2017. október 1., vasárnap

FILMAJÁNLÓ: ESŐS VASÁRNAP

Az 1962-ben készült fekete-fehér magyar filmet tegnap este néztem meg az M3-on. Nekem tetszenek a régi, klasszikus filmek, köztük a magyarok is. Mikor az újságban olvastam a filmről nem esett le először, hogy annak a magyar slágernek, az Egy esős vasárnap délutánnak köze van a filmhez.

A történet a szocializmus időszakában játszik, a film készítésének korszakában. Ilyenkor a lányok és a fiúk külön iskolákba jártak, és nem közösen, ahogy ma. A lányok egyenruhát viseltek és eléggé szigorú erkölcsök szerint nevelkedtek. Egy lány gimnázium hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást, ahol egy nap megjelenik egy 21 éves férfi tanár, Pali, aki laza és beleszeret az egyik tanulólányba, Ágiba. A film eleje elég gyengén indult, és azon a ponton voltam, hogy nézek helyette mást, de aztán úgy a film első félórája után a képernyő előtt maradtam mivel kb. akkor indultak be az események. Pali és Ági összejöttek és persze sejtettem, hogy a kettejük szerelme körül számos akadály bontakozik ki. Többet nem szeretnék elárulni, mivel a nézőnek látnia kell ezt az klasszikust. A történet lényege az első szerelem kialakulásának és következményeinek bemutatása. Egy tini másképpen éli meg a szerelmet, mivel tapasztalatlan és még nem elég érett. Van, aki könnyedén átadja magát a szenvedélynek, de akad olyan aki nem. Betekintést nyerhetünk az akkori korszak fiataljainak szórakozásaiba. Még nem voltak okostelefonok, üzenetrögzítők és persze internet sem. Más volt a gondolkodásmód. Nem úgy, mint a jelen korban. L


Az Esős vasárnap főszerepében Mécs Károly, aki a Máltai sólyomban kölcsönözte hangját Humphrey Bogartnak, illetve Paul Newmannek a Pénzt és életet című filmben. A női főhőst Polónyi Gyöngyi alakítja. A filmben számos népszerű színész is szerepel. Többek közt Bodrogi Gyula, Tordai Teri, Béres Ilona, Földi Teri és Kállay Ferenc. 

Az akkori és a jelenlegi erkölcs
Édesanyám sokszor mesélt arról nekem, hogy amikor még fiatal lány volt akkor kötelező volt este xy időben hazamennie, amikor elment szórakozni. Volt olyan eset, amikor később ért haza és már várták szülei a kapuban. Nem volt semmi baj, de az Esős vasárnapban az egyik lányt megpofozta az apja, amiért lazán öltözve, későn ért haza. Édesanyám nem volt ilyen. Abban az időben nagyon komoly figyelmet fordítottak az erkölcsre. A lányok, mint ahogy a cikk elején írtam, külön iskolai ruhában jártak suliba, elkülönítve a fiús épülettől. Akkoriban nem lehetett csak úgy élni. Ma már más a helyzet. Tisztán emlékszem arra, hogy amikor esti gimibe jártam észrevettem smároló fiatalokat. Szó szerint szeretkeztek! Én ebbe nem avatkoztam bele, hisz semmi közöm nem volt hozzá. A véleményem azonban megvolt. A mai tizenéves fiatalok azért olyanok amilyenek, mert ma már az a trendi a gyermeknevelésben hogy túlságosan elengedik a szülők a pórázt és közben halvány fogalmuk sincs arról, hogy a lányuk vagy a fiúk hol vannak, és miket csinálnak. Ezek a fiatalok könnyebben kerülnek rossz társaságba, akik elrontják és bajba sodorják őket. Döbbenetes! A mai fiatalok többsége nem ismeri a tiszteletet, sok tini lány úgy öltözködik és festi magát, mintha egy kurva lenne és aztán csodálkoznak azon hogy egy nap megerőszakolják őket. Nem minden tini ilyen, viszont sokuk sajnos a rossz úton jár. Nemrég elterjedtek a designer drogok, amelyek sokkal veszélyesebbek, mint a korábbi kábítószerek. A neten sok információt olvastam ezekről. Vannak olyan tinik, akikkel annyira nem foglalkozik senki, hogy a drogot tartja a legjobb barátjának, amely aztán szép lassan végez vele, hacsak nem kap megfelelő segítséget. Az Esős vasárnap című filmben ilyenfajta veszély még nem volt. 

Az M3 ma délután ismételte meg a filmet. Érdemes figyelni a TV műsort, hátha valamikor újból műsorra tűzik. Ajánlom mindenkinek, főleg mai tizenéveseknek.

B E N


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.