2016. december 20., kedd

Született feleségek (véleményem)

Mai nap néztem meg az utolsó évadot. A 8 szezonból álló népszerű szériát több mint 2 hónap alatt néztem végig dvd formátumban. Annak idején, 2005-ben a TV2 tűzte műsorára minden szerda este és én akkoriban a 3. évad közepéig láttam. Valahogy akkoriban elegem lett a sorozatból és abbahagytam. A 2006-2007-es születésnapomra megkaptam az 1-2. évadot, amelyet nagy dobozos változatban árultak és jóval drágábban, mint most. Még ősz elején édesanyám nézte a STORY4-en a Született feleségek ismétlését és az a végéhez közeledett. Én akkor kedvet kaptam ahhoz, hogy elkezdjem az elejétől végignézni. Hát elhatároztam, hogy belevágok. Az 1. évadot egy hét alatt néztem végig, aztán a második következett. Időközben megvettem a maradék 3-8. évadot, a maradékot, ami nem volt meg nekem. Ma már úgy árulják a teljes sorozatot, hogy vékony, 5-6 lemezes normál tokban, egyszínű lemezekkel. Nyilvánvaló hogy ez egyszerűsített kiadás. 3 ezerért már beszerezhető mindegyik évad. 5-6-7 lemezesek a kiadványok.
Az 1-2. évad kiadása ami nekem megvan képes, alul a 3-8. évadig egyszínűek a lemezek színei


Maga a sorozat nagyon elgondolkodtató. Egyszerre nevettet és megdöbbent minket. Egy csendes, kertvárosnak, a Lila Akác köznek életét mutatja be, ami egy mesébe illő paradicsom. Öt barátnőről, Susan-ról, Bree-ről, Lynette-ről, Gabyról és Mary Alice-ről szól. Persze van egy hatodik női főszereplő, Edie, aki véleményem szerint nem tartozott a baráti társaságba. A sorozat azzal kezdődik, hogy az egyik szereplő, Mary Alice öngyilkosságot követ el, és persze barátnői ki akarják deríteni, hogy mi is volt az oka ennek. A sorozat elején képet kapunk a főhősnők életéről:
1) Susan: Egyedül neveli lányát, mert a férje elhagyta.
2) Lynette: Négy gyerek édesanyja, a férje dolgozik. Lynette korábban cégvezető volt, de az élete megváltozott, amikor anya lett.
3) Gabrielle (Gaby): Fiatal exmodell, aki feleségül ment egy mexikói üzletemberhez. Szép házban laknak, de a lány nem boldog és viszonyt folytat a kiskorú kertészével.
4) Bree: A tökéletes feleség „megtestesítője”. Nemcsak különleges ételei vannak, de tisztaságmániás és nem mutatja ki az érzéseit. Olyan típusú nő, aki a hagyományos és régimódi elvek követője. Azonban számos hibája van amelyet nem akar beismerni.
5) Mary Alice: Ő a sorozat „mesélője”. Az első rész elején főbe lövi magát. A fiát és a férjét hagyta maga után.
6) Edie: Férfifaló, szőke bombázó, aki egyik pillanatban szimpatikus, a másikban egy önző nőszemély. De meg kell vallani, hogy van humora. Épp úgy, mint Gabynak.

Ami közös ezekben a nőkben az, hogy mindegyiknek nehéz gyermekkora volt és heti rendszerességgel pókereztek, közben kibeszélték egymásnak ügyes bajos titkaikat.

