenter 1978-as klasszikusa, amelyet 3 évvel később folytattak a 2. résszel. Készült egy harmadik is, viszont más sztorival, szereplőkkel. A sorozat 4-5. része a 80-as években készült, amelyben egy kislányt üldözött Michael Myers, a Halloween gyilkosa. A 6. részt 1996-ban forgatták le, azután pedig 1998-ban a Halloween: 20 évvel később készült el. 2002-ben a Feltámadással zárult a klasszikus sorozat története. Rob Zombie 2009-2010-ben elkészítette a Halloween feldolgozását, amely nagyon brutálisra sikeredett.

P é n t e k   1 3 .
Nagyon szeretem ezt a horrofilmet. 1980-ban forgatták le az első részt, amelyet természetesen folytattak a következő években. Főhőse Jason, egy hokimaszkos sorozatgyilkos, aki a Kristálytó táborba látogató fiatalokat „fogyasztja” el. Érdekesség, hogy csak a harmadik részben ölti fel jellegzetes maszkját Jason. A horrorsorozat utolsó része 2001-ben készült. A Péntek 13-nak csináltak egy 2009-es változatot is, bár az nagyon eltér az 1980-as klasszikustól. Nekem az nem tetszett.

S i k o l y
Kedvenc horrofilmem, melyből 4 rész készült. Az 1-3 résznek volt értelme, de a negyediknek nem. Az elsőt 1996-ban forgatták, a másodikat 1998-ban. A 3. részt 2000-ben, melynek egy normális, és szép befejezést adtak. A 2011-es negyedik része nem kellett volna. Érdekes, hogy az óta nem készítették el a folytatást. Abban reménykedtem, hogy 2016-ban csinálják meg a 20. évforduló alkalmából. A Sikolyból sorozat változat is készült, melyben más a maszk és a történet.

A   t e x a s i   l á n c f ű r é s z e s   m é s z á r l á s
Az Ultrafilm kiadó 11 évvel ezelőtt forgalmazta az 1974-es eredetit, amelyet sok évvel korábban betiltottak. Nekem nagyon tetszett a film, mert kissé groteszk módon mutatta be az eseményeket. Teljesen más, mint a 2003-as változata, amely egy kegyetlen, brutális, sokkoló és felkavaró film volt. Épp úgy, mint a 2006-os előzményfilmje. Az 1974-es láncfűrészes sztorit majdnem minden évben 1x megnézem. Készült 2. és 3. része is. Nemrég egy új változat készült, amelyet a magyar mozik késő este vetítettek csak.

A 80-as években épp úgy népszerűek voltak a horrofilmek, mint a 90-es években. Visszatérve a Rettegés házára abból is sok részt készítettek. Összesen 4 epizódot. 2005-ben pedig feldolgozták a sztorit. A Spektrumon vetítettek egy dokumentumfilmet a témával kapcsolatban.

Igen, Amerika. Az álmok helyszíne. Én korántsem tartom annak. Hogy miért? Van a lemészárolt 6 ember, kinek sorsa sokkolta az embereket, és ha ez még nem lett volna elég, mások még pénzt csináltak belőle. Nem először és utoljára esik meg az, hogyha valami nagyon borzalmas történik Amerikában, vagy bárhol akkor már, mint a keselyűk lecsapnak a témára és nincsenek tekintettel sem az áldozatra, sem pedig másokra. A Lutz család élményeiről könyvet írtak, filmet csináltak. Aki megnézte a dokumentumfilmet annak az is leesett, hogy ezt a famíliát kihasználták. Mégpedig azzal, hogy van egy sztori, amiből jó sok pénzt lehet kaszálni és nem számít a csendes kisváros nyugalma, vagy az emberi élet. Az egész a pénzszerzésről szól. Azt nem állíthatom, hogy a Lutz család hazudott. A teljes igazságot soha nem tudja meg senki sem. Az viszont nyilvánvaló, hogy a filmgyár jókora bevételhez jutott, míg a Lutz család kevés gázsit kapott. Nemcsak a film elkészítésekor, de még utána is. Belegondolni is borzalmas az, hogy egy kívülálló filmrendező, filmkészítő olvas egy brutális gyilkosságról, vagy gyilkosságsorozatról és a saját meggazdagodása érdekében képes a lelkét is eladni az ördögnek, hogy elérje számító tervét. Filmet csinálni az igaz történetből, filmvászonra vinni egy olyan tragédiát, ami másoknak fájdalmat okoz, míg azoknak, akik nem élték át az csak egy szórakozás, borzongás. Komolyan mondom, ez gusztustalan! Anno a magyar Szita Bence gyilkosságról is filmet akartak csinálni, ám azonban ez szerencsére nem jött össze.

A Lutz család addig volt jó a filmes fejeseknek, amíg haszna volt belőlük, utána már nem kellettek. Számos olyan filmet lehet csinálni, amelyet kitalált történetből alkothatnak. Muszáj a valódi tragédiákból pénzt csinálni és nem törődve mások örökké tartó lelki fájdalmával? Döbbenet mire képes az anyagias ember, emberek.

A Rettegés házát ajánlom azoknak, akik a könnyed horrorra vágynak, de a folytatását csak azoknak, akik bírják a durvább töltetet.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.