A Született feleségek mindegyik évadának volt egy története:
I. ÉVAD: Mary Alice öngyilkossága, titkai.
II. ÉVAD: Betty Applewhite és két fiának története
III. ÉVAD: Mike kómája, Orson és titkai. (Ebben az évadban nagyon sok minden történik)
IV. ÉVAD: Catherine, és családjának története. Catherine egykoron a Lila Akác közben élt, de el kellett menekülnie a lányával és az édesanyjával egy szörnyű titok miatt. Ennek a szezonnak a végén eltelik 5 év. A legrövidebb évad és ebben lesz a kedvenc részem, a tornádós jelenet.
V. ÉVAD: Egy félelmetes arcú pasi kerül a képbe, aki bosszút akar állni azon a szereplőn, aki tönkretette az életét. (Ezt az évadot elég szomorúnak tartottam)
VI. ÉVAD: Egy rejtélyes támadó és gyilkos bukkan fel a Lila Akác közben. Emellett egy titokzatos család költözik szép lakra, akik valami elől menekülnek.
VII. ÉVAD: Visszatér egy régi szereplő, aki gyökeresen megváltoztatja a Lila Akác köz életét.
VIII. ÉVAD: A barátnők barátságának próbája, amikor belekeverednek egy gyilkossági ügybe. (ez az utolsó évad)
Összességében nagyon tetszett a sorozat, bár megvallom sok olyan jelenete volt, ami dühítő. Ahogy a cikk elején írtam a széria megnevettet, de gondolkodóba is ejt. Egy család, vagy különböző emberek élik boldogan az életüket. Nevetnek a barátaikkal, rendbe tartják a környezetüket, tervezik a jövőjüket, de nem mindig gondolnak arra, hogy életükben történhetnek olyan események, amelyek örökre megváltoztatják a jellemüket, a gondolkodásmódjukat és a személyiségüket. 
A sorozatban akadtak olyan részek, amelyek nagy hatással voltak rám és kissé megrázott. Aki szeretné tudni előre a cselekményt csak az olvassa el:

I. ÉVAD: Andrew-t javítóintézetbe vitette az anyja. Az anyját Bree-t gyűlölte. Csak ámulva néztem, hogy ez a fiú mennyire mocskosul viselkedik az anyjával. Még ha Bree nem is volt jó anya, de akkor sem kellett volna ennyire földbe döngölnie a szülőjét. Létezik egy bizonyos tisztelet, amelyet Andrew nem ismert. Breenek számos hibája volt, amelyet nem volt képes beismerni.

 
III. ÉVAD: Carolyn, Orson régi szomszédja túszokat ejt egy ABC-ben és megöli Norát, Lynette férjének egykori szeretőjét. Nemcsak felkavaró volt ez a rész, de megdöbbentő hogy egy ember hogy képes ártatlan emberekben kárt tenni, mert a férjének viszonya volt mással. Norának volt egy kislánya, aki Tom gyermeke is volt.

 

IV. ÉVAD: Lynette rákja. Amikor parókát visel, mert a kemo miatt kihullott a haja titkolja a barátnői előtt, közben szenved. De aztán kénytelen színt vallani. Ő egy nagyon szimpatikus karakter, akire felnézek. Amikor tornádó kezd pusztítani szép lakon, addigra meggyógyul, de szembe találja magát a halálos természeti erővel. Ő és a gyerekei a szomszédnőhöz mennek, akinek ott az idős barátnője a cicájával. Lynette férje allergiás volt a macskaszőrre és emiatt szenvedett. Lynette ki akarta csempészni az állatot, de a szomszédnő észrevette és összekaptak. A cica kifutott a házból. Lynette megdöbbent, amikor a szomszédnője kiment érte és utána rohant, hogy megmentse. Nem tudtak már visszamenni a házba, így Lynette otthonába voltak kénytelen futni. Ott a kádban kerestek menedéket. A vihar teljesen elpusztította a szomszédnő házát ahol az idős barátnője meghalt. Nem volt elég hely a pincében hogy mindenki megmeneküljön. Ha Lynette és a szomszédnő ott maradtak volna, akkor biztos nem élik túl. Ekkor futott át az agyamon az a gondolat, hogy előfordulhat az életünkben az, hogy az életünk egy hajszálon múlik.

 
V. ÉVAD: Dave Williams tragédiája. Susan és Mike véletlenül balesetet okozott és Dave családja életét vesztette. Dave ebbe beleőrült és megváltoztatta a jellemét. A férfi mocskos dolgokat tett, köztük gyújtogatást is ahol sok ember meg is halt. Átéltem a fájdalmát, mert egy család elvesztése szörnyű lehet. De ahhoz Davenek nem volt joga, hogy mások halálát okozhassa. A másik felkavaró rész amikor Lynette egyik felnőtt fia viszonyt folytat egy durva férfi feleségével és az megveri a nejét, Lynette fiát pedig halálosan megfenyegeti. A harmadik rész az volt amikor Edie meghalt és a barátnők elviszik a hamvait a fiához. Edie olyan oldalát ismertem, meg amelyet addig nem. Élvezte az életet, de érezte, hogy nem fog megöregedni. A nagy mondata az volt amikor Lynette-t elvitte egy bárba, amikor még a nő a kemoterápiára járt, hogy: Kapja be a rák! Én Lynette Scavo vagyok! Nem kellett volna meghalasztani Edie-t. Jófejnek tartottam, de sok szemét húzása volt.  

 
VI. ÉVAD: A karácsonyi repülőbaleset, amikor a gép belerohant a szép laki utcába és számos ember halálát okozta. A másik eset Eddie és alkoholista anyjának élete. Az asszonyt elhagyta a férje. Az alkoholista nő mindig is éreztette fiával, hogy gyűlöli és ez már Eddie gyermekkorában sérülést okozott a fiúnak. Ha Eddie normális családban nőtt volna fel, nem lesz belőle sorozatgyilkos. Egy művészi tehetséggel megáldott kamasz fiú álmai váltak a füst áldozatává. Sajnáltam ezt a srácot, mert nem akart gyilkos lenni, de az élet tette azzá. Nem tartottam szörnyetegnek, egyszerűen az élet áldozatának. A lányok gúnyt űztek belőle, ami feltépdeste a lelki sebeit és ezzel az önbecsülésébe rúgtak. A harmadik Catherine mentális állapota volt, ami szintén megrázott.

VII. ÉVAD: Gaby és Carlos megtudták, hogy az egyik gyermeküket elcserélték, amikor megszületett. És amikor megoldódhatott volna az a probléma azzal kapcsolatban, hogy kapcsolata legyen a vér szerinti lányával akkor az a hülye bevándorlási hivatal tette tönkre ezt. Sokan azt hiszik, hogy Amerika a lehetőségek országa, de a kisebbséggel látszik, hogy bánnak! Régen rossz hogy valakiket csak úgy ki lehet toloncolni, mint valami söpredéket. Ez olyan amikor kijön a sintér, akik a kóbor kutyákat gyűjtik be. Embertelenségnek tartom mindezt! Ha annyira sokan akarnak Amerikában lakni, és ez zavarja, a kontinenst akkor sem kell ennyire durván bánni azzal, aki szerencsét akar próbálni! A Született feleségek görbe tükröt tart elénk az amerikai „álomról”. Gaby fájdalmát át tudom érezni, hisz a gyermekétől szakították el. A másik kedvenc karakterem. Nagyszájú, mindig megmondja, amit gondol, remek beszólásai vannak, viszont sok esetben viselkedik csúnyán. Az évad másik része ami felkavaró volt az Susan vese problémája és kínja. Haldoklott, de végül áldozatot hoztak érte. Paul második felesége Beth annyira csalódott volt, hogy érezte, senkinek sem kell. Főbe lőtte magát és ráhagyta a veséjét Susanra. Susan betegtársa pedig meghalt. Ő évekig várt új vesére. Az a rész is rossz volt, hogy Felicia Tillman annyira megőrült, hogy majdnem gyilkossá vált. Mrs. Huber-t az első évadban Paul megölte, mert a szomszédnő hibájából lőtte főbe magát első felesége Mary Alice. Mrs. Huber nem volt tekintettel senkire és semmire. Felicia a második évadban megrendezte a halálát, hogy az ő meggyilkolását Paulra terelje. Emlékszem Felicia szavaira. Ő nem szerette a testvérét. Pault majdnem kinyírta a hetedik évad végén, de elmenekült és meghalt egy balesetben. Az nem kavart fel, de Paul sorsa igen. 10 évet ült ártatlanul egy olyan bűnért, amit nem követett el. Felszámolhatták volna, úgy hogy megfizetett Martha Huber haláláért. De visszakerült a börtönbe. Paul vallomást tett. Kaphatott volna egy esélyt, hogy szabadon élhessen és Zack mellett legyen, hogy új életet kezdjenek.

 
VIII. ÉVAD: Mike halála. A férfi segíteni akart egy barátnak, de sajnos egy aljas ember hidegvérrel lelőtte. Volt egy autista testvére, akit a férfi támogatott. Susan összetört a férje halála miatt és a közös fiúk is lelki sérülést szenvedett. Kérdeztem magamtól: Miért?! Susan és Mike annyi mindenen mentek keresztül. A sorozatban Susan volt az, aki a legtöbb piszkálódást kapta és nem mindig védte meg magát. Ebben az évadban a barátnőket összetartotta egy gyilkossági ügy. Bree újra inni kezdett, teljesen kivetkőzött magából. Sajnáltam őt. Orson visszatért, akiről kiderült, hogy gonosszá vált. Szerető férje volt Breenek, de a második évad végén hogy az anyját mentse elgázolta Mike-ot. Ez a negyedik évadban derült ki. Orson neves fogorvos volt és mindezt elvesztette, mert Bree ragaszkodott ahhoz, hogy Orson adja fel magát, mert csak így térhet vissza hozzá. Ha jobban belegondolok, ezzel azt jelezte, hogy nem szereti annyira a férjét, hogy hagyja a látszatot és kezdjenek simán új életet. Orsont a börtönévek után folyamatosan bántotta lelkileg, és amikor az a repülőgépes eset volt örökre megbénult. A pohár akkor telt be Orsonnak amikor megtudta, hogy Andrew az első évadban elütötte Gaby férjének, Carlosnak az anyját. Ezzel világossá vált számára az, hogy Bree tisztességtelen volt vele szemben. Orson egy lelkileg sérült emberré változott, aki a legrosszabb döntést hozta meg azzal, hogy tisztességtelen úton szerzi vissza a volt feleségét. Sajnáltam ezt az embert, de egyben elítélem, mert amivé változott az ijesztő volt. Eltűnt és nem derült ki hogy mi lett a sorsa. A sorozat utolsó részében Karen Mclusky, aki Lynettel együtt átélte a tornádót meghalt. Susan pedig elköltözött szép lakról, majd a sorozat többi szereplője is otthagyta a Lila Akác közt. A legvégén kiderült, hogy kinek hogy alakult a későbbi élete. Susan, a költözése előtti utolsó pókeren megfogadta a barátnőivel, hogy majd találkozni fognak. Sajnos egyik barátnő sem látta többé egymást. Susan, Bree, Gaby és Lynette annyi problémán, kalandon mentek keresztül és rossz volt azt tudni, hogy soha nem látták egymást. Örökre megszakadt közöttük a kapcsolat. De a sorozat legmegrázóbb része az utolsó percek voltak amikor Susan autójával elhagyta az utcát ahol élt és az utcai szellemei őt nézték.

Hogy mi lett Zack-kel, Paul és Mike fiával nem derült ki, ahogy az sem, hogy Susan édesanyja legyőzte e a rákot vagy sem. Gabynak és egykori kertész szeretőjének közös titkára sem derült fény amikor végülis az ő hibájukból rohant ki Carlos anyja az útra ahol Andrew véletlenül elütötte. Orson sorsát sem tudtuk meg.

A sorozat filmzenéjét CD-n is kiadták 2005-ben. 

Én úgy vagyok a sorozatokkal, hogy szeretem, ha minden lyuk be van varrva, vagyis minden gond megoldódik, az ügyek dolgai a helyükre kerülnek. Ennek ellenére a Született feleségek izgalmas, szórakoztató, de elgondolkodtató sorozat volt, amit ha belegondolok jobb volt egyben megnézni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti az izgalmakat, a humort és a csavarokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.